Листування Януковича та Керрі: зруйнована надія

Середа, 27 листопада 2013, 11:59

Минулого тижня у Віктора Януковича задзвонив телефон. Чи був він у цей момент на Банковій або у Межигір’ї, невідомо – адміністрація президента приховала факт розмови, хоча ідеться не про друзів Януковича з єнакіївського минулого або партнерів з полювання. Януковича розшукував віце-президент США Джо Байден.

Ви не знайдете жодної інформації про цей дзвінок на офіційному сайті українського президента – хоча Байден не так часто дзвонить Януковичу. Востаннє про їх контакт Банкова повідомляла рік тому.

Але інформація про дзвінок Януковичу із Вашингтону розміщена на сайті Білого дому

Причина замовчування цієї теми сайтом президента очевидна. Адже, як сказано в повідомленні Білого дому, Байден телефонував Януковичу, аби "висловити своє розчарування відмовою від Угоди про асоціацію". Це трохи псує картину всезагального благоденства, що панує на сторінці Януковича у інтернеті.

Насправді дзвінок Байдена вважається не аби яким сигналом. На відміну від Обами, який намагається якнайменше бруднити руки контактами з "поганими хлопцями", чорнову роботу в команді виконує його заступник - колишній сенатор з 36-річним стажем.

Дзвінок Байдена був не єдиною поганою звісткою для Януковича протягом того сумного дня, який назавжди відклався у пам’яті Януковича як початок Помаранчевої революції. 22 листопада на брифінгу в Державному департаменті журналісти запитали речника Джейн Сакі про плани керівника відомства відвідати Київ 5-6 грудня для участі у зустрічі міністрів закордонних справ ОБСЄ, як це раніше анонсував американський посол Джефрі Пайєтт.

- Чи державний секретар Джон Керрі часом не переглянув питання своєї участі в зустрічі ОБСЄ у Києві? – запитав один із присутніх журналістів.

- У мене справді є оновлена інформація щодо цього, - відповіла речник Держдепу Джейн Сакі. - Так, секретар Керрі, через питання, зумовлені графіком, не братиме участь у зустрічі ОБСЄ в Україні. Ми будемо представлені помічником держсекретаря Вікторією Нуланд.

- Це тільки питання графіку? Це не питання того, що пан Керрі не хоче їхати до країни, яка не здатна в даний момент відповідати вимогам угоди з Євросоюзом? – продовжували допитуватися журналісти.

- Ми висловили своє ясне розчарування цим фактом. Але я не маю іншої інформації для того, щоб пояснити рішення державного секретаря не брати участь у зустрічі ОБСЄ в Києві, - повторила речник Держдепу.

Насправді, як можна судити з наявної інформації, скасування візиту Керрі є справжнім дипломатичним демаршем. Адже про свій намір відвідати Київ він не лише сповістив свої служби, але і особисто повідомив Віктора Януковича.

У розпорядженні "Української правди" опинилося листування між президентом Януковичем і державним секретарем Керрі.

Цей обмін посланнями – документальне підтвердження того, наскільки неадекватним є уявлення Віктора Януковича  про політику в західному світі. Стиль його послання Керрі шокував багатьох у Вашингтоні тим, як керівник великої європейської держави замість ділового тону керується малозрозумілими релігійними метафорами. І при цьому, щедро прикриваючись Біблією, всією своєю поведінкою на посаді демонструє нехтування християнськими цінностями.

Отже, хронологія подій така.

23 жовтня 2013 року, коли західний світ чекав на розв"язки в справі Тимошенко, Київ відвідав заступник помічника державного секретаря США Томас Мелія. Він провів декілька годин в розмові з Януковичем на Банковій, вислуховуючи аргументи про "злодійку Тимошенко". На прощання Янукович протягнув Мелії особистого листа для передачі його керівникові – державному секретареві США Джону Керрі.

Досі "Українській правді" було відомо про зміст листа в загальних рисах, про що ми писали в одній зі статей. Так, начебто Янукович замість розмови по суті цитував Керрі його ж молитву, виголошену на молитовному сніданку 20 років тому.

Зараз цей лист Януковича на адресу Керрі є в розпорядженні редакції.

Лист Януковича до Керрі (це не є фотокопією оригіналу)
Лист Януковича до Керрі (фотокопія)

Отже, український президент намагався постати надзвичайно релігійною людиною. Як повідомляє держсекретарю Янукович, його "брат і друг" Даг Кое (американський протестантський діяч) передав до Києва текст виступу Керрі, який той виголосив на молитовному сніданку у Вашингтоні ще 4 лютого 1993 року.

Далі Янукович зацитував у листі держсекретареві уривок з його ж промови: "Я був глибоко вражений словами з Євангелії, сказаними вами: "Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже". В першу чергу - тому що я і моя країна возроджуються з води і Духа, переживаємо це відродження, про яке говорив Ісус..."

Вловити логіку в словах Януковича надзвичайно складно. Набожність у поведінці політика, який вважається авторитарним, викликає сумніви у щирості. А змушувати візаві шукати в цитуванні Біблії змісти, потрібні для розуміння кроків найбільшої країни в Європі – це взагалі нове слово в дипломатії.

Власне, відповідь Керрі була протилежною за формою. Він написав Януковичу надзвичайно простою та зрозумілою мовою – чітко вказавши на переваги, які очікують Україну та персонально її президента в разі укладення Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Лист Керрі привезла Януковичу помічник держсекретаря Вікторія Нуланд, яка 30 жовтня перебувала у Києві.

"Ми дуже хочемо, щоб український народ реалізував свої прагнення бути сучасною, процвітаючою та європейською нацією", - пише Керрі Януковичу про американські сподівання на підписання Україною Угоди про асоціацію.

"Я настійливо закликаю вас організувати звільнення Юлії Тимошенко з тюрми для того, аби вона могла отримати медичну допомогу, яку вона потребує, в Німеччині. У цьому питанні ми повністю підтримуємо роботу місії Кокса та Квасьневського", - прямо попереджає Керрі про те, що Америка не має альтернативного бачення, на яке міг би сподіватися Янукович.

Далі держсекретар пропонує Януковичу увійти в історію визначною людиною – і натякая, що асоціація гарантуватиме потепління в стосунках з Білим домом.

"Ваше керівництво у вирішенні цього питання може зацементувати місце України в Європі, ваше місце в історії, а також відкрити нову главу в наших відносинах, що призведе до більш глибокого взаємодії на всіх рівнях", - зазначає Джон Керрі.

Лист Керрі Януковичу; Фотокопія
Лист Керрі Януковичу; Фотокопія

У питанні грошової допомоги держсекретар порадив Януковичу шукати спільну мову з Міжнародним валютним фондом, на вироблення позиції якого Америка має найбільший вплив: "Ми закликаємо вас інтенсифікувати ваші переговори з МВФ щодо нової програми, що забезпечить економічну стабільшість вашої країни в цей критичний момент".

А далі – ключове: Керрі обіцяє Януковичу приїхати до України.

"Я планую взяти участь у грудневій зустрічі міністрів країн ОБСЄ в Києві. Маю сподівання, що, внаслідок ваших дій, особливо в частині звільнення Тимошенко та успішного проведення саміту в Вільнюсі, протягом мого візиту ми зможемо перезапустити Комісію з питань стратегічного партнерства на рівні міністрів. Передбачаючи позитивний підсумок саміту у Вільнюсі, я би також хотів зустрітися з вами та з’ясувати в деталях, як ми можемо посилити нашу двосторонню взаємодію", - зазначив держсекретар.

Власне, після подібних багатообіцяючих реверансів скасування візиту виглядає як відвертий жест, що свідчить про неприйняття політики Януковича у Вашингтоні.

Зрозуміло, що відмова Керрі бути гостем у подібного року президента – лише перший крок. У перспективі це означає не лише відсутність будь-яких продуктивних контактів на найвищому рівні, але і кінець сподіванням на гроші від МВФ.

І жодні цитування Євангеліє не допоможуть Януковичу повернути втрачену довіру. А звичка шити американців у дурні рано чи пізно може зіграти з ним злий жарт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді