Олігархи на виборах: група Льовочкіна-Фірташа дружить з Кличком та ставить на округи

Понеділок, 10 вересня 2012, 16:13

"Українська правда" продовжує аналізувати політичні смаки фінансово-промислових груп на парламентських виборах. У попередній частині ми писали про висуванців Віктора Пінчука, Ігоря Коломойського, Костянтина Жевага, Петра Порошенка та акціонерів "Континіуму". Сьогодні - про групу "РосУкрЕнерго".

Ці вибори – спроба Фірташа, Льовочкіна та Бойка дати бій Сім'ї та "донецьким", які наступають за всіма фронтами та монополізують українську політику.

Так зване "газове лобі" отримало мінімальне представництво в прохідній частині списку Партії регіонів. Донецькі на чолі з Андрієм Клюєвим, що керують штабом, зачистили конкурента. Надолужити своє власники "РосУкрЕнерго" намагаються за округами.

Задача Льовочкіна-Фірташа – отримати в новому парламенті неформальну групу, якою можна торгуватися за збереження своїх позицій. Наступна Верховна Рада в конституційних термінах має проіснувати до 2017 року. Тому ця група покликана убезпечити "РосУкрЕнерго" від неприємностей і в тому разі, якщо на президентських виборах 2015 року Віктор Янукович зазнає поразки.

Висуванці групи "РосУкрЕнерго" або дружні до Фірташа з Льовочкіним кандидати вказані на схемі (клікніть для збільшення):

 КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ

До прохідної частини списку Партії регіонів потрапило троє людей з "газового лобі" – це постійний представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко (креатура Льовочкіна), баскетболіст Олександр Волков (він разом з Фірташем ставив на ноги баскетбольний клуб "Київ") та Іван Мирний (керівник охорони Дмитра Фірташа).

Четверта представниця цієї групи в списку регіонів - Інна Богословська, яка живе в своєму власному світі помсти Юлії Тимошенко. До речі, після цих виборів Богословська може бути несамотня в парламенті – за округом у Кам'янець-Подільському балотується її чоловік Володимир Мельниченко.

Ганна Герман та Олена Бондаренко, які працевлаштували своїх чоловіків на посади середньої ланки в СБУ та Мінпаливенерго, від заздрощів можуть кусати лікті.

Другий за чисельністю філіал групи Фірташа-Льовочкіна – це партія УДАР.

Щонайменше двоє осіб зі списку Кличка напряму читаються як креатура цієї групи. Восьмий номер УДАРу Наталія Агафонова в документах значиться як "податковий консультант "Нестле Україна". Насправді це – найкраща подруга Юлії Льовочкіної під час та після навчання на юридичному факультеті університету Шевченка.

15 номер списку – Сергій Куніцин, президент футбольного клубу "Таврія", що фактично належить Фірташу. Крім того, Куніцин як мер Красноперекопська фактично зробив депутатом в далекому 1998 році Валерія Хорошковського, коли той обрався за цим виборчим округом.

Технологічний розрахунок полягає в тому, що Куніцин має близько 10-12% рейтингу в Криму, що може забезпечити додаткові 1-1,5% загальному списку УДАРу по Україні.

Куніцин та Фірташ. Фото прес-служби Фірташа 

Деякі люди в УДАРі мають спільний бізнес з представниками групи Фірташа-Льовочкіна або товаришують з їхніми родинами.

Так, 28 номер списку УДАРу – екс-депутат Павло Рябікін, в минулому соратник Ігоря Бакая, екс-заступник міністра транспорту та екс-посол в Данії. За три місяці до висунення в депутати Рябікін був обраний керівником Миколаївського обласного осередку УДАРу.

Насправді Рябікін відомий у київській тусовці мільйонерів як власник яхт-клубу "Маячок". На території цього комплексу розташоване футбольне поле, де любить грати Сергій Льовочкін із друзями. Сьогодні власником 50 відсотків "Маячка" є структури, пов'язані з Дмитром Фірташем.

Лояльність групи Фірташа до Кличка проявляється і в різних інших історіях – як то покази фільму про боксера на телеканалі "Інтер", або неочікуване висвітлення "Інтером" конфлікту між кандидатом Кличка та кандидатом Азарова на одному з округів Київської області. Це не кажучи про дозвілля, яке часом Кличко проводить разом з Хорошковським у одному зі спортивних клубів Київської області.

Віталій Чепинога, екс-спічрайтер Тимошенко, опинився на потенційно прохідному 40 місці УДАРу, хоча до моменту висунення його мало що пов'язувало з УДАРом. За однією з правдоподібних версій, Чепинога зблизився з Льовочкіними завдяки своєму найкращому другу Віталію Чудновському, нареченому Юлії Льовочкіної.

Сам Віталій Чудновський балотується за округом в Київській області, а Юлія Льовочкіна висунута Партією регіонів у Феодосії. До речі, платники податків посильно допоможуть її перемозі - під час внесення змін до бюджету навесні 2012 року на Феодосію було виділено 12 мільйонів гривень додаткових субвенцій. Буде зроблено все, аби в суспільній уяві ці гроші асоціювалися з сестрою глави адміністрації президента.

Тут же, в Криму, від Фірташа балотується Олександр Нечаєв, керівник національної компанії "Титан України", яка управляє 50 відсотками державної частки в "Кримському Титані". Іншою половиною "Кримського Титану" володіє Фірташ - він же фактично контролює підприємство.

У липні цього року уряд Азарова видав розпорядження про продаж державної половини акції "Кримського Титану" – в урядовий документ забули лише вказати прізвище Фірташа як майбутнього власника підприємства.

В Одеській області балотується Іван Фурсін – друг Льовочкіна ще з часів їх спільного навчання, його компаньйон та власник "Місто-банку" – в якому до обрання депутатом працювала Юлія Льовочкіна. Крім того, на Фурсіна було оформлено 5% в сумновідомому газовому посереднику "РосУкрЕнерго", а купівля скандальної "вишки Бойка" у ризьких бомжів проводилася через латвійський банк Фурсіна Trasta Komercbanka.

Фірташ (ліворуч), Бойко (по центру) та Фурсін (праворуч) на інавгурації Януковича 


В Черкаській області балотується Валентина Жуковська, яка очолила тимчасову адміністрацію Надра-банку після його придбання Фірташем. Син Жуковської був одним з небагатьох начальників управлінь секретаріату Ющенка, хто зберіг посаду після інавгурації Януковича. На минулому тижні Фірташ особисто приїздив до Черкас підтримати Жуковську - за гроші олігарха було реконструйовано місцевий будинок культури.

Геннадій Федоряк, керівник "Чернівцігаз", що контролюється Фірташем, іде за округом на батьківщині Яценюка. Шанси висуванця "газового лобі" підвищуються завдяки слабому набору конкурентів: опозиція віддала квоту "Свободі", яка виставила за округом лікаря-травматолога, а "УДАР" - фізичну особу-підприємця.

За містом Чернівці балотується Віталій Михайлішин, секретар міської ради, людина Фірташа. До слова, в команду Михайлішина входить чоловік Оксани Продан, четвертого номеру списку УДАРу. Від минулого року Василь Продан – член виконавчого комітету Чернівецької міської ради.

У Луганській області щонайменше два кандидати, пов'язані з міністром палива та енергетики Юрієм Бойком, – екс-депутат Юлій Йоффе та мер Лисичанська Сергій Дунаєв.

У Київській області, куратором якої в Партії регіонів є Бойко, балотується один з його підлеглих – заступник голови правління НАК "Нафтогаз" Сергій Кацуба – людина, що дуже багато знає про оборудку з "вишкою Бойка", придбану в латвійських бомжів.

Його батько Володимир Кацуба висувається в Харківській області. Технічним кандидатом Кацуби-старшого є підлеглий його сина - юрист підприємства "Воєнізована аварійно-рятувальна служба "ЛІКВО" НАК "Нафтогаз України".

Третій Кацуба – брат Сергія Олександр – поки нікуди не балотується, він працює заступником голови правління "Чорноморнафтогазу".

Керівник Деснянської районної адміністрації Києва Віктор Жеребнюк – кандидат у Жмеренці Вінницької області. Там він працював мером до переведення в Київ під патронатом Льовочкіна, що неофіційно відповідає за столицю. Конкурент Жеребнюка на окрузі - екс-голова Верховного суду Василь Онопенко.

Дуже віддалено до групи Льовочкіна можна віднести Станіслава Прокопенка, який балотується за 206 округом, Чернігівська область. Він - перший заступник губернатора, а насправді - близький соратник Едуарда Прутніка, в минулому керував його будівельним бізнесом. Прутінка після виходу зі спільного бізнесу із родиною Януковича дедалі менше пов'язує з українською політикою. Але він залишається кумом Сергія Льовочкіна та його товаришем.

Ще одна людина, що бере участь у цих виборах та близька з Льовочкіними – це Сергій Бондарчук, 5 номер списку "Нашої України".

Бондарчук - прагматичний діяч епохи Ющенка, який всі п'ять років його каденції керував компанією "УкрСпецЕкспорт", що торгує озброєннями. Тому жодних адекватних пояснень його участі у програшному проекті "Наша Україна" бути не може - окрім одного: це - технічний проект Банкової.

Просто Сергій Бондарчук - кум Юлії Льовочкіної. Крім того, керівник протоколу Януковича Юрій Ладний, ще один соратник Сергія Льовочкіна, одружений на сестрі Бондарчука.

Зрештою, є ще одна людина, яку непублічно підтримує Льовочкін – це Олег Ляшко. Час від часу вони спільно проводять дозвілля, граючи у волейбол. А в політиці на наших очах відбувається дійство, коли із діяча з нульовим рейтингом старанно ліплять політика загальноукраїнської відомості.

Роблять це дуже просто - запрошуючи Ляшка на ток-шоу Шустера, гостьовий склад яких визначає російський політтехнолог Ігор Шувалов – радник Сергія Льовочкіна. Функція Ляшка в сценарії Банкової – троллінг опозиції.

Вказаний перелік може бути неповним, тому що не всі зв'язки вдається відслідити через їх виключно закритий характер.

Мірошниченко Юрій

39 номер Партії регіонів

Постійний представник президента в парламенті, номенклатура Сергія Льовочкіна.

Богословська Інна

60 номер Партії регіонів

Медіа-адвокат ув'язнення Тимошенко, Богословська ще з початку 2000-их років працює з даною політичною групою – її компанія залучалася Юрієм Бойком в часи керівництва ним НАК "Нафтогаз"

Волков Олександр

64 номер Партії регіонів

Волков разом з Дмитром Фірташем стояли біля витоків   баскетбольного клубу "Київ". Сьогодні Фірташ усунувся від спорту, натомість Волков, будучи президентом Федерації баскетболу України, підтримує рідну команду разом з Сергієм Льовочкіним.

Мирний Іван

79 номер Партії регіонів

Керівник охорони Дмитра Фірташа, екс-керівник міліції рідної для Фірташа Чернівецької області.

Матіос Марія

2 номер УДАРу

Рідний брат письменниці - заступник Анатолія Балюка - начальника Головного контрольного управління адміністрації президента. Балюк - стовідсоткова креатура Сергія Льовочкіна.

Агафонова Наталія

8 номер УДАРу

Однокурсниця та краща подруга Юлії Льовочкіної, коли вони навчалися на юридичному факультеті Київського національного університету імені Шевченка.

Куніцин Сергій

15 номер УДАРу

Куніцин – президент футбольного клубу "Таврія", який фактично належить Дмитру Фірташу.

Рябікін Павло

28 номер УДАРу

Рябікін став партнером з Дмитром Фірташем після того, як олігарх купив половину "Маячка" – елітного яхт-клубу біля Конча-Заспи.

Чепинога Віталій

40 номер УДАРу

Чепинога - найближчий друг потенційного шурина Сергія Льовочкіна Віталія Чудновського.

Льовочкіна Юлія

6 округ, Крим

Рідна сестра глави адміністрації президента та людина, на яку оформлено чималу частину родинного майна.

Жуковська Валентина

194 округ, Черкаська область

Екс-керівниця банку Надра, що належить Фірташу. Сьогодні вона за документами - почесний президент черкаського "Азоту", що належить також Фірташу.

Фурсін Іван

138 округ, Одеська область

Офіційно Фурсін - власник 5% РосУкрЕнерго та Місто-банку. Реально - компаньйон Льовочкіна в бізнесі.

Нечаєв Олександр

9 округ, Крим

Нечаєв - виконуючий обов’язки гендиректора Державної холдингової компанія "Титан України", яка контролюється Фірташем. До цього працював на Кримському содовому заводі Фірташа.

Федоряк Геннадій

203 округ, Чернівецька область

Федоряк - керівник "Чернівцігаз", який контролюється Фірташем.

Михайлішин Віталій 

201 округ, Чернівецька область

Михайлішин - секретар міської ради Чернівців за "квотою Фірташа". Він керує керує містом після усунення з посади мера Чернівців Миколи Федорука, який став за цим же округом кандидатом в депутати від опозиції.

Йоффе Юлій

112 округ, Луганська область

Соратник Юрія Бойка, Юлій Йоффе був депутатом в 2002-2006 роках. Після помаранчевої революції якийсь час очолював невдалий політичний проект Бойка - Республіканську партію України. За часів керівництва Бойком НАК "Нафтогаз України" був членом наглядової ради компанії.

Дунаєв Сергій

107 округ, Луганська область

Мер Лисичанська, вотчини Юрія Бойка. Свого часу Бойко керував Лисичанським нафтопереробним заводом.

Кацуба Сергій

92 округ, Київська область

Заступник голови правління НАК "Нафтогаз України", що підпорядковується Бойку. Київська область закріплена в Партії регіонів за Бойком, тому технічним кандидатом Кацуби виступає цілий заступник губернатор.

Кацуба Володимир

175 округ, Харківська область

Батько Сергія Кацуби, депутат Харківської обласної ради, очолював Дергачівську райраду до червня 2012 року.

Жеребнюк Віктор

14 округ, Вінницька область

Віктор Жеребнюк - голова Деснянської районної адміністрації в місті Києві та друг Юлії Льовочкіної. Сам Сергій Льовочкін є неофіційним куратором Києва у Партії регіонів.

Чудновський Віталій

90 округ, Київська область

Колишній охоронець Юлії Тимошенко, а сьогодні - наречений Юлії Льовочкіної. Віталій Чудновський не отримав місце в списку БЮТ - і балотується самовисуванцем за округом в Білій Церкві.

Олег Ляшко

208 округ, Чернігівська область

Ляшко неофіційно підтримується групою Льовочкіна шляхом неадекватно частого запрошення його на телеефіри до Шустера.

Далі буде...

В наступній частині читайте про висуванців Ріната Ахметова та "донецької групи".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді