Квартирне питання

П'ятниця, 25 грудня 2009, 09:37

Тільки той, хто жодного разу не займався ремонтом квартири, або не будував собі дачу, не може собі уявити, яка це захоплююча справа. Я не жартую, це дійсно так.

Зрозуміло, що так відбувається, коли: а) ви не обтяжені проблемою де взяти гроші; б) ви купили нову квартиру і у вас є де жити, тобто не треба постійно щось там переставляти, кудись увозити, щоб надати ремонтникам фронт робот; в) про цю квартиру (дачу) ви довго мріяли, вона вам навіть снилася...

Задовго до того, як приступити до творення власного помешкання, буваючи в гостях у друзів та знайомих, які через все це пройшли, ви уважно придивляєтесь, що і як зроблено. Помічаєте собі, що це ви б зробили у себе, а те - ні.

Деякі купують усіляку літературу, щоб бути у "курсє дєла". Якщо ви маєте талант художника, а тим паче дизайнера, то ви заздалегідь накидаєте якісь ескізи, малюнки...

Якщо ви в цій справі ні в зуб ногою, то викликаєте фахівця, який вам за добрі гроші розмалює кожну кімнату, кожний коридор, а якщо це стосується дачі, то він вам кілька варіантів проектів принесе.

Важливо, щоб вже на цій стадії ви нічого не забули, що і де повинно бути, щоб втілити всі ваші мрії. Ну, звісно, тут вступає в гру дружина, яка теж має право.

Обговорення майбутньої квартири, або дачі, часто-густо переростає в перманентний скандал, бо в кожного різне бачення. Тут треба визначитися, хто в домі хазяїн. Це важко, але, що поробиш - треба!

Проект, нарешті, є. Я навмисно пропускаю момент усіляких узгоджень та отримання дозволів, бо впевнений, що у вас є довірена особа, яка оббігає всі інстанції, ви тільки встигайте підкидати йому грошей, бо не підмажеш.... Далі знаєте, сподіваюсь.

Нарешті, ремонтно-будівельні роботи почалися. Якщо ви справжній хазяїн, то ви ніколи не пустите справу напризволяще, мовляв, проект є, бригада робітників є, хай працюють. Так справжні хазяї не роблять, бо ви ж не для когось це робите, а для себе коханого.

Тому ви намагаєтесь усіляким чином контролювати, щось міняти по ходу справи. А вибір шпалер, плитки, фарби, прибамбасів для ванної кімнати, спальні, меблів нарешті. Цієї важливої справи не можна доручати чужій людині, треба їхати самому разом із дружиною і довго ходити по великому магазину-ангару, і вибирати й вибирати серед величезного розмаїття товарів саме те, що вам потрібно.

А тепер уявимо собі, що ви не дуже зациклюєтеся на одній тільки роботі, бо, по-перше, під вашою рукою ціла армія виконавців, а по-друге, ви маєте безліч хобі. Дуже важливо, щоб про це ви не забули у процесі ремонту квартири або будівництві дачі.

Я тут не маю на увазі банальних бібліофілів, яким окрім книжкової шафи нічого не потрібно, або ще є такі люди, які збирають листівки. Це не про вас, бо ви, приміром, вирощуєте кактуси, або ще краще, все життя колекціонуєте коробки з-під взуття. Тут вже інша справа, тут без науки не обійтися. Ну, ви розумієте...

Я тут намалював схему, за якою стоїть дуже проста думка - якщо хочеш зробити як найкраще, то мусиш приділити майже головній справі усього життя багато часу. Дуже багато. Практично, треба кинути основну роботу і займатися тільки домом.

Ви скажете, не треба перебільшувати, всі питання можна обговорити після роботи, або у вихідні дні. Це означає, що ваш дизайнер, або плиточник мусить вас чекати, поки ви з'явитесь десь о пів на дев'яту вечора. А якщо він полюбляє дивитися "Ментів", які розпочинаються о 20-тій?

Або ще краще, весь день він в очікуванні шоу у Шустера, де обов'язково буде влаштовано черговий скандал за участю Ганни Герман і Нестора Шуфрича. Шоу починається о пів на восьму вечора. А треба ще пива прихватити... Ясно, що усі питання треба вирішувати у робочий час. Іншого, як кажуть, не дано.

Нетерплячий читач вже кричить мені - до чого це все, де тут політика? А ось де.

Сергій Лещенко порадував нас розповіддю про другий маєток президента Віктора Ющенка. Я не буду тут обговорювати питання - "Где деньги, Зин?".

Не буду також казати про явні ознаки корумпованих дій, про які йшла мова у репортажі. Хай із цим розбирається ГПУ, до якої так полюбляє звертатися останнім часом президент.

Мене хвилює інше питання - коли встигає президент водночас працювати на основній роботі, за що він одержує достойну зарплатню з наших з вами податків, і будувати собі не просто хороми, а справжнє приватне господарство?

Тут або - або. Або працювати на Україну, або кинути її, та займатися виключно своїми особистими справами. Судячи по тому, якого розмаху набула розбудова власного маєтку, можна зробити однозначний висновок: президент за наші гроші працює виключно на себе.

До такого висновку приходиш з огляду на те, скільки уваги президент приділяє своїм численним хобі, які потребують не тільки відповідного облаштування, а й повсякденного втручання.

Де Ющенко знаходить час для вирішення нагальних проблем України, якщо він обтяжений величезними турботами про своє особисте господарство? Я не проти хобі, не дай Боже! На здоров'я! Але всьому свій час! Якщо тебе обрали на найвищу посаду в країні, то працюй на неї з ранку до ночі! Забудь про власні захоплення і уподобання!

В зв'язку із вищевикладеним хочу звернутися до президента: Вікторе Андрійовичу, кидайте ту політику! Займайтеся тим, що вам до душі - бджолами, старожитностями, малюванням, облаштуванням маєтку (можна і обома). Повірте, у вас це краще виходить, ніж керівництво державою.

Це не іронія, це правда. Не тратьте сили і кошти на передвиборчу кампанію і зніміть свою кандидатуру з перегонів. Не ганьбить себе і країну. Таке мужнє рішення прийняли б схвально не тільки в Україні, а й далеко за її межами. Перш за все в Європі, куди ви нас так і не привели...

Микола Черниш, інженер, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як створити соціальне підприємство під час війни

Ломаченко — Камбосос: тріумфальне повернення українця чи присмерк кар'єри?

Дані про знищене та пошкоджене майно. Чому реєстр досі закритий?

Валютні обмеження і ще три фактори, які стримують відбудову України

Деревина для фронту: вилучати чи купляти?

Український вимір Дня Європи. Чому наша країна важлива для Європейського Союзу