Партія Королевської: в пошуках людей Ахметова

Четвер, 23 серпня 2012, 11:43

Виборчий список Наталії Королевської справляє дивне враження.

Перша п'ятірка включно із футбольною зіркою Андрієм Шевченком складається з вітринних облич, які мають слугувати головною приманкою для виборця. А далі - незрозумілий набір прізвищ. Люди, які посіли місця з 5 по 30, тобто входять до потенційно прохідної частини, практично нікому невідомі.

Тільки з четвертого десятка починаються більш-менш упізнаванні обличчя. Так, на 31 позиції розташували Євгена Корнійчука - багатостраждального екс-першого заступника міністра юстиції, який встиг посидіти у СІЗО, а після виходу на волю поступився Наталії Королевській лідерством в Українській соціал-демократичній партії. Яка згодом і була перейменована в монобрендовий проект "Україна - Вперед".

На 32 позиції - екс-БЮТівець з Одеси Дмитро Співак. Трохи вище - на 29 позиції - екс-керівник державного підприємства "Вугілля України" часів уряду Тимошенко Олег Погодін - права рука Королевської у цій галузі.

Екс-міністр фінансів уряду Тимошенко Ігор Уманський, який на початковому етапі був з Королевською, взагалі не потрапив до списку.

Аж на 36 місці - топ-менеджер Королевської Сергій Гомоненко, який управляє торговою маркою "Королівське морозиво".

Якщо Королевська змушена була поставити довірену людину на явно безперспективне місце, виникає очевидне питання - кому вона делегувала право бути на прохідних позиціях? Наскільки відповідають дійсності чутки про фінансування проекту Королевської Рінатом Ахметовим?

Той факт, що керівниця фонду Ахметова Наталія Ізосімова стала хрещеною матір'ю молодшого сина Наталії Королевської - лише один з багатьох аргументів про близькість проекту "Україна - вперед!" до "короля Донбасу".

2009 рік. Королевська супроводжує Тимошенко на відкритті стадіону "Донбас-Арена". Фото Олександра Прокопенка

Щоб тримати марку умовно опозиційного проекту, Королевська за жодних умов не повинна видати своїх зв'язків із представниками "правлячого режиму".

У прохідній частині її списку рясніє від кандидати, що мають дуже нехарактерні посади як для кандидатів потенційно прохідного списку. "Головний інженер", "начальник юридичного департаменту", "головний спеціаліст з логістики", "керівник відділу продажів", "помічник депутата". Після ознайомлення зі списком Королевської виникає природне запитання - хто всі ці люди?

На відміну від Партії регіонів, у списку якої дуже легко ідентифікувати людей Ахметова, у Королевської "зачищено" хвости. При чому, якщо у регіоналів вони мають пряме відношення до СКМ, то у Королевської це швидше "друзі друзів" Ахметова.

Втім, "Українська правда" знайшла щонайменше сім осіб, яких так чи інакше можна приписати до глобальної "групи Ахметова" через їхні зв'язки з особами, наближеними до власника ФК "Шахтар".

Звичайно, це можна назвати збігом обставин - але він лише підсилює підозри про особливі стосунки Королевської з головним олігархом країни.

Отже, перше прізвище - це Олександр Шевцов, дев'ятий номер списку.

 

Пан Шевцов є креатурою Ірини Акімової, головного економіста Ріната Ахметова у владі.

Олександра Шевцова та Ірину Акімову пов'язує робота в спільному проекті "Блакитна стрічка" Програми розвитку ООН. Згідно з профайлом Шевцова у професійній соціальній мережі LinkedIn, він працював старшим економічним радником представництва ООН у Києві з 2004 по 2007 рік. Водночас Акімова протягом 2004-2006 років очолювала у столиці аналітичний центр Програми розвитку ООН "Блакитна стрічка" .

Схоже, саме Шевцов замінив Акімову на цій посаді - в інтернеті можна знайти згадки за 2006 рік про нього як про в. о. директора центру "Блакитна стрічка".

Перед цим Шевцов і Акімова були співавторами звіту "Пропозиції президенту – нова хвиля реформ", підготовленому "Блакитною стрічкою" ООН. Вони вдвох також здійснювали ознайомчі візити в регіони як співробітники представництва ООН.

В цілому ж аналітичний центр "Блакитна стрічка" щільно співпрацює з Фондом Ріната Ахметова "Ефективне Управління", який очолює згадана Ізосімова - кума Наталії Королевської.

Наступний учасник проекту Королевської з  навколо-Ахметовських кіл - це Оксана Кононова, 12 номер списку.

Згідно з документами, поданими Кононовою до Центральної виборчої комісії, вона є директором Інформаційно-аналітичного агентства "Інфопоінт".

За словами джерел Української правди, "Інфопоінт" - це структура, яка робить моніторинг ЗМІ та готує підбірку повідомлень мас-медіа персонально для Ахметова та топ-менеджерів СКМ. Оскільки Ахметов не має часу регулярно відслідковувати інформаційний потік, інтернет, газети та телебачення існують для нього у вигляді моніторингу.

Крім того, "Інфопоінт" робила спільний проект з газетою Ахметова "Сегодня" щодо рейтингів згадування політиків у мас-медіа.

Ще одна особа, яка має зв'язки з оточенням Ахметова - це 19 номер списку Королевської Наталія Ігнатченко. В документах вона фігурує як голова спостережної ради фінансової установи з дивною назвою "Діапазон-максимум банк".

Міноритарним акціонером на 0,02% у "Діапазон-максимум банк" напряму записано Ірину Сафіулліну - дружину Равіля Сафіуліна, екс-міністра молоді та спорту, також ставленика Ахметова.

Станом на 31 грудня минулого року 99% цього банку належали родині Валерія Букаєва - померлого депутата від Партії регіонів.

Букаєв був власником футбольного клубу "Зоря" (Луганськ), який після смерті в 2009 році очолила його вдова - при чому Марина Букаєва повністю підтримала Ахметова в боротьбі з Коломойським за обрання лояльного керівництва Прем'єр-ліги.

Після Букаєва клуб "Зоря" під свій патронат узяв інший регіонал Євген Геллер - стовідсоткова людина Ахметова.

Цікаво, що сама вдова Букаєва балотується за 109 округом в Краснодоні Луганської області. В документах значиться як член Партії регіонів.

Іван Остапченко, номер 29 списку Королевської - людина з орбіти Бориса Колеснікова - політичного соратника Ахметова. В документах, поданих до Центральної виборчої комісії, Остапченко значиться як "радник з питань проектного фінансування представництва "Кларентко Інвестментс Лімітед".

Згадана фірма - це кіпрський офшор, який без конкурентного тендеру був залучений підлеглими Колеснікова на роботи з підбору персоналу для збудованого під Євро-2012 аеропорту "Львова".

Ще двоє людей в списку Королевської можна пов'язати з колишнім власником "VAB Банку" Сергієм Максимовим, який, у свою чергу, є партнером родини Раїси Богатирьової - ще однієї соратниці Ріната Ахметова та його компаньйона Вадима Новинського.

Так, на високій восьмій позиції в списку Королевської перебуває Олексій Кочерев, представлений як "начальник юридичного департаменту ТОВ "Каспелла". Насправді він є власником цієї фірми, а останній його великий клієнт - це "VAB Банк" часів Максимова, де Кочерев відповідав за інформаційну безпеку.

Друга креатура Максимова - під 25 номером у списку - Анна Грегорі. В документах вона значиться як президент–голова наглядової ради "Київського річкового порту", що належить Максимову.

Водночас у останньому звіті самого Київпорту Грегорі фігурує як голова представництва кіпрської офшорки "Юкапітал Партнерс Холдінгс". Ця фірма також причетна до харківського фармацевтичного заводу "Біолік", яким згаданий банкір Максимов володіє разом з сином Раїси Богатирьової.

І, зрештою, ще одне свідчення небайдужості влади та Ахметова зокрема до проекту Королевської - це представниця партії "Україна - вперед" у Центральній виборчій комісії.

 

Дану місію доручили юристу Олександрі Павленко, яка вже два роки є радником Дмитра Тевелєва - голови Національної комісії цінних паперів та фондового ринку, який прямо пов'язаний з Ахметовим.

Фірма Павленко позиціонує себе як ефективного посередника у вирішенні питань з Нацкомісією.

Про приналежність цього органу до Ахметова вказує ще одна цікава деталь - цього року членом Державної комісії цінних паперів та фондового ринку став Євген Воропаєв - син персонального адвоката Ахметова нардепа Юрія Воропаєва, який прославився історією з листом про способи отримання дружиною Ахметова британського громадянства.

Крім того, Олександра Павленко представляла партію Сергія Тігіпка на місцевих виборах 2010 року. Вона є донькою депутата Сергія Павленка, який входить до неформальної групи ще одного олігарха-регіонала Василя Хмельницького, який продав "Київенерго"... правильно, Ахметову.

"Українська правда" звернулася до прес-служби Наталії Королевської прокоментувати наявність у її політичному проекті "людей Ахметова", але відповідь не отримала з огляду на відсутність політика у Києві.

Ми підозрюємо, що вдалося виявити не всі зв'язки, які поєднують Королевську з Ахметовим.

Особливо кумедно в світлі цих викриттів виглядає передвиборча програма партії "Україна - вперед": "Ми виступаємо за введення податку на операції з офшорними компаніями та соціальну відповідальність великого капіталу: багаті повинні платити більше податків, ніж бідні".

Рінат Ахметов, який активно використовує Кіпр у бізнес-діяльності та є найбагатшим громадянином України, в разі втілення програми Королевської має найбільше постраждати від цих передвиборчих ідей. Звичайно, якщо вірити написаному...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді