Партія регіонів: у Верховну Раду - зі своїм унітазом

Середа, 16 січня 2013, 16:11

Депутати на відпочинку. Дехто не міг зрозуміти, чому щойно обраний парламент, попрацювавши шість сесійних днів, розбігся на канікули. Розгадка може здивувати багатьох. Щоб у кабінетах, які готуються прийняти нових господарів, встигли... зробити ремонт.

Поки депутати відпочивають, життя у Верховній Раді б'є через край. Одразу в кількох кабінетах здійснюється масштабний ремонт для видатних діячів сучасності. Роботи збіглися в часі з призначенням нового завгоспа парламенту - ним знову став одіозний міліцейський генерал Іван Куцик, який працював під час першого спікерства Литвина.

Відомо, що зараз поліпшують кабінет першому віце-спікеру комуністу Ігорю Калєтніку. Він не захотів працювати в умовах, які ще пару місяців тому створювали антураж для його старшого колеги Адама Мартинюка.

Апарат парламенту підтвердив, що першому віце-спікеру проводять ремонт. Але кабінет Калетніка розташований у особливій режимній зоні Верховної Ради, куди не мають доступу навіть акредитовані журналісти. Тож в оцінці масштабів доводиться спиратися лише на слова очевидців. Вони стверджують, що молодому комуністичному діячеві повністю перероблюють апартаменти - до його кабінету приєднали кабінет керівника служби спікера парламенту.

Паралельно ремонт триває у найкозирнішому комітеті Верховної Ради - бюджетному. Він розташований на вулиці Банковій по діагоналі від адміністрації президент та поряд із будинком Городецького.

Керівник бюджетного комітету за статусом - друга-третя людина в парламенті. А сам комітет - найбільший, там аж 36 членів.

Чому туди так прагнуть всі потрапити? Бо без бюджетного комітету депутати не в змозі отримати субвенції для свого округу. Щоб потім роботи, профінансовані державним казначейством України, "продати" виборцям як власні досягнення.

Вартість цих субвенцій - і вага бюджетного комітету - особливо були відчутні протягом останньої парламентської кампанії. Тоді десятки кандидатів фактично профінансували свої вибори за бюджетні гроші.

У цьому скликанні бюджетний комітет очолив Євген Гєллєр - непублічна особа з близького оточення Ріната Ахметова. До обрання депутатом у 2006-му Гєллєр значився президентом футзального клубу "Шахтар", а згодом отримав соціальне навантаження у вигляді фінансування луганської команди "Зоря".

Очевидно, Гєллєру теж не сподобалися умови, в яких бюджетним комітетом керував його попередник - представник фракції Литвина Валерій Баранов.

БЮДЖЕТНИЙ КОМІТЕТ В РУЇНАХ

Сьогодні шостий поверх парламентської будівлі по вулиці Банковій, де розташований бюджетний комітет, нагадує школу на літніх канікулах. Всі меблі винесено на коридор. Підлога затягнута поліетіленом. Розтрощено стіни.

Заради створення нових службових апартаментів для Гєллєра об'єднують три кабінети - №613, 614 та 615.

Паралельно ремонт роблять для його першого заступника Сергія Буряка, який до 2010 року був БЮТівцем, на жовтневих виборах переміг  як самовисуванець, а в новому парламенті приєднався до Партії регіонів.

Кабінет Буряку створюють шляхом об'єднання 616 та 617 кімнат, а для його приймальні заберуть частину коридору.

 

Новий кабінет регіонала Гєллєра вражає. Окрім приймальні та звичайної робочої зони, йому споруджують кімнату для відпочинку, свою окрему їдальню з кухнею, свій окремий туалет і навіть свою окрему душову кабіну. Прямо на території Верховної Ради!

Кабінет Гєллєра обладнали персональною кімнатою відпочинку, їдальнею з кухнею, туалетом і душовою кабіною 

При чому під кабінетом Геллера немає туалету, тому заради його комфорту додатково доведеться прокладати каналізацію.

Про масштаби самооцінки Гєллєра свідчить те, що навіть коли бюджетний комітет очолював Петро Порошенко, в нього не було свого особистого санвузлу. Що тоді говорити про американських конгресменів чи членів Бундестагу, які можуть тільки мріяти про персональний туалет.

ПЛАН РЕМОНТУ В БЮДЖЕТНОМУ КОМІТЕТІ - КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ

 

Сьогодні роботи ще на початковій стадії - зламано старі стіни, побудовано нові - у чому міг пересвідчитися автор цих рядків.

Прямо на місці нам вдалося також перефотографувати план будівельних робіт. Це названо "Капітальний ремонт приміщень", а виконавцем є Державний будівельний комбінат управління справами Верховної Ради України.

- Тут же був кабінет голови бюджетного комітету? - розпитуємо у будівельників.

- Нєту. Ні голови, ні кабінету, - відповідають вони.

 Ремонт у кабінеті регіонала Гєллєра

За кілька хвилин підходить "старший" - явно напідпитку. Він не може зрозуміти, перед ним журналіст чи хтось із службовців Верховної Ради.

- На підставі чого робиться ремонт? - запитуємо у нього.

- На підставі команди керуючого справами Верховної Ради. Це ж не капітальне будівництво. Проект на поточний ремонт не потрібен.

- А в Калєтніка?

- Теж поточний ремонт.

- Але там - будинок Верховної Ради. Це - пам'ятник архітектури, історична будівля, перенесення будь-якої стінки вимагає погоджень.

- На перепланування ніяких дозволів не треба. Це ж робочий кабінет. Що там історичного? Це ж не 17-18 століття...

"Українська правда" звернулася до голови бюджетного комітету Євгена Гєллєра щодо ремонту, який відбувається в його кабінеті, однак протягом п'яти днів він так і не відповів.

У апараті парламенту повідомили, що ремонти в кабінетах Калетніка і Гєллєра робляться за їхній рахунок.

"Відповідно до законів України "Про Державний бюджет України на 2012 рік" та "Про Державний бюджет України на 2013 рік" кошти на проведення ремонтних робіт у адміністративних будинках Верховної Ради не передбачено. Що стосується ремонтних робіт у кабінеті першого заступника голови Верховної Ради та у службових приміщеннях комітету Верховної Ради з питань бюджету України, то вони проводяться за власні кошти Калєтніка І.Г. та Гєллєра Є.Б. з дотриманням вимог чинного законодавства України".

Щоправда, які "особисті кошти" має на увазі Зайчук, зрозуміти складно.

Якщо Калєтнік ще так-сяк може прозвітувати - він має в декларації 8 мільйонів гривень легального доходу за 2011 рік, які записані на дружину, то декларація Гєллєра показує, що на ремонт він змушений був витратити чи не всі свої заощадження.

Хоча Гєллєр позиціонує себе небідною людиною, в його декларації про доходи - лише зарплата депутата та матеріальна допомога, виплачені з бюджету. Сумарно - 241 тисяча гривень за весь рік. Його дружина за 12 місяців отримала тільки 34 тисячі гривень. Акцій у Гєллєра немає, підприємств також. На рахунку - 917 тисяч гривень, тож для масштабного ремонту, затіяного в комітетах парламенту, Гєллєру доведеться спустошити депозит. І на фінансування клубу Прем'єр-ліги - луганської "Зорі" - грошей точно не залишиться.

 Ремонт в кабінеті Сергія Буряка

А тепер найцікавіше. Апарат Верховної Ради стверджує, що ремонти в приміщенні парламенту роблять за кошти депутатів. Але як це буде легалізовано - зрозуміти складно. Зайчук відмовився надати на запит "Української правди" будь-які документи, що стосуються перебудови кабінетів. Було би добре, якби депутати від опозиції ініціювали перевірку цих фактів на предмет зловживань.

Адже очевидно - внаслідок ремонту будуть споруджені нові об'єкти. Як то - кімната відпочинку Гєллєра, його туалет з душем, або приймальна Буряка - на місці коридору. Ці об'єкти якось мають бути поставлені на баланс.

А в Україні півтора десятиліття діє закон "Про джерела фінансування органів державної влади", який чітко вимагає: "Органи державної влади здійснюють свою діяльність виключно за рахунок бюджетного фінансування в межах, передбачених Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік".

Таким чином, або апарат Верховної Ради фактично вводить в оману - і державні кабінети перебудовують під примхи нових господарів все-таки за кошти порожнього бюджету. Або ремонти роблять за їх приватні гроші, але нехтуючи законом.

Хоча кого цим зараз здивуєш? Самі депутати і є найбільшими порушниками законів, які вони ж і ухвалюють.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді