Кандидати технічних наук

П'ятниця, 25 грудня 2009, 09:05

Штаб Януковича, на відміну від бютівців, робить ставку зовсім не на роздачу подарунків. Не маючи серйозного впливу на розподіл бюджетних коштів та виконавчу вертикаль, регіонали зосередилися на іншому.

Вони здобувають контроль над дільничними комісіями по всій країні, і особливо у найбільш густонаселених областях - на Сході та Півдні. Для того, щоб контролювати комісію, треба мати в ній більшість голосів. Як? Досить просто.

Кожен з 18-ти кандидатів в дільничній комісії може розраховувати на місця для 2-х своїх представників.

2 члена комісії від Януковича погоди в ній не зроблять - для ухвалення рішення простою більшістю потрібно ще як мінімум 17 голосів. Їх можна здобути, "позаводивши" своїх людей від кандидатів, яких журналісти часто називають "технічними".

Наприклад, в Донецькій області кандидат Василь Противсіх творить дива мобілізації: йому вдалося подати своїх представників до майже всіх дільничних комісій. Всього в регіоні близько двох з половиною тисяч дільниць і в 90% з них є по два члени від Противсіха.

Яким чином кандидат, у якого немає в Донецькій області навіть виборчого штабу, знайшов за пару місяців 5 тисяч прибічників?

Списки членів дільничних комісій до окружних комісій подають на затвердження довірені особи кандидата. Саме вони і можуть відповісти на питання: "хто всі ці люди"?

Із двох десятків довірених осіб Василя Противсіха в Донецькій області - більшість безробітних та пенсіонерів, відшукати яких було б не просто. Але є й довірені особи "при посаді", тому знайти їхні контакти було справою техніки.

В окрузі №51 (м. Горлівка, Донецька область) інтереси Противсіха представляє директор комунального підприємства "245-й квартал" Любов Гороховська. Зателефонувавши їй на робочий телефон, представившись і поцікавившись секретом заповнення дільничних комісій, довелось почути звук з силою кинутої слухавки. Після цього до телефону директорки підходила тільки її заступниця, яка повідомляла, що Любов Андріївна поїхала у справах.

Роздобувши мобільний Гороховської і повторивши їй питання вже на особистий телефон, відповідь отримати так і не вдалося. Слухавку знову кинули і єдина відповідь, яку досі дає мобільний представниці Противсіха: "Абонент поза зоною досяжності".

Подібна ситуація з колегою пані Гороховської - Веронікою Кабацькою, яка є довіреною особою Противсіха в окрузі №46 (м. Артемівськ, Донецька область). На роботі її немає вже кілька днів, а мобільний вимкнено.

Зрештою, зупинивши цю службу розшуку людей, ми вирішили звернутися до того, хто, краще за всіх міг пояснити феномен успіху в дільничних комісіях. До самого Василя Противсіха.

- Василь Васильович, скажіть, яким чином вам вдалось майже на 100% заповнити дільничні комісії по всій Україні? Де ви знайшли так швидко стільки людей?

- Це не я їх знайшов. Це люди мене самі знайшли.

- Але знайти вас зовсім не просто. Міських телефонів вашого штабу не має. Ваш мобільний ми роздобули через знайомих журналістів.

- Мій мобільний і домашній відомий всім. Люди мені самі дзвонять.

- І ви таким чином відібрали собі членів комісій?

- Так.

- Але це ж тільки по Донецькій області тисячі людей. Як це фізично можливо?

- Слухайте, ви що прокурор, ставити мені такі питання? Як я знайшов людей - це моя технологія. І я не маю вам її розповідати. До побачення!

Василю Противсіху не вперше давати непереконливі пояснення своїх здобутків. Так, раніше він заявляв, що назбирати кандидатську заставу у 2,5 мільйонів гривень йому допомогли друзі.

Тепер, же йому варто подумати над оригінальною відповіддю на питання: звідки в нього гроші на утримання такої армії членів комісій та довірених осіб? Адже, щоб накрити повністю по всій Україні 30 тисяч дільниць та 225 округів - треба понад 60 тисяч людей. І працювати безкоштовно вони не будуть на жодного з кандидатів.

Тому, в місяць утримання такої кількості представників навіть при найменшій місячній платні у 700 гривень на людину, обходиться у більш ніж 42 мільйони гривень!

Самостійно зробити висновок про кадровий ресурс Противсіха можна на прикладі округу №110, що у Лисичанську, Луганської області. Заступником голови окружної комісії там працює Катерина Чабанна.

На попередніх виборчих кампаніях спостерігачі "Опори" пам'ятають, як вона представляла Януковича. Тепер вона - від Противсіха. Трохи особистого: зять Чабанної очолює лисичанську міську організацію Партії Регіонів.

Питання про роботу на кандидата Противсіха викликало неабияке роздратування у пані Чабанної, яка попросила їй більше з цього приводу не дзвонити. Особливо їй не сподобалось прохання повідомити контакти людей, які дають їй робочі доручення по відстоюванню інтересів кандидата з Івано-Франківщини:

- Ви буваєте як член комісії від Противсіх у його штабі?

- Так.

- Підкажіть, будь-ласка, телефони цього штабу.

- Вам нема чого робити? Ви відволікаєте мене від роботи! Нічого я вам не буду повідомляти.

І Противсіх не єдиний, кому несподівано пощастило з кадрами на Сході України. Так само, майже на 100% сформовані дільничні комісії від Ратушняка, Бродського, Богословської, Супрун. Попри те, що ні штабів, ні довірених осіб цих кандидатів мало хто в очі бачив.

Навпаки, членів комісій, поданих від них, раніше часто бачили спостерігачами або членами комісій від Партії Регіонів.

Головний штаб Сергія Ратушняка в Ужгороді також вперто відмовляється бодай якось прокоментувати свої успіхи у східних областях, де про Ратушняка вперше почули хіба що два місяці тому. Очільник штабу Олексій Хименець спочатку погодився дати коментар, а коли взнав зміст питання так і не вийшов на контакт.

Отже, всі спроби дізнатися про формування дільничних комісій кандидатами-аутсайдерами викликають у їхніх представників тільки стреси і секретність.

Встановлювати "політичну орієнтацію" представників Противсіха та Ратушняка довелось самостійно через базу даних ЦВК. Ось де на попередніх виборчих кампаніях працювали нинішні представники "технічних кандидатів":

Примітка: на різних виборчих кампаніях нумерація округів визначається ЦВК по-різному. Тому один і той же район міста часом може мати різні номери округів під час різних виборів.

УЧАСТЬ У ВИБОРЧІЙ КАМПАНІЇ
(ВІД КОГО)
2009р.
В.Противсіх
2004р.
В.Янукович
2006 р.
Партія Регіонів
2007р.
Партія Регіонів
2002 р.
Партія Регіонів
П.І.Б.
члена окружної комісії
ОкругОкругОкругОкругОкруг
Нєустроєв Сергій Леонідович43 39  
Гордасевич Валентина Миколаївна494949   
Коваленко Віктор Вікторович50 5045 
Іванова Тамара Володимирівна50 50   
Глазков Юрій Миколайович51   47
Гордієнко Сергій Іванович5225   
Грень Лариса Миколаївна5446   
Садченко Валентина Сергіївна61  54 
Чепурной Іван Миколайович10685   
Мачула Анатолій Петрович114  111 
Чорба Сергій Андрійович116  108 
 
УЧАСТЬ У ВИБОРЧІЙ КАМПАНІЇ
(ВІД КОГО)
2009р.
С.ратушняк
2004р. В.Янукович2006 р. Партія Регіонів2007р.
Партія Регіонів
2002 р.
Партія Регіонів
П.І.Б.
Члена окружної комісії
ОкругОкругОкругОкругОкруг
Пономарьова Валентина Володимирівна41 40  
Попик Володимир Васильович4141   
Бар Ігор Георгійович49123   
Разумний Юрій Григорович51   50
Малярчук Микола Петрович52  43 
Труш Людмила Олександрівна53 44  
Ромашов Олексій Анатолійович54170   
Шульженко Олександр Іванович57  47 
Кивенко Альбіна Вікторівна61  54 

 В таблицях наведені прізвища членів окружних виборчих комісій, які є досить публічними особами. Їхню участь у попередніх виборчих кампаніях регіонали воліли б приховувати, адже відстежити її не важко.

Можна уявити, скільки збігів в списках членів дільничних виборчих комісій, які публічно ніде не фігурують, і яких можна впихати кожні вибори куди тобі заманеться - цього все одно ніхто не помітить.

Через це, на Донеччині уже зараз виникають конфлікти. Так, працівниця однієї з лікарень, днями з'ясувала що вона є членом дільничної комісії від Василя Противсіха. Як виявилось, без її відома, головний лікар самовільно зробив подання на неї та її колег членами комісій від "технічних кандидатів".

Тим же працівникам, які дізналися про це і відмовилися працювати на виборах - пригрозили звільненням з роботи. Вказана працівниця попросила без крайньої необхідності не повідомляти дані про неї, оскільки справді дуже боїться звільнення.

Отже, як стверджують громадські спостерігачі, якщо проаналізувати всі подання, виявляється, що штаб Януковича контролює на Сході та на Півдні України близько 70% членів дільничних комісій. В інших областях цифра дещо менша, але теж значна.

Одразу постає питання, навіщо це "регіоналам"? Адже, проект "технічні кандидати" обходиться в десятки мільйонів гривень. У що вкладаються такі кошти і з якою метою?

Олександр Клюжев - представник Комітету виборців України в Донецькій області пояснює: "Можна не сумніватися, що фальсифікації та порушення на цих виборах будуть. І зрозуміло, що той, хто контролює більшість в дільничних комісіях, може впливати на визнання або невизнання цих фактів".

Втім, більше світла на таємні задуми ляльководів "технічних кандидатів" проливає зовсім свіжа постанова ЦВК №475 від 12 грудня 2009 року. Нею дозволяється змінювати списки виборців просто на виборчій дільниці. Раніше це можна було робити тільки у відділах ведення державного реєстру. Тепер же, завдяки ЦВК, для цього достатньо рішення більшості членів дільничної комісії.

Відтак, дільнична комісія, при правильно сформованій більшості може внести до списку на дільниці необмежену кількість нових виборців. Хоч сто, хоч тисячу. І вони проголосують так, як комусь треба.

Адже, схожу технологію вже з успіхом відкатали на дочасних виборах до Тернопільської облради. Повідомлень про "кероване голосування" та бездіяльність комісій - була величезна кількість. Результат - Партія Регіонів взяла втричі більше голосів, ніж їй давали всі соціологічні опитування.

Може, тому команда Януковича з дивною настирливістю озвучує гучні зави про неприпустимість фальсифікацій на цих виборах? Закликає підписувати кодекси чесного ведення кампанії. Димова завіса? Порада класика: слідкуйте за руками.

Штабісти Тимошенко очевидно, бачать бурхливу діяльність регіоналів і замість того, щоб піднімати галас про загрозу фальсифікацій, намагаються запозичити винахід конкурентів.

За даними громадських спостерігачів, у нечисленних поданнях від кандидата Рябоконя - практично всі колишні активісти БЮТу. Так само, проскакують представники Тимошенко і списках членів комісій в тих регіонах, де слабкі місцеві структури у Володимира Литвина.

Але, перевершити досвідчених метрів з протилежного табору, бютівцям, навряд чи вдасться.

Шановні виборці, запасайтеся поп-корном! Буде бій Чужого проти Хижака: махінації в комісіях проти замовних судових рішень.

Трудові адмінресурси

Що ж до сумнозвісного адмінресурсу, то використання його штабом Януковича, менше, ніж це було раніше. Але, не тому, що регіонали кардинально перевиховалися. Повторимось: в цій виборчій кампанії в них доступу до владних важелів менше, ніж в попередні роки.

На певну підтримку державних службовців чи керівників органів місцевого самоврядування, вони можуть розраховувати хіба що в рідному для себе Південно-Східному поясі.

Наприклад, в Луганську - місцевий мер-регіонал дав команду працівникам комунального підприємства поздирати і відшкрябати всю агітацію конкурентів Партії Регіонів. Хоча до закінчення виборчої кампанії ще далеко. Звичка, все ж таки бере гору.

 

Під час відвідин Криму, для лідера Партії Регіонів співробітниками ДАІ перекривався рух в Євпаторії та Сімферополі. Цікаво, решта кандидатів в Президенти, теж можуть на це розраховувати? Чи решта народних депутатів?

Щільно відпрацювали адмінресурс штабісти Януковича у Херсоні. Під час візиту лідера регіоналів до цього міста на початку грудня, курсантів місцевого мореходного училища зняли з 5-ї та 6-ї пари та направили на мітинг Януковича для масовки.

А студентів 1-го, 2-го та 3-го курсів Херсонського державного університету на цей мітинг особисто вивів заступник декана економіко-юридичного факультету Андрій Самарін. Тим же, хто відмовлявся, дорікали, що вони "невдячні, які не хочуть допомогти тим, хто робить для них добро".

Активісти Януковича відзначилися й на ниві дрібного підкупу виборців. Користуючись епідемією, вони роздали понад 100 тисяч марлевих пов'язок у кількох районах Сумської області.

За даними спостерігачів, це сталося у Білопільському, Путивльському, Ямпільському та Середино-Будському районах Сумщини. І хоч регіонали намагалися всіляко підкреслити "не-агітаційність" акції, виконувати вимогу закону і не "світити" символіку кандидата під час акції вони зовсім не збиралися.

У Вінниці штабісти "біло-блакитних" взяли на озброєння практику Леоніда Черновецького. 3-го грудня, місцеві "януковичі" передали вінницькому міському управлінню соціального захисту 200 продуктових наборів з нагоди міжнародного дня інвалідів. Цим вчинком можна було б справді пишатися, якби пакунки не містили ще й купу рекламної поліграфії від кандидата Януковича.

Що ж до Віктора Ющенка то його адмінресурс - це вертикаль його однопартійців на керівних посадах в областях. Голови Черкаської, Херсонської обладміністрацій, заступники голів Сумської, Чернігівської ОДА, голови багатьох райдміністрацій вже давно створюють робочі групи, з обговорення проекту Конституції президента. Вона, як відомо, є основою його передвиборчої програми, то поговорити про це названим чиновникам кортить здебільшого у робочий час й на робочих місцях.

До обговорень проекту Конституції Ющенка часто залучаються освітяни, військові, державні службовці, громадські діячі. Виборчі гасла президент не соромлячись, нерідко виголошує під час відкриття установ, пам'ятників, публічних заходів, які фінансуються з державного бюджету.

Очевидно, що кількість порушень під час нинішніх виборів ще не сягнула критичного рівня 2004-го року. Небезпечно те, що під час цієї виборчої кампанії порушень стало більше, ніж під час минулої. А під час минулої, їх було більше, ніж позаминулої.

Політики поступово і обережно збільшують рівень фальсифікацій, намагаючись не викликати різкої реакції громадськості. То в одному регіоні (Київ), то в іншому (Тернопіль). То на одному напрямку суспільних відносин, то на протилежному.

Не зухвалими, але впевненими діями, вони намагаються всіляко приспати пильність громадян. Очевидно, вони забули, або так і не зрозуміли, що 5 років тому сотні тисяч людей вийшли на Майдан не для того, щоб привести до влади певну групу політиків. Вони просто більше не змогли терпіти масштабні та безсоромні фальсифікації, кількість яких так само зростала від виборів до виборів.

Дмитро Гнап, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді