Американська мрія Юрія Мірошниченка

Вівторок, 26 травня 2015, 16:54

 Юрій Мірошниченко. Фото Євгена Котенка

За часів президентства Віктора Януковича його колишній представник у Раді Юрій Мірошниченко звів під Києвом елітний маєток, засипавши частину озера.

Втім, виявилося, що це – не єдина елітна нерухомість колишнього регіонала. У США йому належить дім, куплений колись у голлівудського актора.

Мешканці дачного кооперативу "Арсеналець-6", що знаходиться по сусідству із селом Підгірці Київської області, досі у деталях пам’ятають кінець весни 2010 року.

На той час вони вже рік "воювали" проти свого нового елітного сусіда – регіонала, а тепер депутата від Опозиційного блоку Юрія Мірошниченка.

У 2009 році політик отримав дозвіл на будівництво будинку на березі Блакитного озера, поруч з яким знаходиться дачний кооператив.

Проект маєтку Мірошниченка передбачав, що частину озера для зведення будинку доведеться засипати піском. Сусідам це не сподобалося – вони скаржилися на політика до органів влади, подавали до суду, запрошували журналістів знімати сюжети проти безчинства регіоналів, страйкували. Щоб захистити озеро від забудови, вони навіть побудували поруч із ділянкою Мірошниченка дитячий майданчик – будівництво поруч із ними заборонено.

Проте одного весняного дня їм дали зрозуміти – ніхто ні про що з мешканцями кооперативу домовлятися не буде.

Для того, щоб прискорити роботи на ділянці, Мірошниченку потрібно було приєднатися до газопроводу, що забезпечував газом сусідній дачний кооператив.

Мешканці намагалися зупинити цю операцію, але натикнулися на нечуваний спротив.

–  Група молодиків (які пізніше отримають народну назву "тітушки" -УП) відтіснила протестувальників, заварила прохід до озера та у підсумку будівельники змогли  приєднатися до газопроводу. Так і почалося на цій ділянці велике будівництво, – згадує місцева мешканка Ніна.

У роки президентства Януковича зведення котеджу велося майже стаханівськими темпами, за якими мешканці могли споглядати вже з іншого берега озера.

Замість пляжу там з’явився двоповерховий будинок, обсерваторія, гаражі і інші господарські будівлі. Ділянку між собою охрестили "малим Межигір'ям Мірошниченка".

Щоб легалізувати  будівництво на березі водойми, у документах природнє Блакитне озеро  назвали "штучно створеним кар’єром".

Це дозволило обійти законодавчу заборону будівництва у стометровій зоні навколо природних водойм.

Після втечі Віктора Януковича з країни, Мірошниченко, який під час Майдану як міг відстоював інтереси свого патрона, виправдовувався та демонстрував всій країні крокодилячі сльози в ефірі одного із національних телеканалів.

З таким самим запалом він намагався всіх запевнити у законності свого будівництва:

"Я землю купив чесно, не по блату. 4 років вже будую, і ще напевно 4-5 буду будуватися. Мені немає чого ховатися, землю я купив, не отримав по якомусь блату, більше того, я позичаю багато коштів для того, щоб збудувати будинок. Не забруднював озеро і не засипав", – казав Мірошниченко ще у лютому 2014 року.

Прокуратурі Київської області цих свідчень та щиросердних визнань виявилося недостатньо.

Восени 2014 року вона порушила проти нардепа кримінальну справу через незаконне захоплення землі. Вісім місяців минуло з того часу, але результатів розслідування досі немає.

Як повідомили "Українській правді" у прокуратурі Київської області, "станом на 25 травня у кримінальному провадженні триває досудове розслідування, проводяться необхідні слідчі дії".

Тож питання цієї земельної ділянки досі лишається невизначеним. Щоправда, активне будівництво на ній зупинилося – немає ані техніки, ані робочих.

І поки прокуратура вісім місяців визначається із долею заміського будинку Мірошниченка під Києвом, "Українська правда" виявила у його власності значно привабливішу нерухомість. Як виявилося, народний депутат є власником елітного будинку у Каліфорнії.

Каліфорнійський рай

До 2013 року двоповерховий будинок і 35 соток землі у Каліфорнії за адресою 4546 White Oak AveEncino, CA 91316-3829 належали американському комедійному актору, зірці серіалу "2,5 людини" Райану Стайлзу і його дружині.

 

Маєток Стайлзів – це будинок на п'ять кімнат, гараж на чотири машини, сауна, кілька ванних кімнат. На сайті вказано, що оздоблення будинку зроблене із використанням дерева та каміння.

Бібліотека, більярд, французькі вікна, їдальня, велика кухня, два бари, каміни, парк, двір, де можна робити барбекю, басейн, SPА – зараз всім цим володіє Мірошниченко, який під час Майдану виправдовував диктаторські закони та дії самого Януковича.

Фото Маєтку Стайлзів з сайту zillow.com  
 
 
 
 
 
 

У США прийнято викладати в мережу всю інформацію про операції з нерухомістю. Завдяки цьому можна прослідкувати, як будинок голлівудського актора став власністю пересічного депутата з України.

У травні 2013 року маєток купила Валентина Кочура – матір Юрія Мірошниченка.

Мати Юрія Мірошниченка  Валентина Кочура. Фото з її сторінки у російській соціальній мережі "Однокласники"

Оскільки будинок продавала кінозірка, інформація про це одразу з'явилася у місцевих ЗМІ, які вказали, що 66-річна мама нардепа придбала американську нерухомість за 3,1 мільйони доларів.

Однак Валентина Кочура дуже швидко позбулася маєтку. Вже за місяць вона переоформила будинок на компанію Real Market Research Inc, яка належить дружині нардепа – Софії Мірошниченко.

 

На сторінці у соціальній мережі Linkedin, Софія вказала, що є власником цієї компанії 
 

На сторінці у соціальній мережі Linkedin, Софія вказала, що є власником цієї компанії, та згідно з даними її сторінок у соціальних мережах, живе на дві країни – Україну і США.

 

Беззаперечним доказом того, що у будинку 4546 по вулиці White Oak досі мешкає родина Мірошниченків, стали фото з соціальних мереж Софії Мірошниченко.

Ще 21 березня цього року дружина нардепа у російській соціальній мережі "Однокласники" опублікувала фото дочки, зроблене на першому поверсі будинку.

 Фото дочки Мірошниченка, зроблене на першому поверсі будинку. Фото зі сторінки Софії Мірошниченко у російській соціальній мережі "Однокласники" 

Згідно з офіційною інформацією, що міститься на сайті Секретаря штату Каліфорнія, Real Market Research Inc є діючою кампанію, яка зареєстрована 31 липня 2012 року, їй присвоєний номер С3503967.

 

 За номером телефону, який Софія вказала у своєму профілі Linkedin, пошук у "White pages" (інтернет-довідник – ред.) видає ім'я Юрія Мірошниченка.

Більш того, за вказаним номером телефону та прізвищем нардепа  можна знайти ще один маєток у тій самій місцевості за адресою 3905 Lake Vista Ct Encino, CA 91316. В інтернет-довіднику вказується, що Мірошниченко є мешканцем цього будинку.

 
 
 

Водночас, це помістя на шість спалень не продавалося з 1997 року, а на сайтах вказується ціна його оренди – близько 7 тисяч доларів.

Можливо, нардеп колись міг його знімати, проте яке саме відношення має депутат українського парламенту до цього будинку, встановити на вдалося.

Сімейна бухгалтерія

Для того, щоб зрозуміти повну картину зі статками та нерухомістю Мірошниченка, проаналізуємо дані його декларації з 2010 року – коли почалося активне будівництво котеджу на Блакитному озері.

У рік обрання президентом Віктора Януковича, Мірошниченко взяв в кредит 16 мільйонів гривень при курсі менше 8 гривень за долар, тобто понад 2 мільйони доларів.

Тоді його дружина не заробляла великих грошей, але отримала допомогу по народженню дитини. На рахунках за кордоном у неї на 2010 рік було  366 238,20 гривень, що дорівнювало приблизно 46 тисячам доларів.

Мірошниченко того року вказав у своїй власності великі ділянки землі, квартири загальною площею 1550 квадратних метри.

У 2011 році Мірошниченко знову вказав, що взяв кредит на 16 мільйонів гривень. Про погашення попереднього боргу у цій декларації жодної згадки немає.

Дружина нардепа знову отримала лише допомогу по догляду за дитиною – 9960 гривень. На рахунках в неї – вже понад мільйон гривень. За курсом на 2011 рік це приблизно 129 тисяч доларів.

Декларацію Мірошниченка за 2012 рік попри численні спроби руху "Чесно" отримати не вдалося.

У декларації Мірошниченка за 2013 рік немає жодної згадки про повернення позичених в минулі роки 32 мільйони гривень. У цей період вже працювала компанія Софії у Лос-Анджелесі. Дружина Мірошниченка в цьому році задекларувала заробіток за кордоном - 24 тисячі доларів, а у закордонному банку зберігала 101 736 гривень, що в еквіваленті становило приблизно 12 560 доларів.

У своїй декларації за 2013 рік депутат вказав величезну кількість квартир, а загальна площа земельних ділянок, що були в ній представлені, склала 1,4 гектари, на дружину було записано у загальній сумі 4,3 гектари землі.

У 2014 році Мірошниченко і дружина позбулася всіх ділянок, принаймні, згідно з декларацією. Загалом, за минулий рік Мірошниченко заробив 2,3 млн. гривень, а його дружина 1,9 млн. гривень.

Крім того, родина позбулась будь-яких рахунків та не вказала жодного заробітку за кордоном.

Не виключено, що Мірошниченко боявся, що його рахунки можуть заблокувати, якщо він підпаде під санкції, як і найближче оточення президента-втікача Януковича.

Можливо, саме з цієї причини Софія відмовилась від президентської посади у власній американській компанії Real Market Research Inc.

У лютому 2015 року елітний будинок Мірошниченка у Каліфорнії знову виставлений на продаж. Спочатку власники хотіли отримати 5  мільйонів доларів, однак на початку травня вирішили зробити знижку і зараз готові позбутися елітного маєтку за 4, 5 мільйони доларів.

P.S. "Українська правда" з п'ятниці намагалася отримати коментар Юрія Мірошниченка з приводу його нерухомості, однак його телефон не відповідає. Прес-секретар народного депутата відповіла,  що той знаходиться у відрядженні і працює з виборцями там, де немає мобільного зв'язку. До ВР Мірошниченко пройшов двадцятим за списком "Опозиційного блоку".

Оксана Коваленко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді