Київрада відсвяткувала річницю ГКЧП

Понеділок, 19 серпня 2013, 14:34

Виборів у Києві не буде! 19 серпня, в річницю путчу ГКЧП, нелегітимна Київрада освятила свою діяльність начебто праведною метою – видачею 100 мільйонів на потреби соціальних працівників. Для Партії регіонів - це єдиний спосіб управляти містом, яке ніколи не віддасть їй свої голоси.

Місяць тому опозиції вдалося зірвати засідання так званої позачергової сесії Київради, чиї повноваження закінчилися 2,5 місяці тому. Але зараз Партія регіонів завдала удар у відповідь.

Через тиск на профспілки під стіни КМДА було виведено понад 2 тисячі медиків, вихователів і вчителів, які вимагали видати їм гроші.

Дуже часто ці люди навіть не розуміли суть того, що відбувається. Затуркані милі жіночки геть не розуміють, що там відбувається між владою і опозицією і яке ж насправді рішення ухвалив Конституційний суд. Все що їх цікавило, це 200-300 гривень надбавок, які їм кидає Київрада як подачку.

Саме заради цих копійок з 7 ранку вони збиралися в групки біля метро "Хрещатик", записувалися в списки і йшли "бастувати".

- Дєвочкі, куда ж ви побігли? Дивіться, тут же стілько хлопців, - кричить одна з юних вчительок своїм колегам, які вже доходять до Київради.

- А ви медик, медик? Ні? А де ж тут медики? Нін, це наші. Давай їх шукати, а то ще скажуть, що ми не прийшли, - протискаються дві огрядні жіночки через натовп.

- Так, ви зрозуміли, що стоїмо тут допоки не проголосують, - інструктує "вожата" групи своїх підопічних вчительок під ЦУМом.

- А ви вихователі?, - питаю в жінки в натовпі.

- Так, - каже жіночка, прикриваючись долонею від сонця.

- А з ким же діти лишилися?, - цікавлюся в неї.

- Ну як, з іншими вихователями. Ви не думайте, що ми їх кинули самих. Сюди прийшли ті, хто на другій зміні, прачки, няньки. Декого навіть з відпустки викликали, - розповідає жінка.

- А ви розумієте, що тут відбувається? Що вас по суті використовують?, - питаю в неї.

- Та, звісно, все ми розуміємо. Садити їх всіх треба, так як Юлю посадили. І Януковича гнати в шию. Але у нас зарплата 1300-1500 гривень. Прожити на неї нереально. От і стоїмо, - зітхає жінка.

-  А для чого ж ви ходите на таку роботу? – дивуюсь.

Ціна питання - 200 гривень

-  Так а що? Я працюю в освіті вже 35 років. Вже на пенсії, а працюю. Колись діти багато хворіли, то й залишилась працювати біля них в дитсадку, - посміхається її сусідка.

-  А що ви мене фотографуєте? 2 долари фото, - гиркає чоловік з-під прапора профспілок і відвертається.

-  Ви тільки не фотографуйте мене. Воно мені не потрібне, - ховає обличчя жінка поряд. Ми працівники палацу дітей і юнацтва. Зарплата в нас така, що можна тільки вмерти з голоду, якщо немає власного города. А ще дітей треба вчити. Тому нам дорогі і ці 200-300 гривень, і ми стоятимемо тут поки не ухвалять рішення.

-  А якщо сьогодні не ухвалять, то й завтра прийдете?, - цікавлюсь у дівчини-освітянки.

-  Та ні, ходити щодня мітингувати ми не можемо, - зітхає вона.

Тим часом гучномовці розриваються від крику профспілкових лідерів, яких щоправда ніде не видно. Ганок Київраи зайнятий представниками міліції, яких з іншого боку паркану стережуть невідомі "тітушки".

-  Депутати, ідіть геть! Дайте працювати Київраді, - кричить з гучномовця якийсь профспілковий лідер.

-  Зараз наш мітинг намагаються зірвати провокатори, які навіть не знають, чого тут стоять. Але соціальні працівники мають право отримати свої надбавки по 200-300 гривень. Це в депутатів зарплати по кілька тисяч, а для нас це великі гроші. Хай депутати хоч день попрацюють з дітьми у школі, або проведуть операцію, - б'є емоціями чоловік.

-  Насправді ми боїмося отих лобів, що сидять на ганку. Вони прийшли сюди о 8, і розсілися. Що вони тут роблять? Ми не хочемо, щоб нас били, - скаржаться літні жіночки, які стоять у перших рядах мітингувальників і ховаються від спеки під парасольками.

"Тітушки" на питання, що вони тут забули звісно нічого не кажуть.

-  Я тобі по доброму раджу припини знімати, бо зараз розіб’ю телефон, - радить один з них на вухо журналісту.

-  Це ви хочете досвід Тітушка?, - обурююсь я.

-  Так він же його рідний брат, - сміється його сусід.

-  А ви хто взагалі?, - питають журналісти.

-  А ти хто?, - огризається хлопець.

-  Я журналіст, - каже йому один з журналістів.

-  А я таксист, таксую тут. Зрозумів?, - кидає нахабно хлопець, і насуває кашкета на очі.

"Тітушки" охороняють огорожу

До засідання Київради залишається година. Тітушки займають ще й бокові підходи до центрального входу. Кільком депутатам від УДАР ледь вдається пройти крізь них і кордон "Беркуту", який чергує в стороні.

Але далі депутатам перекриває вхід міліція. Вони відмовляються пускати всередину і депутатів, і працівників Київради. За кілька хвилин в цій юрбі з'являється заступник прокурора Києва Гоголь. Він недового говорить з міліціонерами, а потім його ведуть заводити через окремий вхід. Видно, прокурор всередині важливіший, ніж депутати.

-  Ми з п’ятниці не можемо потрапити в приміщення. Як тоді закрили зали, так і все, - каже одна з працівниць.

За словами депутатів-ударівців, на 8 годину у них мала бути фракцію. Але в середину вони зайти не змогли. На відміну від Михайла Чечетова і групи регіоналів, яких о 7 ранку запустили через чорний вхід. Єдині з опозиціонерів, які опинилися всередині – це Олексій Давиденко з УДАР і Тетяна Меліхова від "Батьківщини".

-  Я прийшов о 8 ранку, щоб відкрити фракцію. Мене випадково запустили. Зараз у залі сидять близько 80 депутатів від влади. Ще 15 стережуть вхід на першому поверсі. Там Тедеєв, Лукьянов, Царьов. Всі входи перекриті на всіх поверхах, - каже депутат-ударівець телефоном.

-  Слухайте, а може подзвонити і сказати, що приміщення заміноване, - говорить один зі свободівських активістів. – Інакще вони точно проведуть сесію.

-  Думаю, що навіть таких дзвінків буде 20, вони її проведуть, - іронізує народний депутат від "Батьківщини".

О 9-30 пресу обіцяли запустити до залу. Але за журналістами ніхто не вийшов.

Натомість з правого крила через кордони міліції до КМДА спробували прорватися народні депутати від "Батьківщини". Коли Віталій Ярема заліз на огорожу до нього кількома колонами кинувся "Беркут". Поки беркутівці намагалися відтіснити депутата, хтось з фотографів, що стояли на підвіконні Київради, ненароком розбив шибку, а потім вже тихцем відкрив вікно.

Депутати від опозиції кинулися в лазівку. Арсеній Яценюк, Сергій Пашинський, Леонід Ємець Андрій Іллєнко, Едуард Леонов зайшли в Київраду через вікно. Їх намагався зупинити бійці спецпідрозділу, але без результату. Тоді 50 "беркутівців" теж полізло у вікно. У тисняві розбилось друге скло.

 

Втім далі першого поверху депутатам-опозиціонерам пройти не вдалося. Тим часом о 10 годині Герега почала засідання. В залі зареєструвалось 79 депутатів.

-  Тут і далі регіонали блокують виходи, а вони там голосують, - розповів Давиденко з зали Київради.

З вікна Київради вийшло кілька беркутівців, а за ними Едуард Леонов. У нього була розрізана рука. Він сів на виступі фасаду, його оточила міліція. За кілька хвилин у вікно стали виходити і інші депутати.

Засідання тривало хвилин 20, не більше. Соціальні надбавки були проголосовані. Трансляцію показав телеканал "Київ", який місяць годував киян "страстями" як образила опозиція бюджетників.

-  Вони не пустили нас далі першого поверха, - розповів Яценюк журналістам, вийшовши з оточення "Беркуту".

у Київраду через вікно. Новий досвід опозиції
у Київраду через вікно. Новий досвід опозиції

-  Я не пам'ятаю такого навіть в часи помаранчевої революції, щоб міліція не давала депутатам виконувати їх прямі обов'язки. Те, що відбулось сьогодні - це сценарій 2015-го року, так Янукович боронитиме ЦВК, коли фальшуватиме вибори, - сказав лідер фракції "Батьківщини" журналістам.

-  За моєю інформацією, цією операцією знову керував Секретар РНБО Андрій Клюєв. Це повторення справи "тітушок", це його почерк, - заявив Яценюк, який продовжує закадрову війну з секретарем РНБО.

До слова, Яценюк – єдиний з трьох лідерів опозиції, який вдруге прийшов відстоювати інтереси киян у Київраду. Де були Олег Тягнибок і найрейтинговіший кандидат у мери Віталій Кличко науці не відомо. Так само невідомо, де інші потенційні кандидати в мери Петро Порошенко і Микола Катеринчук. Останній був представлений аж трьома прапорами на мітингу опозиції, який відбувався після завершення Київради.

Кандидат влади, голова Київської міськдержадміністрації Олександр Попов на кулуарному, неанонсованому ЗМІ, брифінгу заявив, що проведене засідання Київради – "це перемога всіх киян над деструктивними силами політики".

Незважаючи на те, що Попов заявив, що Київрада звернулась до парламентарів з пропозицією розглянути питання призначення місцевих виборів у Києві та визначити строк їх проведення, вибори проводити ніхто не збирається.

- Виборів не буде!   Вони добре розуміють, що вони програють Київ вщент. Для цього вони свого часу ліквідували райради, бо знали, що там вони нічого не отримають. Зараз вони намагаються тримати голів райадміністрацій за рахунок адмінресурсу. Головою призначають представника партії. Штаб в Києві очолить депутат Олександр Єгоров, людина Клюєва і вихідець з Донецька. Він їздить зараз по районах і домовляється. Ставлять вони на адмінресурс і гроші. А так у них у Києві все погано, - каже співрозмовник "Української правди", який працює в партії.

Навіть те, що зараз Партія регіонів кинула через Київраду сто мільйонів бюджетникам – це лише спроба зробити хороше обличчя при поганій грі. Не кинь зараз влада ці мільйони і соціальні працівники пікетували б владу.

А так нелегітимна Київрада зіграла в доброго царя.

І гратиме вона так ще довго, якщо протестувати проти її дій будуть тільки Ігор Луценко, Єгор Соболєв і Тетяна Чорновіл.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді