"Ющенко з усією охороною були скошені сильним електричним розрядом"

Четвер, 11 серпня 2005, 13:05

Управління державної охорони – найбільш закрите відомство України. Це - окремий орган влади зі спеціальним статусом, який по суті рівнозначний міністерському.

Однак преса ніколи не проникала всередину кухні УДО. Тому що управління державної охорони займається першими особами країни. Єдиний виняток - це історія з Миколою Мельниченком. Він там саме й працював. Люди з держохорони із прозорим навушником у вусі та часто зі спеціальним розпізнавальним значком завжди маячать за спиною Ющенка, Тимошенко або Литвина.

Після перемоги Ющенка управління очолив один із охоронців УДО, прикріплений за ним ще за часів прем'єрства - Петро Плюта. Першим заступником начальника УДО - керівником особистої охорони президента став другий охоронець Ющенка з часів 2000 року - Павло Альошин.

В принципі, це все, що "Українській правді" було відомо про роботу управління держохорони. Допоки наприкінці липня на зв'язок з редакцією не вийшов Сергій Кислов - колишній заступник керівника УДО, а до цього - керівник особистої охорони Кучми. З його слів виходить, що навіть це специфічне відомство живе тим самим, чим і решта органів влади - перетрушуванням апарату і відсівом кадрів часів колишнього президента.

Правда, за його словами, справа не обмежилася просто зміною керівництва - почалися чистки, кумівство і прихід "лівих людей". Це, вважає Кислов, може закінчитися тим, що вирішення питання безпеки Ющенка перетвориться на небезпеку. Останній випадок - удар блискавки на Говерлі, під час сходження на неї президента.

Вийшло ж у нас не інтерв'ю, а монолог, де колишній перший заступник начальника управління держохорони розповів багато неприємних для нинішньої охорони Ющенка фактів.

За коментарем по всіх "наїздах" ми звернулися з офіційним запитом до нинішнього начальника УДО Петра Плюти. Однак після тривалої паузи замість відповідей на питання ми одержали листа від його заступника. По суті він нічого не роз'яснив, але попередив нас про наслідки за публікацію цього тексту.

Головному редактору
"Українська правда"
Притулі О.

На Ваш лист від 03.08.2005

Відповідно до Закону України "Про інформацію" повідомляємо, що відповіді на порушені у листі питання сукупно, містять конфіденційну інформацію, що є власністю держави, та не підлягає розповсюдженню через засоби масової інформації, оскільки є власністю Управління державної охорони України.

Водночас попереджаємо, що поширення інформації про діяльність Управління державної охорони України, без відповідного на те дозволу, тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.

З повагою,
ТВО Начальника Управління А. Хилько

Відповідь досить весела, оскільки в запиті ми не питали, який тип зброї в охоронців Ющенка, де вони стоять на постах і в якій кількості вони виходять на завдання. Такі питання явно могли б пояснити таку грізну відповідь.

Ні, ми поцікавилися думкою нинішнього начальника УДО зовсім з іншого приводу: чому співробітники управління нібито були звільнені без пояснень, чому зарплату підвищують нібито тільки тим, хто прийшов з новим начальством, чому нинішній керівник УДО нібито не зміг скласти нормативів і як вплине на роботу відомства той факт, що він прийшов на цю посаду взагалі без належного досвіду роботи?…

Сергій Кіслов і Кучма

Або, наприклад, чи є порушенням процедур президентської охорони сходження Ющенка на Говерлу за грозового попередження або його пристрасть до їзди за кермом автомобіля. Та інші такі ж невинні питання.

Після одержання відповіді з УДО ми ще раз зв'язалися із Сергієм Кисловим. Він підтвердив, що в його інтерв'ю немає конфіденційної інформації, що могла б розкривати ті чи інші військові секрети.

Якщо після публікації цього тексту управління держохорони все ж таки вирішить прокоментувати конкретно кожне обвинувачення, яке він висловив, ми з радістю готові опублікувати і їхню точку зору.

Інформацію ж Сергія Кислова ми вирішили оприлюднити, оскільки вважаємо, що право суспільства знати вище за бажання деяких чиновників уникати відповідей на неприємні запитання.

ПРО СЕБЕ

Я, Кислов Сергій Вікторович, на сьогоднішній день є чинним офіцером у званні генерал-майора. Зараз перебуваю в розпорядженні начальника управління держохорони. Чотири роки я перебував на посаді першого заступника керівника УДО - до того, як 12 лютого 2005 року було підписано указ президента Ющенка про моє зняття.

Я працював в охороні Леоніда Кравчука, охороняв онука, потім трохи дружину, потім самого Леоніда Макаровича... Після виборів 1994 року працював у виїзній охороні другого президента України. Потім працював в особистій охороні, був прикріпленим (старшим офіцером особистої охорони президента), був начальником виїзної охорони, начальником особистої охорони. І з цієї посади вже 16 березня 2001 року президент призначив мене першим заступником начальника управління державної охорони України.

За весь період своєї військової служби від курсанта до генерала не мав жодного стягнення - тільки відомчі й урядові нагороди.

Наше управління на сьогоднішній день - це правонаступник 9 служби КДБ СРСР. Це елітний підрозділ, куди збиралися найпрофесійніші кадри, вони проходили всі сходинки військової служби, перш ніж досягали певного значимого ступеню.

ПРО СИТУАЦІЮ В УДО

Після помаранчевої революції мене було знято з посади, хоча якщо це відбувається з офіцером, то мене повинні були попередити хоча б за два місяці. Із самого ж першого дня пішло повне нівелювання закону: зняли, не пояснюючи причин, не розмовляючи з жодним з генералів. Просто оголосили, що "ви більше не на тих посадах і що повинні прийти нові обличчя".

Але в системі управління держохорони жодних нових облич не з'явилося. Повернулися ж ті, хто до того служили в УДО або ж взагалі пенсіонери. На сьогоднішній день два заступники начальника управління раніше вони були звільнені з військової служби. Зараз вони прийшли з другою групою інвалідності, хоча за законом вони "обмежено придатні до військової служби у військовий час і не придатні до служби в мирний час". Тобто вони взагалі не мають права працювати на цьому місці в УДО.

Виходить, подвійна демократія. Для одних закони одні, для інших - інші. Зараз основний критерій підбору кадрів на керівні посади в УДО - як в анекдоті: "Я був на Майдані".

Держсекретар Олександр Зінченко, коли представляв нового начальника управління державної охорони, заявляв, що "такі професіонали повинні отримувати набагато більше грошей" пообіцяв підвищити зарплату... Але в результаті склалася цікава ситуація.

Нещодавно була постанова Кабміну про підвищення зарплати президенту, прем'єр-міністру, яку підняли у вісім разів... Була така постанова про збільшення зарплати низці категорій співробітників управління держохорони. За цією постановою збільшилася зарплата тільки охороні президента, прем'єра й голові Верховної Ради.

Але навіть тут вони самі себе переплюнули. Це право обраховувати відсоток надбавки до зарплати має начальник управління держохорони. Але він чомусь прийняв рішення - наприклад, по охороні президента - підвищив менш ніж десятій частині людей і саме тим, які були зараховані після революції. Тобто знову йде розподіл.

ХТО КЕРУЄ УДО?

Після революції начальником управління державної охорони було призначено майора Плюту Петра Васильовича. У нього за 20 років роботи в системі УДО, за весь період військової служби не було жодного підлеглого. Це нонсенс!

Справа вгорі - Петро Плюта

Хоча б елементарно має бути якась підготовка - оперативна, штабна робота, людина повинна знати, як плануються охоронні заходи, як вони проводяться. Це ж цілий комплекс заходів!

На місце заступника начальника управління держохорони-начальника охорони президента взагалі ставиться лейтенант, який буквально ще за місяць-два до того був прапорщиком. На генерал-майорську посаду!

Коли людина абсолютно не знає ні роботи прикріплених (це особиста охорона), ні роботи "гаража особливої норми", ні роботи контрснайперських груп, ні штабної роботи. Через  низку обставин його не було допущено до цих знань... А його відразу призначають на таку важливу частину роботи!

Тут є ще один факт. У нас всі офіцери проходять атестаційну комісію, вони щорічно складають заліки з фізичної, службової та вогневої підготовки. Щоб не було певних непорозумінь серед офіцерів, частину заліків приймав я.

І той же майор Плюта, який став начальником управління держохорони, і той же лейтенант Альошин, який зараз очолює охорону президента - вони складали мені заліки. На той момент вони не орієнтувалися в елементарних питаннях! Для них була проблема - складові частини пістолета Макарова!

Після того, як вони не змогли скласти мені заліків, я як перший заступник начальника УДО повідомив керівника управління, генерал-полковника Строгого, що ці люди не підготовлені. Я оголосив їм по суворій догані. А Строгий подзвонив Ющенку і сказав, що він не має права, "щоб такі офіцери знаходилися біля вас, тому що мені це загрожує кримінальною відповідальністю".

Ющенко відповів: "Читайте закон". А в нас є безглузда поправка в законі - що особа, яку охороняють, дає свою згоду або незгоду на тих офіцерів, які з ним працюють. (Такого немає в законодавстві інших країн! І президент США при вступі на посаду зобов'язується виконувати всі вказівки, які стосуються охорони...) Отож, Ющенко каже, що ці охоронці "мене влаштовують". Звичайно, влаштовують, один його папку носить, інший дитину на руках! Але це не робота охорони!

Після вступу на свою посаду начальник УДО Петро Плюта дав перше своє інтерв'ю в такому високому ранзі газеті "Україна молода". Він через газету каже, що коли була передвиборна кампанія, то надійшла інформація від офіцерів Служби безпеки, що готується замах на Ющенка...

Якщо він це заявив, потрібно було моментально подати заяву в прокуратуру! Як це так - були офіцери, які говорили про замах на кандидата в президенти, голова УДО офіційно заявляє про це в пресі, і все це в пісок?! Треба було порушити кримінальну справу, цих офіцерів допитати...

Безпека президента - це престиж держави. За півроку багато офіцерів дивляться на те, що відбувається в УДО, з побоюванням. Немає професіоналізму. Охорона - це цілий комплекс заходів, він чітко визначений законом "Про охорону органів державної влади та їхніх посадових осіб".

Зараз під таким гаслом, що "у нас в країні демократія і нам нічого не страшно, а президента гаряче любить народ" - просто віддаляються від цих охоронних заходів. Вони сьогодні проводяться на дуже низькому рівні.

ВИПАДОК НА ГОВЕРЛІ

Яскравий приклад - факт, що мав місце при сходженні на Говерлу. Зараз усі красиво розповідають, що після удару блискавки охоронці накрили своїми тілами президента. Насправді, коли президент разом з оточенням спускався вже до вертолітного майданчика, вдарила блискавка, і Ющенко з усією охороною впали скошені сильним електричним розрядом. Спрацював принцип електрошока.

Блискавка вдарила в 20 метрах від президента. Ніхто не може передбачити природне явище, але охорона - це цілий комплекс заходів. І передова група прораховує все, у тому числі маршрути пересування аж до метеопрогнозів. А вони були відомі на той день - очікувалося штормове попередження й гроза.

Не передбачити це міг тільки непрофесіонал. І дозволити президентові за таких умов підніматися на Говерлу? Результат говорить сам за себе - після удару блискавки зі всієї охорони тільки одна людина залишилася у фізичному стані виконувати свої обов'язки. Інші цим електрошоком були відкинуті вбік.

Це сталося в суботу. І вже в ту ж суботу всьому особовому складу оголосили, що начальник УДО майор Плюта з учорашнього дня, з п'ятниці, перебуває у відпустці. Я не думаю, що тут просто збіг. Скоріше, офіцер вирішив уникнути відповідальності.

Справа - Павло Альошин. 2003 рік

Скажу більше, що жоден з колишніх керівників управління за всю історію існування УДО не дозволяв собі піти у відпустку в цей час. Адже липень-серпень - гаряча пора для УДО. Тут про відпустки можна забути - тому що проводиться величезний комплекс охоронних заходів щодо підготовки відпочинку президента й інших осіб, яких охороняють, у Криму.

Нинішній керівник охорони президента Павло Альошин... Може, я не зовсім коректно висловлюся, але не кожний прапорщик може стати офіцером (керівником). Я не применшую посаду його як співробітника, він дійсно професіонал на своєму місці. Але навіть указ президента не зробить за один день з прапорщика керівника своєї особистої охорони.

Усім відомо, що в адміністрації президента було зроблено ремонт. І там на поверсі, де знаходиться президент, розташовані також кабінети начальника охорони і його заступників. Однак наша горезвісна ментальність і доступ до тіла не дозволяють Альошину на цьому поверсі розмістити своїх заступників. Усі його заступники сидять взагалі в іншому приміщенні, навіть за межами адміністрації. Начальник не хоче, щоб вони зайвий раз засвітилися. А заступники - це люди на кілька порядків вищі за нього і за військовим званням, і за рівнем підготовки, і за досвідом.

Такої проблеми ані в охороні Леоніда Макаровича, ані в охороні Леоніда Даниловича ніколи не було. Якщо ти професіонал, президент і так бачить, що ти професіонал.

Ще один цікавий випадок. Начальник УДО майор Плюта Петро Васильович вийшов зі мною з одного гнізда. Він був у виїзній охороні президента Кучми. Леонід Данилович любить, щоб довкола нього все кипіло, вирувало... І у вихідні дні одне кільце охорони виконувало свої функції, а деяким він говорив: "Беріть косарки". Сам Леонід Данилович теж ставав за косарку й прямо на території внутрішнього дворика дачі в Конча-Заспі, разом з охороною, абсолютно не соромлячись, займався благоустроєм території.

І цього Плюту, тоді ще лейтенанта або старшого лейтенанта, Кучма попросив допомогти покосити... Він ніколи не говорив це у вимогливій формі. Це було прохання, але ніхто не міг відмовити. І коли він вийшов з будинку й побачив, що ці ледарі сидять і курять, він сказав: "Ну, як це так?…"


Далі буде

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді