Конституційний суд - новий трофей єнакіївської Сім'ї

Четвер, 18 липня 2013, 21:03

Віктор Янукович отримав максимально лояльного із усіх можливих варіантів голову Конституційного суду: "макіївських" на цій посаді міняють "єнакіївські".

У четвер, внаслідок безальтернативних виборів, КС очолив В'ячеслав Овчаренко, який спеціально повернувся з лікування у Німеччині. Шкода лише, що провладна більшість у Конституційному суді запізнилася із подарунком - Овчаренко відсвяткував свій день народження на два дні раніше, коли 16 липня йому виповнилося 56 років.

Голова Конституційного суду обирається на посаду шляхом таємного голосування серед самих членів КС строком на три роки. Але Овчаренко командуватиме менше відведеного - його повноваження закінчаться в серпні 2015 року, коли добіжить кінця 9-річний термін судді-конституціоналіста і він буде змушений назавжди попрощатися із будівлею на Жилянській.

Але Овчаренко виконає головну функцію - керуватиме КС в буремні місяці перед та після виборів президента. Враховуючи те, як у 2010-му КС повернув Віктору Януковичу повноваження, ніщо не заважатиме "столу замовлень" видати на гора будь-яке рішення, що легітимізує бажання "шефа": наприклад, про вибори президента в парламенті. Або про вибори в один тур. Або про двопалатний парламент і позбавлення депутатів недоторканості. Або про нову Конституцію.

Також важливий момент - голова Конституційного суду приводить до присяги новообраного президента. Іншими словами, в разі поразки Януковича в 2015 році Овчаренко просто може заблокувати інавгурацію переможця.

В основі призначення Овчаренка лежить те ж саме, що і в обранні Володимира Рибака спікером парламенту або Віктора Пшонки - генеральним прокурором. Це - давні особисті стосунки з Януковичем. Вони - люди, позбавлені персональних політичних амбіцій. А своїми посадами зобов'язані одній конкретній особі, оскільки ніколи в житті самостійно не досягнули би тих вершин.

Як спікерство для Рибака, як генпрокурорство для Пшонки, так і нова посада Овчаренка - це вершина їх кар"єри. Це вінець їх державної служби, оскільки вище вони точно не піднімуться. Відповідно, вони не матимуть тих спокус, які виникали в чиновників під час помаранчевої революції, коли дехто просто відмовлявся легітимізовувати перемогу Януковича, розуміючи, що йому в цій державі ще жити. Для Пшонки, Рибака та Овчаренка все простіше - працювати після Януковича їм не доведеться - бо настане пенсійний вік.

Овчаренко зробив приголомшуючий злет завдяки Віктору Януковичу.

Він став суддею-тлумачем Конституції у 2006 році за квотою Верховної Ради та поданням Януковича. До цього він мав дуже уявне розуміння предмету - попередньою вершиною його кар'єри була посада голови Єнакіївського міського суду, яку він обійняв у грудні 2002 року, через місяць після призначення Януковича прем'єр-міністром.

В цьому рішенні перевести Овчаренка до КС вже тоді вгадувався почерк Януковича, який ми потім побачимо при призначенні Арбузова, Клименка, Захарченка та багатьох інших членів Сім'ї. Це коли людина нізвідки ставиться на одну з провідних посад у державі, аби потім все життя добре пам'ятати, кому ти зобов'язаний за це.

А робота Овчаренка керівником Єнакіївського міського суду пояснює його дивну кар'єру.

Отже, після помаранчевої революції 2005 року нова влада почала розслідувати кримінальну справу щодо службового підлогу відносно посадових осіб Апеляційного суду Донецької області. Причина - єдині знайдені в архіві суду копії постанов про скасування судимостей Януковича були сфальсифіковані.

Слідство пішло до Єнакіївського міського суду шукати оригінали вироків Януковичу за 1967 та 1970 рік. І виявилося, що всі документи щодо судимостей Віктора Януковича... зникли.

Далі - найцікавіше. Як випливає з матеріалів слідства, суддя Олег Корякін керував Єнакіївським міським судом з 1992 по 2001 рік, але він не пам'ятає, чи при вступі на посаду йому передавали справу Януковича. А от в 2002 році Єнакіївський міський суд очолює такий собі В'ячеслав Овчаренко. І він на допиті як раз пригадав, що в акті прийому-передачі справи Януковича не існувало.

За дивним збігом обставин, цей самий Овчаренко в 1983-84 роках працював юристом на виробничім об'єднанні "Орджонікідзевугілля", коли там само директором автобази був його земляк на прізвище... Віктор Янукович.

"Зі свідчень Овчаренка випливає, що в акті прийому-передачі були відсутні кримінальні справи про засудження Януковича...", - говориться в постанові про відмову в порушенні кримінальної справи проти співробітників Єнакіївського міськсуду.

"У своїх свідченнях Овчаренко пояснив факт зникнення документів тим, що в період з 1989 по 2000 у Єнакіївському міському суді була відсутня належна охорона приміщень".

 КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ

Кримінальну справу зупинили за термінами давності. "У ході проведення досудового слідства по кримінальній справі встановлено, що в діях колишніх голів Єнакіївського міськогосуду є елементи недбалості. Разом з тим, відсутні достовірні дані, ким з посадових осіб Єнакіївського міського суду й у який період була допущена недбалість, у результаті якої були втрачені кримінальні справи щодо засудження Януковича", - відзначається в документі Донецької прокуратури.

Цю постанову слідчий підписав 28 березня 2006, а через півроку, 4 серпня 2006-го В'ячеслав Овчаренко склав присягу судді Конституційного суду.

Працюючи в КС, Овчаренко не дуже сильно вплинув на законодавче поле держави За сім років він підготував як доповідач всього два рішення КС - щодо закону "Про телекомунікації" та постанови Кабміну "Деякі питання реалізації військового майна".

Першим президента позбавили права призначати членів Нацкомісії регулювання зв'язку. Другим - визнали незаконною постанову уряду Тимошенко про створення Держпідприємства "Укрспецторг", яке мало би реалізовувати військове майно.

Уся решта документів, які видав Овчаренко на гора протягом семи років роботи в КС - це понад 30 ухвал про відмову у відкритті конституційного провадження

У лютому 2013-го Овчаренко став членом Ради суддів України - власне, в момент обрання до цього органу він і потрапив у кадр зі своїм дорогезним годинником. І от нарешті зараз Овчаренко досягнув вершини піраміди в судейській ієрархії - став головою Конституційного суду.

Як суддя КС, Овчаренко змушений публічно декларувати свої доходи. Але ці звіти - предмет для окремого наукового дослідження "Як вижити на саму зарплату".  

КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ 

Наприклад, доходи за 2011 рік. Новопризначений голова Конституційного суду офіційно стверджує перед податковими органами, що протягом року заробив лише еквівалент 50 тисяч доларів зарплати, а дружина за цей же період - шість тисяч доларів. Але при цьому в Овчаренка лише за один рік з'являються: мотоцикли Yamaha та Harley Davidson, автомобіль Subaru і мікроавтобус Volkswagen Multivan. Всі ці транспортні засоби - 2011 року виробництва. Тобто були придбані в рік, коли він із дружиною мав лише 56 тисяч доларів доходу. Напевно, цієї суми не вистачить і на половину обновок у гаражі.

У декларації за 2012 Овчаренко міняє Subaru на значно дорожчу Audi, також автопарк поповнюється південнокорейським трактором. Це - на додачу до семи (!) мотоциклів, згадуваного мікроавтобусу Volkswagen Multivan та ще одного автомобіля Mitsubishi.

Схоже, нестриманіть притаманна не лише найвідомішому уродженцю Єнакієвого, але і гаранту його спокою на вершині Конституційного суду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді