"Заборонено забороняти": як сателіти регіоналів блокують очищення влади

Середа, 11 травня 2016, 13:20
Заборонено забороняти: як сателіти регіоналів блокують очищення влади
УНІАН

Вся історія української держави двох останніх десятиліть — це влада крадіїв. Де державні рішення приймаються з огляду на подальше збагачення вузького кола осіб, що приймають ці рішення, а корупція державних чиновників і політиків стає одним зі стрижнів життя суспільства.

Такий режим називають "клептократією".

Історія двох останніх українських революцій — це боротьба проти клептократично-олігархічного режиму, який захопив і паралізував українську державу, розставивши своїх представників на всіх рівнях влади. По суті — сформувався як політичний клас.

Знищити клептократично-олігархічні клани як політичний клас — і є нашим ключовим завданням.

Виконання цього завдання не має простих рішень.

Воно передбачає і реформу державної служби, і справжню реформу судів (а не ці напівреформаторські зміни до Конституції і беззубу переатестацію, про здатність якої нібито очистити суддівську владу так любить брехати Президент Порошенко), і створення наново правоохоронних органів, і прибирання держави з бізнесу, і справжню децентралізацію (а не цю антиукраїнську узурпаторську бутафорію імені того ж таки Президента Порошенка), і зниження податків, і зміну правил виборів, і ще багато чого. Але першими і ключовими заходами на цьому шляху є очищення влади від злочинців колишнього і вже нинішнього режиму та корупціонерів.

Першим і найбільш дієвим на сьогодні кроком до цього стала люстрація.

Поки Закон "Про очищення влади" діє, він виконує одне з своїх ключових завдань, усуваючи від виконавчої влади кілька тисяч високопосадових злочинців часів Януковича.

Серед них, наприклад, 21 чинний народний депутат: Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Сергій Ківалов, Сергій Льовочкін, Михайло Добкін, Нестор Шуфрич, Наталія Королевська, Дмитро Колєсніков, Віктор Балога та інші.

Поки діє Закон, їм заборонено бути навіть поліцейськими в Києві, не кажучи вже про міністерські портфелі чи інші податкові або правоохоронні органи. Саме тому його протягом останнього року постійно намагаються скасувати чи обійти: через провальну спробу маніпулювати думкою експертів Венеційської комісії, через нереформовані корумповані суди, через Конституційний Суд.

Саме засіданню Конституційного Суду наприкінці березня була приурочена дискредитаційна інформаційна кампанія, яка поширювала дві протилежні думки: перша — люстрація не працює і не запрацює, друга — люстрація антиєвропейська, порушує права людини і звільняє професіоналів, через що нема кому працювати.

Ключовими майданчиками для цього стали олігархічні телевізійні канали на чолі з Інтером, який для захисту інтересів своїх власників не посоромився навіть оббрехати голову Венеційської комісії (найповажнішого європейського органу, який перевіряє всі закони ЄС на дотримання прав людини, і загалом схвалив Закон "Про очищення влади" з деякими змінами та рекомендаціями), і небезвідоме радіо "Ера", яке вже більше місяця крутить емоційні ролики з відвертою маніпулятивною брехнею про люстрацію. У цих роликах цікавий кінець, де вказується автор — міжфракційне депутатське об’єднання "Заборонено забороняти".

Як свідчить офіційний сайт об’єднання, його головою є Андрій Деркач (він же — власник радіо "Ера"), прізвище якого стало відомим зокрема після скандалу з поправкою до бюджету про перенесення запуску електронного декларування, яка мало не зірвала процес візової лібералізації з ЄС.

Відповідно до того ж офіційного сайту, до міжфракційного об’єднання "На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій "Заборонено забороняти" входять 36 народних депутатів з різних фракцій та груп і позафракційні.

Метою їхньої діяльності є виявлення, вивчення та запобігання фактам порушення Конституції України, законів України та міжнародних зобов’язань України. Також вказано, що міжфракційне депутатське об’єднання, використовуючи всі законні методи, сприятиме поновленню порушених конституційних прав громадян України.

Громадський люстраційний комітет проаналізував список членів об’єднання, щоб з’ясувати, хто ці народні депутати, чиї порушені права вони збираються поновлювати і як їхня фактична діяльність співвідноситься із задекларованою метою.

 

"Заборонено забороняти". Мета #1: запобігання фактам порушення конституційних прав і політичним репресіям

Відповідно до сайту Верховної Ради, з 36 членів об’єднання 25 у 2014 році проголосували за диктаторські закони "16 січня". Нагадаю, це пакет законів, прийнятих Верховною Радою  як реакція банди Януковича на Євромайдан. Вони вводили поняття "екстремістська діяльність" та "іноземний агент", обмежували права громадян і дозволяли органам влади їх карати за прикладом російської практики. Закони приймалися підняттям рук (без використання системи "Рада") і без обговорення.

Очевидно, саме міркуваннями запобігання фактам порушення конституційних прав громадян і політичних репресій керувались ці депутати, голосуючи за "диктаторські закони".

"Заборонено забороняти". Мета #2: виявлення, вивчення та запобігання фактам порушення Конституції України

Відповідно до офіційного тексту на сайті Конституційного Суду України, 24 з 36 членів об’єднання підписались під поданням до КСУ з вимогою скасувати деякі положення Закону "Про очищення влади", зокрема заборону повертатись на державні посади високопосадовцям часів злочинного режиму Януковича.

Серед тих, кому закон забороняє повертатись на посади (окрім, зрозуміло, одіозних втікачів Януковича, Азарова, Пшонки, Захарченка і так далі): Юрій Бойко, Олена Лукаш, Олександр Вілкул, Сергій Ківалов, Сергій Льовочкін, Михайло Добкін, Нестор Шуфрич, Наталія Королевська, Дмитро Колєсніков, Віктор Балога і ще 2631 відомих нам високопосадовців Януковича, які разом з ним будували злочинну владу, але після втечі свого керівника залишились в Україні — очевидно, з метою здійснити реванш.

Нагадаю, що жоден з них або їхніх друзів не був покараний за злочини проти Майдану та топ-корупцію протягом останніх двох років через те, що нинішнє керівництво держави покриває своїх папєрєдніков.

В реєстрі "Іменем України" таких справ більше 100 — і в жодній немає покараних. Також Генеральна прокуратура вже два роки розслідує  справу про винесення суддями Конституційного Суду завідомо неправосудного рішення, що спричинило тяжкі наслідки та захоплення влади колишнім президентом Януковичем у неконституційний спосіб. КСУ, в якому досі третина — ті самі судді, що допомогли Януковичу узурпувати владу, вже більше року в порушення всіх можливих законів розглядає це провадження, — очевидно, чекаючи, поки ми втомимось щоразу захищати закон від злочинців, які там сидять.

"Заборонено забороняти". Мета #3: запобігання фактам порушення міжнародних зобов’язань України

Відповідно до офіційного подання на сайті Конституційного Суду, 24 з 36 членів об’єднання підписались під поданням до КСУ щодо визнання неконституційними і скасуванням низки положень Закону "Про запобігання корупції" у частини електронного декларування.

Ця історія розпочалась з внесенням Деркачем скандальної поправки до бюджету, яка відтерміновувала запуск системи електронного декларування — однієї з умов ведення безвізового режиму між Україною та ЄС. В рамках цього процесу Україна взяла на себе зобов’язання запустити систему електронного декларування вже на початку 2016. На підставі цієї обіцянки Європейська комісія 18 грудня схвалила звіт щодо виконання Україною вимог Плану дій візової лібералізації.

А вже 25 грудня в парламенті було проголосовано бюджет, до якого Деркач вніс поправку про відтермінування запуску системи до 2017 року — де факто, не тільки блокуючи запуск одного з найпотужніших інструментів для боротьби з корупцією, але й поставивши під загрозу безвізовий режим і підриваючи міжнародний авторитет України.

То це так об’єднання "запобігає фактам порушення міжнародних зобов’язань України"?

Подання до КСУ було надіслане одночасно з внесенням поправки до бюджету, і вимагає скасувати цілу низку положень, які нівелюють суть системи і роблять Національне агентство із запобігання корупції імпотентом.

У квітні КСУ вже відкрив провадження по цьому поданню, а це означає, що вистраждана потрясіннями, смертями Небесної Сотні, двома роками виснажливої боротьби євроінтеграція знову під загрозою — через те, що одні люди Януковича в парламенті звернулись до інших людей Януковича в Конституційному Суді з проханням врятувати їхні статки.

Очевидно, що регіонали ( разом із одним з засновників Партії регіонів — президентом Порошенком) та всі їх сателіти захищатимуть клептократично-олігархічну систему, яку будували "під себе" протягом двох десятиліть. Ніхто, власне, і не очікував, що вони прийдуть і скажуть: "Тримайте вкрадені нами мільярди — ми пішли". Для цього вони маскуватимуться, мінятимуть кольори, назви, навіть обличчя.

Проте перехід від авторитарного до демократичного режиму, як і побудова держави, якої ми всі гідні, вимагатиме від нас постійного тотального контролю за кожним кроком влади, створення нового законодавства і захист вже існуючого, а головне — свідомого та осмисленого ставлення до брехні, які кожного дня ллється з контрольованих клептократами і олігархами ЗМІ. Як кажуть: "Якщо до влади прийшов ще той фрукт, значить, за нього голосували овочі". Не будьте овочами.

Олександра Дрік, голова Громадської Люстраційної Ради, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді