Угода про асоціацію між Україною і ЄС. Боротьба з корупцією. Інфографіка

Четвер, 7 листопада 2013, 12:32

Про боротьбу з корупцією в найширшому значенні йдеться вже в другій статті Угоди про асоціацію – разом із повагою до прав і свобод людини та верховенством права вона є одним із основних (суттєвих) елементів, на яких базується вся співпраця між Україною та ЄС. Про це також згадується в Розділі ІІ і ІІІ.

Статті угоди, присвячені боротьбі з корупцією, дуже короткі й зовсім не деталізовані. Втім, це лише відображає компетенцію Європейського Союзу, який передусім є економічним утворенням і керується в питаннях дотримання прав людини, принципів демократії, верховенства права тощо висновками та документами Ради Європи.

Основні зміни, котрі дозволять зменшити корупцію й розкрадання коштів, стосуватимуться планування й виконання бюджету, контролю за використанням бюджетних коштів, зокрема зміняться функції Рахункової палати та Контрольно-ревізійного управління. Також буде посилена боротьба з шахрайством та фінансовими зловживаннями.

Зміняться правила проведення державних закупівель – угода вимагає не лише запровадити європейські стандарти, а фактично слово в слово застосовувати більшість статей основних директив ЄС щодо державних закупівель.

До українського законодавства повернеться норма про обов’язкове проведення тендерів для закупівель за державні кошти й оприлюднення їх результатів.

Крім того, фактично кожен розділ Угоди про асоціацію передбачає посилення боротьби з корупцією у тій чи іншій сфері через спрощення ліцензування, скасування перевірок органами контролю та запровадження норм, котрі роблять корупцію невигідною для підприємців та громадян.

Більше інформації – в тексті Угоди й додатках.

Щоб подивитися інтерактивну графіку, клікніть на малюнок. На графіці шукайте позначки І. При кліці на них відкриється вікно з додатковою інформацією.
Щоб подивитися інтерактивну графіку, клікніть на малюнок. На графіці шукайте позначки "І". При кліці на них відкриється вікно з додатковою інформацією

Інфографіка виготовлена громадською організацією "Центр-UA" спільно з TEXTY.org.ua за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді