Білоцерківські "тітушки" знову працюють

Середа, 12 червня 2013, 11:49

Якщо хтось думав, що після 18 травня білоцерківські "герої" заляжуть на дно, то він помилився. Хлопці знову при роботі – чинять захоплення спорткомплексу заводу "Атек".

"О 8 ранку спортивні хлопці захопили приміщення стадіону. Це ті самі білоцерківські хлопці, які були на Михайлівській 18 травня і в домі Ніни Москаленко. Вони розбили вікна і вдерлися через вікна другого поверху. При цьому вахтерша від переляку втратила свідомість", – розповів УП директор компанії "Олімп" Дмитро Смулянський.

"На даний момент вони намагаються захопити всі будівлі. Міліція відмовляється допомагати в боротьбі з рейдерами. "Ви ж розумієте, це рейдерське захоплення. Ми безсилі" – кажуть вони", – розповів директор.

Зважаючи на те, що 2 роки тому атеківський стадіон вже намагався прибрати до рук нардеп Давид Жванія, який хотів там прописати хокейний клуб "Беркут", виникло питання, чи це не його рук справа. Але Смулянський певний – це зовсім інший конфлікт.

За його словами, тепер стадіон як і завод намагаються захопити люди "зі сходу країни". "У березні вони захопили завод, а тепер взялися і за нас", – додав Смулянський, не уточнивши, кого саме має на увазі.

Дивлячись на розвалини заводу "Атек" і такий самий облуплений спорткомплекс з льодовим стадіоном поруч, важко повірити, що комусь потрібні ці обшарпані будівлі з вибитими шибками, обпалою плиткою і маячними тракторами-експонатами. Але 26 гектарів землі за 5 хвилин від метро – досить ласий шматок. І боротьбу за нього ведуть не дуже дотримуючись законодавства.

Випадково чи ні, у 2012 році "Київенерго", яке належить бізнесменові Рінату Ахметову, домагалося порушення справи про банкрутство заводу АТЕК. А 22 березня непрацюючий завод захопили рейдери .

"Вони тут вже два місяці. З деякими ми вже навіть спілкуємося. І тоді, коли була та бійка на Михайлівській, ми багатьох впізнали по телевізору. От того, що був на фото з Тітушко. А охоронцям нашим хлопці самі розповідали, що вони з Білої Церкви, що тренуються в тому самому спортклубі", – розповідає бухгалтер "Олімпу".

Вона сидить під приміщенням, бо на роботу її сьогодні не пустили. Так само як і інших суборендарів.

"Правда, дехто з них видно в курсі захоплення, бо зійшли вони через вікно однієї зі спортивних секцій", – ділиться підозрами бухгалтер.

О 1 першій годині дня біля спорткомплексу було тихо, і ніщо не вказувало на рейдерське захоплення. Єдине, що впадало в око – це люди, які чомусь по драбині лізли у вікно другого поверху "Атеку".

Якось дивно охорона заводу Атек ходить на роботу
Якось дивно охорона заводу "Атек" ходить на роботу

На прохідній стояли кілька автівок, одна з яких міліцейська.

Почувши запитання, що тут сталося, і чи правда, що тут відбулося рейдерське захоплення приміщення, міліціонер з автоматом швидко сів у машину і порадив з усіма питаннями звертатися в прес-центр солом'янського відділку міліції.

Крім міліції на вході стояв ще чоловік. Як виявилось, це був виконавчий директор заводу "Атек" Геннадій Ковтун.

Побачивши фотоапарат, Ковтун охоче пішов на контакт, і виклав свою версію подій.

"На даний час йде суперечка між арбітражним керуючим заводу "Атек", який призначений рішенням суду, оскільки йде процес банкрутства заводу, і орендатором споркомплексу. Чому йде суперечка? Тому що в квітні місяці або коли там – я господарник, не в курсі, – рішенням суду розірвано договір або не продовжено далі", – пояснив Ковтун.

"Орендатор намагається це оскаржити. 4 місяці переговорів про добровільне звільнення та виселення не дали жодного результату. Тому на сьогоднішній день я, як виконавчий директор, привів сюди охорону, поставив людей, і стоїть наша охорона, яка контролює в'їзд і виїзд на територію", – заявив він.

Ковтун зробив вигляд, що не почув питання, що за люди залазили кілька хвилин до того у вікна приміщення, натомість заявив, що "орендатор дезінфомував міліцію, заявивши про рейдерське захоплення".

"Але коли я завів тривожні групи в приміщення, то вони встановили, що все в порядку", – пояснив виконавчий директор.

"Враховуючи, що вони платять 5 тисяч гривень оренди, то ці проблеми у них повинні були виникнути давно", – резонував Ковтун суть конфлікту.

Слідом за Ковтуном на прохідну вийшов і постраждалий, один з керівників "Олімпу" Олександр Смулянський. Він був озброєний документами і рішеннями судів.

"Ми мали договір оренди протягом 12 років, потім нам завод додатковими угодами дозволив оренду на 50 років. Вони подали позов про визнання недійсними цих додаткових угод", – пояснює Смулянський.

"Термін основного договору був до 25 жовтня 2011 року. Він закінчився, але там була одна з умов, що він дійсний до моменту укладення наступного договору. По закінченні, 30 жовтня, ми звернулися до заводу "Атек" з проханням підписати з нами наступний договір. Але оскільки вони не відповідають і приймають від нас орендні платежі, ми вважаємо попередній договір продовженим на тих же умовах", – говорить директор компанії "Олімп".

Смулянський посилається на статтю 764 адмінкодексу "Правові наслідки продовження користування майном після закінчення строку договору найму. 1. Якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором".

"Це пряма норма закону, і так воно і відбувалось протягом 2 років. Вони приймали від нас орендні платежі, і лише, коли з'явився арбітражний керуючий, вони написали заяву, що договір завершено і просимо вас повернути майно. Ми відповіли, що договір продовжений по прямій нормі закону, прийняття орендних платежів – це доказ того, що вони це визнали. Але нам відповіли, що якщо ми не повернемо майно, то вони самі його захоплять і не допустять нас в приміщення". – розповідає Смулянський.

За його словами, 13 червня мало відбутися судове засідання у цій справі, але не дочекавшись суду, управляючі "Атек" влаштували рейдерську атаку.

"А це вже злочин, і ми звернулись з відповідною заявою до Святошинського районного управління міліції, і було відкрито кримінальне провадження за статями "перешкоджання підприємницькій діяльності" і "самоуправство", – каже бізнесмен.

За його словами, у нинішніх управляючих немає документів про права власності на майно стадіону.

Коли керівник "Олімпу" наблизився до дверей спорткомплексу, хлопці в треніках швиденько ховаються всередину. Вони не такі агресивні як 18 травня.

- Що ви тут робите? – питаю в одного з них.

- Повітрям дихаю, – каже юнак, розвалившись в припаркованій біля спорткомплексу автівці.

- І як не набридло ще? – перепитую

- А я тільки що приїхав. Ви ж тут гуляєте з фотоапаратом, і я гуляю, – каже хлопець.

У хлопців зміна караулу?
У хлопців зміна караулу?

"Їх було чоловік 20. Вони виставили вікно на другому поверсі і зайшли всередину. Те, що вони зробили в березні з заводом "Атек", сьогодні вони повторили з нами. Там жінка сидить на в'їзді в "Мерседесі" кримінальної зовнішності – вона їх предводитель. Вона з ними розраховується і ними керує", – пояснює УП бухгалтер "Олімпу".

Охорона заводу їздить на такому Мерседесі
Охорона заводу їздить на такому "Мерседесі"

За її словами, зазіхання на спорткомплекс почалися 2 роки тому, коли там поставили нові агрегати для заморозки льоду.

"До того що було? Старе залізо, весь час усе ламалося. Потім ми поставили нове обладнання, лід став найкращим в Києві, і почалися зазіхання. До того ж тут 26 гектарів землі. Напевно, хочуть пустити під забудову", – припустила співрозмовниця УП.

"Але, знаєте, навіть коли Жванія хотів забрати собі ковзанку такого не було. Він порівняно з цими інтелігент", – додає жінка.

Поки бухгалтер "Олімпу" розказує про їхні проблеми, Ковтун тут же на лавочці проводить сепаратні переговори із суборендарями і технічним персоналом. Обіцяє зберегти умови праці, а декому навіть і знизити орендну плату.

- Але хто йому буде платити, якщо в них немає документів на майно? – обурюється один з суборендарів, який "бастує" на лавочці.

Тим часом на територію приїздить новенький позашляховик "Тойота", з якого виходять 2 чоловіки. Ковтун одразу йде до них. Хоче провести в приміщення, але не може потрапити всередину, бо немає зв’язку з білоцерківськими "охоронцями".

В цей момент білявка 50 років виходить з "Мерседесу", і йде на переговори з управляючим заводу. Ковтун розказує їй, кого в середу пускати в приміщення.

Коли кореспондент УП спробувала спитати в управляючого, а що це власне в нього за дивна охорона з підлітків, Ковтун відповів: "Це охоронна компанія заводу "Атек ". Її очолює Лариса Олександрівна".

На прохання показати документи, що посвідчували б таку охоронну діяльність, Лариса Олександрівна кривить обличчя і заходиться гнівом: "А чого я вам щось маю показувати. Я вас знати не знаю, і знати не хочу. Ходять тут усякі".

Хлопцями керує особа на імя Лариса Олександрівна
Хлопцями керує особа на ім'я Лариса Олександрівна (виділена червоним). Каже, що керівник заводської охорони

- Вам же сказано, що тут тричі була міліція. Ніякого рейдерства тут немає, – дратується Ковтун.

- Так може це така сама міліція , як і та, що побиття журналістів не помітила, – іронізую.

- Вони все бачили, вони контролювали процес, – раптом заступається Ковтун за міліцію.

- А ти нє лєзь, куда нє надо, чтобы не получить по голове, – заявляє Лариса Олександрівна і йде геть.

- Може ще мені міліцію викликати, – питаю.

- Заві, заві! – презирливо кривить губи очільниця хлопців .

"Ну что, детишечки, пойдем на тренировочку?" – питає вона в малих, які з відкритими ротами сидять на лавках.

Ті мовчки ідуть слідом.

В цей день на тренування потрапили лише діти, які тренуються в того суборендаря, через чиє приміщення рейдери зайшли всередину.

Чого він навчить малих питання риторичне.

Таке ж риторичне, як те, коли на незаконні дії білоцерківських хлопців почне реагувати МВС.

Ну і. нарешті, що має статися в цій країні, щоб в ній зупинили рейдерство?

Адже на словах в Україні діє антирейдерська комісія, нею опікується сам віце-прем'єр Сергій Арбузов. Комісія має показати, що Україна готова до підписання угоди про Асоціацію з ЄС.

Але з такою боротьбою угоду про асоціацію треба доручати підписувати Вадіку Румину як видатному діячу демократії.

Бо допоки рейдери випадково не зайдуть у "Межигіря", ніхто з ними боротися не буде.

Тетяна Ніколаєнко, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді