Тимошенко відбила першу атаку внутрішніх шантажистів

Четвер, 29 листопада 2007, 23:11
Фінал першого тайму коаліціади-2007 виявився несподіваним – секретаріат президента дотиснув В’ячеслава Кириленка до того, що він знявся з боротьби за посаду спікера. Однак замість нього на поле вийшов не Іван Плющ, а Арсеній Яценюк.

Нове прізвище претендента було оголошено на зустрічі Віктора Ющенка з шістьма непідписантами коаліційної угоди, яка відбулася в середу ввечері на Банковій.

Спочатку Ющенко спілкувався з неприборканими. Коли він назвав прізвище нового фаворита, всі питання відпали.

До кімнати переговорів був викликаний Віктор Балога, а в секретаріат запрошений В’ячеслав Кириленко. Він мав при собі екземпляр коаліційної угоди, яку тут же підписали шестеро присутніх.

– Віктор Андрійович сказав, що Яценюк зможе об’єднати парламент, - відтворював по пам'яті ту зустріч один з екс-непідписантів Станіслав Довгий. – Президент дуже позитивно відгукувався про Яценюка. "Я його випробовував у деяких делікатних питаннях, навіть у Москві. І від колег-дипломатів чув позитивні відгуки про нього", - переказав Довгий слова Ющенка.

За його поясненнями, згода самого Яценюка пересісти в крісло голови парламенту була отримана по телефону – зараз міністр перебуває у відрядженні за кордоном.

Так і завершилася епопея з відсутніми підписами. Довгий пояснив, що він скріпив коаліційну угоду "із зауваженнями". Їх, за словами депутата, напрацювала "робоча група на чолі з Юрієм Єхануровим". Чи будуть кимось ці "зауваження" враховані, колишніх "непідписантів" уже мало цікавило.

Після цього Віктор Балога поїхав додому, де його чекала культурна програма – цього вечора у гості до глави секретаріату президента завітав... Борис Колесніков.

Кореспондент "Української правди" сфотографував "Мерседес" Колеснікова просто під під’їздом Балоги в його будинку по вулиці Лютеранській.

Можна навіть припустити, що права рука Ріната Ахметова і антикризовий менеджер Віктора Ющенка в товаристві один одного дивилися футбольний матч "Шахтар" – "Селтік".

Автомобіль Бориса Колеснікова під будинком Віктора Балоги. Фото "Української правди"

Наступного ранку о 9 годині фракція блоку Тимошенко зібралася на своє засідання вперше після дня народження лідерки БЮТ. Її появу зустріли бурхливими оплесками – ще трохи, і депутати, як на Майдані, почали би скандувати "Юля! Юля!".

Однак вже через кілька хвилин Олександр Турчинов засмученим голосом повідомив присутнім новину про заміну на полі "Нашої України – Народної самооборони".

– От щойно я отримав sms-ку з засідання фракції НУНС. Все підтверджується: Слава зняв свою кандидатуру з посади спікера. Президент запропонував Яценюка, - сказав Турчинов.

Утім, Тимошенко робила вигляд, що нічого екстраординарного не відбулося, і запропонувала поговорити про "приємні події" – засідання фракції продовжилося привітанням інших іменинників.

Хоча насправді ротація Кириленка на Яценюка в разі прем’єрства Тимошенко тягне за собою появу незручного партнера – адже переагітувати Яценюка їй буде набагато складніше.

Сама "Наша Україна" не захотіла висувати Яценюка у спікери в його відсутності – хоча це був лише привід: багатьом відверто не сподобалося, що кандидатуру їм нав’язав Ющенко.

Але Юлія Тимошенко, яка зрозуміла, що шанси на її прем’єрство стали зростати, відразу пішла в атаку. Майже миттєво було організовано збори депутатів двох фракцій у кінозалі парламенту – з порядком денним про створення коаліції.

– Нами зібрано усі необхідні для цього підписи, - щоб підкреслити урочистість моменту, Тимошенко виступала стоячи.

– Я оголошую збори про створення коаліції у парламенті, - підтримав Кириленко.

– Я вимагаю визначитися з місцем проведення зборів, - раптом заявив Луценко і засміявся.

– Як це? Прямо ось тут, на вулиці Грушевського, 5, - взявся пояснювати Кириленко, який нічого не зрозумів.

– А я пропоную провести збори коаліції в Мадриді, - спробував пожартувати Луценко, натякаючи, що Яценюк зараз перебуває у Іспанії.

Утім, гумор лідера "Самооборони" не викликав пожвавлення.

– Народ, всі на шару в Мадрид! Це наш останній шанс! – далі намагався розвеселити присутніх Луценко.

Було зрозуміло, що такою поведінкою Луценко видав своє незадоволення – обрання Яценюка спікером не входило у його плани. Адже якби в крісло голови парламенту сів Кириленко, то Луценко міг би претендувати на посаду голови фракції. А зараз це місце обійматиме сам Кириленко.

Все це відбувається на фоні погіршення шансів Луценка взяти посаду віце-прем'єра і міністра внутрішніх справ – фаворитом за це крісло став соратник Балоги Валерій Гелетей.

– Формування нашої коаліції йшло достатньо важко, - взяв слово Олександр Турчинов. – Але наших 156 депутатів підписали угоду. Жоден підпис не відкликаний, хоча лунали провокації.

Тут соратник Юлії Тимошенко натякав на інформацію "Української правди" про те, що свій автограф забрав назад Юрій Крук – однак подробиці цієї інтриги викриються пізніше.

– На сьогодні у нас є 228 підписів, - додав Турчинов.

Цього разу він теж видав бажане за дійсне – насправді було на один автограф менше. Відмовився скріплювати коаліційну угоду Іван Плющ.

Втретє конфуз стався, коли почали рахувати голоси.

– Хто за те, щоб надати право головам фракцій підписати угоду про створення коаліції? – запитав Кириленко.

– Лічильна комісія порахувала. 228 "за", - пожартував Турчинов – лічильної комісії на цьому зібранні вони взагалі не створювали.

– У нас зареєструвалися всі 228 народних депутатів, - спробував виправити ситуацію Кириленко.

А за секунду він оголосив:

– Рішення прийнято, 228 голосів "за". Вітаю вас!

Тимошенко після дня народження прийшла без коси. Фото О.Прокопенка

Однак і тут Кириленко оступився – у залі був відсутній принаймні той же Яценюк – він, як хвилиною раніше повідомив Луценко, перебував у Мадриді.

Але, окрім Яценюка, на засіданні не було Івана Плюща та Костянтина Жеваго. Мільярдер потім ще шкодував, що не зміг взяти участь в установчих зборах коаліції.

– Ой, а мене залишили в цей час чергувати біля трибуни, - очевидно, також намагався пожартувати Жеваго.

Гумор гумором, але факт – за створення коаліції проголосувало максимум 225 осіб. І хоча ті збори були формальністю, однак перетворювати їх на фарс також надто ризиковано, коли Партія регіонів шукає будь-який привід зірвати процес об'єднання помаранчевих.

– Створення коаліції демократичних сил стало вже доброю традицією у Верховній Раді! – вдало простьобався Турчинов, пригадавши події 2006 року.

Між тим Тимошенко і Кириленко підписали коаліційну угоду.

- Горь-ко! Горь-ко! Горь-ко! – закричали присутні депутати. Від несподіваної пропозиції Кириленко опустив очі, а Тимошенко почервоніла. Цілуватися на догоду присутнім вони не стали.

Наступним пунктом порядку денного зборів мало стати висунення кандидатур на дві ключові посади, однак тут трапився перший демарш з боку "Нашої України – Народної самооборони".

– Я пропоную внести на голову Верховної Ради Арсенія Яценюка, на прем’єр-міністра – Юлію Тимошенко, - без емоцій у голосі оголосив Кириленко, прізвище якого ще зовсім недавно мало би бути в цьому переліку.

– Так не можна! Немає рішення фракції по Яценюку! – почав протестувати з місця Руслан Князевич.

Олександр Омельченко і Тарас Стецьків (обидва – з квоти "Самооборони") зааплодували такій принциповості.

– Ми би пропонували просто зафіксувати, що кандидатуру голови Верховної Ради висуває НУНС, - заявив Борис Тарасюк, який має з Яценюком давні рахунки. – Ця кандидатура не обговорювалася, і рішення по ній не приймалося.

Ці слова вдруге викликали оплески. Тимошенко, щоб ця мізансцена не виглядала як інтрига БЮТ, запропонувала в такому разі й її не висувати.

– Якщо у вас немає узгодженого рішення, то і кандидатуру прем’єра не треба форсувати, - почала протестувати Тимошенко.

– Я хочу, щоб у нас все було гармонійно, нам треба пройти шлях поновлення єдності. У мене просто прохання: щоб ми ніяк не колихнули ту гармонію, яка між нами налагоджується, - почала вона просити зал.

– Ну, кандидатура Яценюка коротко обговорювалася на фракції, але без його участі. Тому давайте дочекаємося його повернення. Він прибуде, очевидно, завтра, - зняв Кириленко кадрові питання з розгляду.

Однак у спробах перенести голосування частина нашоукраїнців побачила небезпеку – що коаліція за цей час розвалиться.

– Юля, завтра не можна – п’ятниця, всі роз’їжджаються по домах, - підбіг до неї збуджений Юрій Кармазін.

– А що робити? – розгубилася Тимошенко.

– Ти що, не розумієш, за що його козлят? – відповів їй Кармазін, натякаючи на Кириленка.

– Розумію, Юра..., - ще більш зніяковіла від такої фамільярності Тимошенко.

– Погано розумієш, - взявся повчати її Кармазін. – Треба швидше думати!

Тим часом Роман Зварич оголосив з трибуни про створення демократичної коаліції та розпустив парламент на перерву до вівторка.

Перший вискочив у кулуари останній непідписант Іван Плющ, якого протягом десяти мілісекунд заблокували журналісти.

– Ой, ну випустіть мене! – попросився Іван Степанович.

– Не випустимо, поки не скажете, чому ви не підписалися? – висунули йому ультиматум кореспонденти.

– Ну ви ж знаєте, я ще в 2002 році... – почав Плющ своє довге оповідання про консолідацію. – Будувати державу половиною країни – це дуже погано.

Аж раптом Плющ розкрив ще один секрет.

– Нам треба в парламенті 300 голосів, а інакше доведеться через референдум проводити зміни до Конституції, - зізнався він.

У цей же час в іншому закутку кулуарів самооборонці Тарас Стецьків та Олександр Омельченко взялися за Миколу Оніщука, який був у групі непідписантів.

Однак влаштувати "вирвані роки" вони обіцяли не йому, а соратникам Балоги – Ігорю Крілю та Василю Петьовці.

– Та ці двоє точно будуть покарані нами, 100 відсотків! – заявив Стецьків.

– Тарасику, ми ж до інших претензій не маємо? – уточнив Омельченко.

– Точно, тільки ці двоє! Схавати таке приниження від них – це себе не поважати! – закипав Стецьків.

Тим часом Борис Тарасюк вимагав покарання і для їх соратника – відставки Віктора Балоги з посади глави секретаріату.

Останнім сесійний зал залишали Турчинов у компанії з Кожем'якіним. Зараз від цих людей залежить, чи відбудеться коаліція – внутрішня розвідка БЮТ відслідковує всі ексцеси можливої зради. В зв’язку з цим Кожем'якіна як генерала СБУ включили також і до політради коаліції – її вищого керівного органу.

– Ну чому ви провокаціями займаєтеся? Не писав наш Крук ніякої заяви! – звернувся Турчинов до кореспондента "Української правди", маючи на увазі повідомлення, що цей депутат БЮТ вирішив анулювати свій підпис під коаліційною угодою.

– Як це "не писав", якщо писав?

– Ну покажіть мені цю заяву! Її не існує, - впевнено сказав найближчий соратник Юлії Тимошенко.

Коли автор цих рядків передав йому копію заяви Крука про вихід з фракції, Турчинов подивився і резюмував:

– Це – підробка!

– Ні, не підробка! Якщо підробка, чому ж тоді Крук її відкликав назад?

На цих словах журналіст "Української правди" показав Турчинову другу заяву Крука. Олександр Валентинович здався – у відповідь він тільки розсміявся...

Насправді історія з Круком містить кілька небезпечних симптомів.

Перше – це є прикладом для інших депутатів ставити ультиматуми своїм керівникам. Тепер кожен розуміє: якщо Крук таким шантажем зберіг свого сина на чолі одеського осередку "Батьківщини", то завтра будь-хто інший може тиснути на Тимошенко заради преференцій.

Більше того, зараз – унікальний час вимагати від Тимошенко обіцянок наступних кадрових призначень. Тепер уже на грошові потоки – адже незабаром вона отримає можливість ухвалювати рішення у статусі прем’єра.

Друге – Крук визнав, що збір підписів під коаліцією відбувався у не зовсім легітимний спосіб – ще до прийняття повноважень народних депутатів.

І третє – той факт, що заява Крука написана на заготовленому бланку. А це означає лише одне – з депутатами блоку Тимошенко і "Нашої України – Народної самооборони" іде безперервний процес перевербування.

І для потенційного відмовника уже навіть роздруковано текст заяви з обґрунтуванням, чому він відкликає підпис. Залишається лише поставити свій автограф. Ну, і отримати те, на чому вдасться сторгуватися з агентами Партії регіонів. Боротьба за збереження влади тільки починається.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді