Сімейні цінності. Ліси та море Януковичів

Вівторок, 3 липня 2012, 08:43

Напевне, всі українці знають імена "офіційних" олігархів та подробиці їхньої іноді дуже суперечливої біографії.

Але мало хто знає, що в один рядок з Ахметовим, Коломойським, Пінчуком, Ярославським можна сміливо вписати прізвище Януковича.

Також всі українці чудово знають, що за останні два роки президент Віктор Янукович отримав вражаючі повноваження, а його син Олександр Янукович, стоматолог за освітою, отримав вражаючий вплив на політичне та економічне життя найбільшої країни Європи.

Однак мало хто знав, звідки ж гроші у сім'ї вічного чиновника Віктора Януковича, який ніколи не займався бізнесом.

"Українська правда" опублікувала низку розслідувань, які дозволили встановити, що "сім'я" контролює частку Артемівського заводу шампанських вин та найбільшу транспортно-експедиторську компанію України "Лемтранс".

При чому, в цих випадках партнером Януковичів виступала найбагатша людина країни Рінат Ахметов.

Втім існує й інша частина активів "сім'ї", яка покликана забезпечити Януковичам дозвілля та комфорт. Це й резиденція президента Межигір'я, яка стала символом української корупції, й набережна у Балаклаві, яку купив Олександр Янукович.

Захопленням останнього, як відомо, є яхти. Набережна у Балаклаві, де побудований цілий причал для яхт, очевидно, покликана задовольнити саме цю його пристрасть.

А улюбленим відпочинком його батька – Віктора Януковича – є полювання. Екс-президент Віктор Ющенко колись обмовився, що Янукович кілька разів мучив його розповідями про те, як валить кабанів.

Для цих цілей поряд з Межигір'ям у Януковича є так зване Сухолуччя - Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське господарство.

Однак, як вдалося з'ясувати "Українській правді", Сухолуччя може бути не єдиним місцем, де Януковичі можуть спокійно постріляти.

Виявилося, що до активів "сім'ї" цілком можна віднести майже 4 тисячі гектарів лісу у Донецькій області і навіть ціле водосховище.

"Донбас-Фауна"

Ще у розпал "помаранчевої влади", у вересні 2008 року, в Донецьку з'явилася нова громадська організація – "Донбаське товариство мисливців та риболовів "Донбас-Фауна".

Вона офіційно зареєстрована у Київському районі Донецька, на проспекті Панфілова, 12.

В інтернеті майже немає згадок про це товариство. Однак, за допомогою пошукових систем, можна знайти відносно свіжий наказ Мінекології, яким затверджені ліміти відстрілу тварин на сезон полювання 2012-2013 років. Фігурує у цьому документі й "Донбас-Фауна".

Міністерство Едуарда Ставицького, який колись фігурував у схемі відчуження у держави "Межигір'я", дозволило "Донбас-Фауні" вполювати 50 кабанів. Цікаво, що це найбільший показник серед усіх користувачів мисливських угідь Донецької області.

Однак якими ж саме угіддями користується таке щасливе товариство мисливців та рибалок? "Українська правда" надіслала до Донецької облради запит з цього приводу.

Виявилося, що у грудні 2009 року "Донбас-Фауна" отримала у користування мисливські угіддя площею 3 тисячі 846 гектарів. Тобто, приблизно 27 з половиною резиденцій "Межигір'я".

Це ліси у Амвросіївському, Шахтарському та Великоновосілківському районах Донецької області.

 

Власне ці угіддя Донецька облрада передала ТОВ "Донбас-Еко-Фауна" з міста Амвросіївка на 15 років ще у 1998 році. Однак у 2009 компанія відмовилася від них, і облрада передала право на їх використання громадській організації "Донбас-Фауна".

На жаль, поки не вдалося з'ясувати умови використання цих угідь. Донецька облрада передала наш запит Донецькому облуправлінню лісового та мисливського господарства, яке на нього ще не відповіло.

Але це ще не все. В інтернеті можна знайти інформацію про те, що "Донбас-Фауна" користується цілим водосховищем. Це твердження офіційно підтвердило Донецьке обласне управління водних ресурсів.

Виявилося, що у квітні 2011 року "Донбас-Фауна" отримало в оренду для риборозведення Камишевахське водосховище. Воно розташоване на річці Камишеваха у Амвросіївському районі Донеччини і має площу водного дзеркала у 60 гектарів.

Найбільш цікавою є вартість оренди – 3 тисячі гривень на рік. І так триватиме 10 років.

 

Тобто наразі "Донбас-Фауна" має у користуванні 3,8 тисяч гектарів мисливських угідь та водосховище. Але як звуть удачливих мисливців та рибалок? Виявилося, що це менеджери Олександра Вікторовича Януковича.

Люди старшого сина

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб "Донбас-Фауну" заснували три людини – Сергій Анатолійович Радченко, Едуард Олександрович Слинько та Володимир Віталійович Куліков.

 

Двоє останніх напряму пов’язані зі структурами старшого президентського сина.

Зокрема, Володимир Куліков 27 квітня 2012 року був призначений генеральним директором ПрАТ "Кепітел Білдінг Корпорейшен". Контрольним пакетом акцій цієї компанії володіє ПрАТ "Мако Холдінг", яке повністю належить Олександру Януковичу.

Куліков, до речі, є й керівником "Донбас-Фауни" та має право вчиняти юридичні дії від імені цього товариства.

 

Другий засновник "Донбас-Фауни" – Едуард Слинько – до 18 квітня 2012 був членом наглядової ради "Всеукраїнського банку розвитку", який також напряму належить старшому сину Віктора Януковича.

Більше того, Слинько був співзасновником фірми "Донснабтара", де його партнерами були Олександр Янукович та мама голови Нацбанку Валентина Арбузова.

 

Крім того, як вже зазначалося, "Донбас-Фауна" зареєстрована у Донецьку, на проспекті Панфілова, 12. Саме за цією адресою знаходиться нерухомість "Мако Холдінг".

З третім співзасновником товариства мисливців та рибалок, яке має майже 4 тисячі гектарів мисливських угідь та ціле водосховище, – Сергієм Анатолійовичем Радченком – дещо складніше. Згадок про цю людину в інтернеті немає.

Однак, за інформацією "Української правди", він є власником компанії, що займається видобутком нафти – "Централ Кепітал Груп". Також людина з таким самим ім'ям була керівником ТОВ "Файбер Пайпс".

Співвласником останньої фірми була кіпрська компанія "Burisma Holdings Limited". Ця компанія володіє відомими фірмами "Еско-Північ" та "Парі", які за 2010-2011 роки отримали 8 дозволів на видобування нафти та газу на вітчизняних родовищах.

Ці компанії пов'язували з екс-міністром екології, а нині заступником секретаря Ради нацбезпеки та оборони Миколою Злочевським, який є близьким до очільника РНБО Андрія Клюєва.

Саме тут може замикатися коло справжніх власників товариства "Донбас-Фауна". Адже фактів особливого зв’язку родин Клюєвих та Януковичів більш ніж достатньо.

Як писала "Українська правда", власність фірми Клюєва Activ Solar та власність компаній родини Януковича, що володіє "Межигір'ям" та "Сухолуччям", заведено на один і той же ліхтенштейнський траст.

Не менш показовою є історія з купівлею братом секретаря РНБО Сергієм Клюєвим квартири у Віктора Януковича.

Втім, якщо гіпотетичний зв'язок Клюєва з "Донбас-Фауною" може виявитися цілковитою випадковістю, то зв'язок цього товариства мисливців та рибалок зі старшим сином Віктора Януковича є очевидним.

Сухолуччя-2

"Українська правда" звернулася до самого Олександра Януковича з питанням, чи має він відношення до "Донбас-Фауни".

Його прес-секретар Наталія Бойко надіслала нам наступну відповідь: "Олександр Вікторович Янукович не є засновником громадської організації "Донбаське товариство мисливців та риболовів "Донбас-Фауна". Також повідомляю, що Олександр Вікторович Янукович ніколи не перебував у складі цієї громадської організації".

Втім описана вище ситуація з тисячами гектарів мисливських угідь у Донецькій області нагадує історію Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства, яке розташоване на березі Київського водосховища і фактично контролюється президентом Януковичем.

Площа цього господарства – цілих 30 тисяч гектарів. Воно оточене протитанковим ровом і його охороняють підконтрольні президенту приватні та державні силові підрозділи.

Як відомо, 17,5 гектарів цього лісництва належить фірмі "Дом лесника", одним зі співзасновників якої є охоронець офісу довіреної особи Януковича Павла Литовченко.

Нагадаємо, Литовченко є директором і номінальним співзасновником фірми "Танталіт", що володіє самим "Межигір'ям". Працював він й у компаніях Олександра Януковича.

Цілком можна припустити, що у випадку "Донбас-Фауни" співробітники фірм старшого сина президента також виступили "зиц-председателями", а кабанів у донбаських лісах стріляють їхні керівники. Які, за сумісництвом, керують цілою країною.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді