Симулякр вибору Тягнибока

Четвер, 7 лютого 2013, 14:01

Партія регіонів розпочала вести президентську кампанію Олега Тягнибока. Точніше, власним виступом масштабну інформаційну промокампанію почав перший заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, назвавши лідера "Свободи" сильним конкурентом для Януковича у другому турі чергових президентських виборів, якого, втім, чинному гаранту вдасться перемогти.

Варто очікувати, що почин Чечетова невдовзі підхоплять інші спікери регіоналів, і тема виведення Тягнибока в другий тур стане одним з популярних інформаційних приводів біло-блакитних під час спілкування з медіа та політичних дискусій на тему президентських виборів.

Сприятливий грунт для такої заяви підготував сам Тягнибок, акцентувавши наприкінці минулого року в ефірі "TBi", що опозиції недостатньо виставити лише одного кандидата на президентських виборах.

"Ми можемо побачити таку картину, коли у другий тур можуть увійти навіть двоє опозиційних депутатів. І таке може статися. З іншого боку, якщо у другий тур виходить представник влади, президент Янукович, і будь-який кандидат від опозиції, тут вже важливо, щоб вся опозиція підтримала цього єдиного кандидата", - сказав Тягнибок.

Також політик додав, що зважаючи на українські суспільно-політичні реалії, небезпечно, якщо опозиція висуне в першому турі єдиного кандидата, оскільки існує ризик його фізичного усунення.

Анонсування Об’єднаною опозицією єдиним кандидатом на президентських виборах Юлії Тимошенко мало швидше символічних зміст, провідні політичні гравці прекрасно усвідомлюють - Тимошенко не вийде з ув’язнення до 2015 року, і на практиці мало б стати тільки своєрідним тимчасовим "пактом про ненапад" серед лідерів трьох найбільших опозиційних сил.

Водночас на початку тижня цей крихкий баланс дещо порушила сама Тимошенко, яка, зі слів Кужель, закликала інших опозиціонерів підтримати кандидатуру Яценюка в разі, якщо Юлія Володимирівна залишатиметься в ув’язненні на час президентської кампанії.

"Юля розуміє, що вона може не вийти до 2015 року, і вона просила висунути єдиного кандидата. І просила підтримати Яценюка", - зазначила Олександра Кужель після відвідування Тимошенко. Втім, також обережно підкреслила, що демократичні сили повинні самі визначитися з єдиним кандидатом.

Тому політична кон’юнктура в опозиційному таборі сприяє регіоналам, які продовжуватимуть терпляче очікувати подальшого розвитку подій – "ображені" робитимуть заяви про єдиного кандидата зціпивши зуби, а з наближенням першого туру президентських виборів змінять тон, дедалі впевненіше твердитимуть про президентські амбіції.

Втім, балотування партійних лідерів в першому турі зовсім не нашкодить опозиційним силам, адже найгірший сценарій для опозиції в будь-якому разі не настане. Якщо одночасно балотуватимуться всі топ-опозиціонери Яценюк, Кличко, Тягнибок, Гриценко – це не призведе до швидкої перемоги Януковича в 2015 році.

Як відомо, в першому турі президентських виборів перемагає кандидат, який набирає принаймні 50% плюс один голос. Така швидка перемога Януковича навіть в середовищі Партії регіонів видається ефемерною.

За всю українську політичну історію таке вдалось тільки Леоніду Кравчуку, який в умовах дещо екстремальних виборів 1991 року та масштабної інформаційної, адміністративної підтримки посів перше місце у всіх регіонах, за вийнятком трьох областей Галичини, де переміг В'ячеслав Чорновіл.

Наразі провладна політсила бере курс на те, щоб створити в громадській думці сприятливий клімат для сприйняття Олега Тягнибока єдиним реальним суперником Віктора Януковича в президентській гонці. Це потрібно для реалізації стратегічної мети - формування ручного спаринг-партнера для Януковича в другому турі. Причому, якщо все піде якнайкраще, ним не обов’язково має виявитись саме Тягнибок.

Така підготовка включає кілька проміжних цілей: переконати Тягнибока в його лідерській позиції серед опозиційного табору, активізувавши його самостійницьку, автономістичну позицію, придушити схожі настрої в таборі Кличка, який на відміну від Яценюка не може похвалитись умовним першим номером (після Тимошенко) в опозиційному пулі та мобілізувати південно-східний електорат Януковича.

Проте в кінцевому підсумку ставка на Тягнибока має зіграти тоді, коли хтось з опозиціонерів відмовився підтримати іншого опозиційного кандидата в другому турі, бо в сумі електоральна підтримка опозиційних лідерів може бути вищою, ніж підтримка Януковича. Отже, регіоналам потрібна поява юродивого опозиціонера.

Лідер "Свободи" мимоволі стає заручником політичної гри. Тягнибоку вже сьогодні варто думати як пояснити інформаційну підтримку регіоналів колегам по опозиції, підтримку, яка з кожним місяцем ставатиме дедалі інтенсивнішою. Йому також треба підготуватися,  як поводитись за таких умов з політичним опонентом.

Біло-блакитний план може спрацювати тоді, коли Тягнибок таки проковтне наживку та ведучи на перший погляд самостійну гру, насправді запустить згубний для опозиції механізм внутрішньої ерозії.

Василь Кедик, політолог, Івано-Франківськ, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді