Без Волі. Що не поділили молоді політики

Понеділок, 3 листопада 2014, 22:05

В неділю ввечері на сайті молодої партії "Воля" з'явилося оголошення про рішення позапланового з’їзду. В ньому повідомлялося: партія незадоволена співпрацею на виборах із об'єднанням "Самопоміч", тому планує у парламенті сформувати своє міжфракційне депутатське об’єднання чи групу. Як відомо, політичні сили об'єдналися напередодні парламентських виборів, у підсумку "Самопоміч" отримала майже 11% голосів виборців.

Зокрема у "Волі" звинуватили партію мера Львова Андрія Садового у відмові підтримати узгоджених мажоритарних кандидатів на окремих округах та "невідповідності окремих активістів люстраційним та морально-етичним нормам".

Такі заяви викликали подив в співзасновника партії - активіста Єгора Соболєва, що балотувався у парламент за списками "Самопомочі". У своєму Facebook він назвав одного із лідерів "Волі" Юрія Дерев'янка шахраєм, та зазначив, що припустився великої помилки, запросивши його до списків партії. "За ним стоїть величезне угруповування з викачування грошей платників податків", - висловився Соболєв про свого політичного соратника.

Що має на увазі Соболєв? Минулого року "Українська правда" писала про зв'язок Дерев’янка із компанією "Арт Мастер" та ТОВ "3-Т", що співпрацювали із державною компанією "Інформаційний центр", зокрема постачали програми для функціонування Єдиного державного реєстру. Сам Дерев’янко це спростовує.

Зараз Дерев'янко також відкидає всі звинувачення. Він стверджує - цієї неділі 43 делегати позачергового з'їзду визнали незадовільною роботу із "Самопоміччю". Члени "Волі" та об'єднання "Самопоміч", з якими спілкувалися кореспонденти "Української правди", розповідають, що конфлікт між союзниками виник через те, що Андрій Садовий під час формування партійних списків просто викреслив із них прізвища Сергія Тарана та Ольги Галабали, що були близькі до Дерев'янка.

Ми надали слово обом сторонам конфлікту для того, щоб вони представили свою позицію.

Юрій Дерев’янко. Фото slovoidilo.ua

Про знайомство з Соболєвим та фінансування партії:

Під час Євромайдану ми разом були задіяні в громадському секторі. Ще тоді ми говорили про важливість об’єднання. Я фінансував партію. Також кошти в партію вкладали і інші однопартійці.

Я не пам’ятаю точно, скільки ми витратили коштів під час парламентських виборів, але це приблизно 2 млн гривень. Приблизно 60% від цієї суми профінансував особисто я. Інші кошти вкладали наші однопартійці – Іван Мірошніченко, Олег Бонюк. Ми підтримували наших мажоритарників, робили візуальні куби, друкували партійні газети.

Про з’їзд:

З’їзд був скликаний на підставі рішення Ради партії, що передбачено статутом. Усі учасники нашого з’їзду були повідомлені заздалегідь. Під час з’їзду були присутніми близько сотні людей, делегатів було 43.

Про розбіжності в роботі:

Розбіжності в роботі з "Самопоміччю" виникли під час виборчої кампанії і стосуються тільки підходів в роботі. Ми коректно повідомляли про розбіжності представникам "Самопомочі", ми розуміли, що категорично не можемо зривати виборчий процес, враховуючи, що наші партійці йдуть за списками цієї політичної сили.

Під час з'їзду, що відбувся у неділю, ми підвели підсумки виборчої кампанії. Робота з "Самопоміччю" визнана незадовільною. У нас немає розбіжностей з точки зору ідей і цінностей, але виборчий процес був визнаний некоректним.

Розбіжності не означають, що наші депутати не вступатимуть до фракції "Самопоміч". Це було зобов’язання тих, хто йшов за списками цієї партії. Особисто я не збираюся вступати в жодну фракцію, тому що я обраний як мажоритарний кандидат від партії "Воля". Можливо, ми проведемо переговори і потім будемо розглядати таку можливість. Ми можемо створити і групу, але ми будемо дуже ретельно підходити до цього. Задля цього в новому парламенті потрібно щонайменше 17 людей, враховуючи кількість людей в найменшій фракції, якою буде "Батьківщина".

З іншого боку усі обговорювали, чи доцільно об’єднуватися з "Самопоміччю", або треба залишатися партією "Воля".

Про співпрацю з "Самопоміччю":

Ми хочемо, щоб партійці "Волі" створили міжфракційне об’єднання і продовжували ідеі партії. Ми ухвалили відповідний Меморандум. Він передбачає створення міжфракційного депутатського об’єднання, що не суперечить входженню або перебування у фракції.

Про конфлікт з Єгором Соболєвим:

Я не хочу коментувати бруд, який є. Моя точка зору не збігалася з точкою зору Єгора щодо входження у політичну партію "Батьківщина". Також моя точка зору не збігалася з його думкою про те, що необхідно покласти певну кількість округів під "Народний Фронт". Я був одним із тих, хто агітував за "Самопоміч", тому що наші ідеї збігаються, і я вважаю такий крок правильним. Щодо його допису в Facebook – я не хочу коментувати дурниці, краще запитати в нього.

Про місцеві вибори:

Ми вже зараз розбудовуємо партію і осередки. Ми будемо брати участь у місцевих виборах. І будемо робити це самостійно. Сьогодні у партії "Воля" біля 5 000 прихильників.

На місцеві вибори ми йдемо як політична партія "Воля". Ми проти того, щоб ставати політичною партією "Самопоміч", і ідея з’їзду виникла саме тому, що деякі наші кандидати, які зараз будуть депутатами, просували таку ідею. Мовляв, зараз варто призупинити політичну активність партії "Воля" і ставати "Самопоміччю" задля походу на місцеві вибори.

Так, ми відрізняємося у деяких базових речах. Наприклад, у нас багатолідерна партія, а "Самопоміч" - лідерська партія. У нас під час кожного з’їзду є дискусії. Є нормальний процес партійного будівництва. "Самопоміч" реалізована інакше. Там є генеральна лінія і вона виконується без особливих дискусій. Ми прийняли рішення йти самостійно, але під час Ради партії деякі кандидати натякали на те, що є ідея об’єднання з "Самопоміччю".

Єгор Соболєв. Фото uacrisis.org

Знайомство з Дерев'янком та співпраця:

Нас з ним познайомила Оля Галабала, яка була однією з активісток громадського сектору Євромайдану - Реанімаційного пакту реформ. Вона радила Дерев'янка, як депутата, який працює для втілення законів Реанімаційного пакету реформ.

В перші місяці він справді працював дуже ефективно. Я ним захоплювався, казав, що це дуже класний депутат, жартома називав його "лідером нашої фракції у ВР", бо в минулому парламенті він був єдиним представником "Волі".

Під час виборчої кампанії ми як партія прийняли рішення про об’єднання з "Самопоміччю", вступили в перемовини напряму з Андрієм Садовим і його командою. Тоді з'ясувалося, що Дерев'янко весь цей час вів з ними за нашою спиною непорядні перемовини.

Він казав, що Соболєв і Сюмар пішли в "Народний Фронт", пропонував Садовому взяти у список Сергія Тарана, Ольгу Галабалу і свого юриста Олексія Бонюка.

"Самопоміч" в результаті зі здивуванням дізналася, що є рішення партії "Воля" про об'єднання з нею. В "Самопомочі" сказали, що у нас дуже симпатична молода команда, і що готові з нами об’єднуватись, але ні Олю Галабалу, ні Сергія Тарана, ні Олексія Бонюка вони брати не захотіли, бо побачили некрасиву гру Дерев'янка.

Про "шахрайство" Дерев'янка:

Коли ми побачили, що з нами ведеться нечесна гра, почали збирати інформацію. Ми дізнались, що Дерев'янко був засновником однієї з компаній, яка створила консорціум ЄДАПС і схему скачування грошей через паспорти. Далі нам розповіли, що він займався лобіюванням нечесних схем викачування грошей платників податків через Мінюст, який веде різні реєстри.

Під час підготовки закону про люстрацію, Дерев’янко записав в закон про люстрацію одного зі своїх ворогів, який забороняв йому викачувати гроші з Мінюсту. Там є одна посада дуже маленька – директора Антикорупційного бюро при Кабінеті міністрів – це всередині офісу уповноваженого з антикорупційної політики при Кабміні. Коли ми обговорювали закон про люстрацію, я запитав Дерев'янка, чому ми таку маленьку посаду вписуємо в закон. Він це пояснив, що там "такі жахливі люди, вони завжди покривали корупцію".

А виявляється, що це була особиста помста людині, яка боролася вимивання коштів з Мінюсту.

Конфлікт на окрузі:

Протягом кампанії він робив все, щоб посварити "Волю" і "Самопоміч" через конкуренцію на мажоритарних округах. Він переконав Олю Галабалу висунутися в Івано-Франківському окрузі, де вже був сильний кандидат від "Самопомочі". В результаті представник "Самопомочі" посів третє місце, Галабала – четверте, хоча разом вони набрали найбільшу кількість голосів в цьому окрузі.

Про з'їзд:

Ми зустрічалися в п’ятницю. Я сказав, що вибори показали, хто є хто, і що потрібно розходитись, бо я не хочу ні Дерев'янком, ні з його людьми мати жодних політичних справ. Я запропонував зібрати з’їзд партії "Воля", обговорити всю ситуацію, і хай партія приймає рішення про очищення. Дерев'янко запропонував зібрати з’їзд за два дні у неділю. Але, за статутом, про з’їзд має бути повідомлення за п'ять днів.

Звіт контрольно-ревізійної комісії показав, що в партію заведені "мертві душі", яких ніхто не приймав, але вони виявилися юристами Юрія. З іншого боку, вони блокували прийняття в партію партійців, які з перших днів її будують.

В результаті, ми запропонували провести з’їзд. Але спочатку треба, щоб контрольно-ревізійна комісія представила раді партії всі висновки, виключила "мертвих душ", далі щоб прийняла всіх справжніх партійців. А вже тоді треба було проводити з’їзд - 9 листопада. Вони відмовились, швидко провели з’їзд 2 листопада, обрали нових людей в раду партії і в КРК.

Я не ходив на з'їзд, бо якщо люди обмежили представництво в партії реальних партійців, і є при цьому професійними рейдерами, то вони явно порахували всі голоси. Прийти туди – означало бути статистом.

Всі рішення начебто приймали лише 40 членів, 12 з яких були Івано-Франківської делегації - це округи Юрія.

Мета захоплення "Волі":

Ми з "Самопоміччю" пройшли всю кампанію, ми побачили, що виборці це об'єднання сприймають. Навіщо заяви про те, що ми не задоволені співпрацею? В мене єдине пояснення. Ця людина увійшла в партію не для того, щоб отримати контроль над "Волею", а для того, щоб атакувати більш серйозну ціль – "Самопоміч".

Зараз це та сила, яка не дає скотитися коаліційним переговорам до дерибану.

Я не думаю, що Юра - самостійна фігура. З його поінформованості, з його вміння діяти, з його ресурсів, якими він може оперувати, можу зробити висновок, що він не сам.

Ще йому важливо мати вплив, щоб зберігати ті схеми.

Контроль над печаткою, сайтом і документами партії:

Зараз сайт "Волі" перебуває під контролем юристів Дерев'янка. Печатка та установчі документи також у Юрія. З самого початку печатка і документи були у його юристів. Олексій Бонюк був і є юристом партії, а на з’їзді його було обрано членом ради.

Про фінансування партії:

Дерев'янко разом з іншими підприємцями фінансували роботу секретаріату.

Але біда в тому, що контрольно-ревізійна комісія не змогла отримати документи про використання грошей партії за три місяці її існування. Я знаю, що Юрій був серед благодійників партії, як і ряд інших підприємців, зокрема Павло Костенко. Назвати точну суму фінансування ми не можемо.

Які подальші дії:

Я хочу зібрати всіх партійців, з якими ми разом розпочинали і творили партію, обговорити ситуацію, і разом вирішили, як зупинити маніпуляції і очиститися від шахраїв.

В нас вже була розмова з чотирма депутатами, які від партії "Воля" увійшли до об'єднання "Самопоміч" - ми всі точно входимо у фракцію, і будемо там працювати разом з нашими партнерами. Ми разом в штабі "Самопомочі" обговорюємо коаліційну угоду і плануємо, хто в яку робочу групу піде, бо зараз коаліція обговорює конкретні рішення в конкретних напрямках реформ.


Щоправда Дерев'янко намагається вплинути на 6-й номер нашого списку - Ірину Суслову. Я через це дуже переживаю, бо Іра молода дівчина, яка приєдналась до нас ще під час Євромайдану, дуже добре себе проявила, привела на Євромайдан студентів Податкової академії. Тепер мені боляче бачити, як цю людину намагаються втягти у маніпуляції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді