Суд любить тишу

Вівторок, 06 грудня 2011, 13:54

Український суд, як і гроші, за відомим афоризмом, теж любить тишу. Особливо якщо це апеляційний суд у справі Юлії Тимошенко. Не даремно суддя Олена Сітайло відмовила в зупиненні розгляду скарги Тимошенко, зазначивши, що розгляд цілком може відбуватися без фізичної присутності Юлії Володимирівни.

Тож поки Тимошенко хворіє, влада будь-якими способами намагається завадити й не допустити публічності лідерки "Батьківщини". Ця влада сама не надто любить бути публічної, і тим більше не може допустити, щоб публічність проявляла Тимошенко. Інакше для влади втрачається сенс тримання "ув'язненої №1" за ґратами, головна мета якого – ізолювати опозиціонерку від зовнішнього світу.

Достатньо згадати, що навіть на медичне обстеження Тимошенко возили утаємничено і рано вранці, аби до лікарні не підтягнулися журналісти, а Юлія Володимирівна не змогла б помахати їм ручкою і сказати щось тривіальне на кшталт "Тримайтеся, дорогі мої!"

Тим паче для влади неприпустимо, щоб Тимошенко "світилася" і робила собі рекламу на розгляді своєї апеляційної скарги.

Варто тільки уявити, яка це могла б бути шикарна картинка. Хвора й зблідла Тимошенко – а я не має сумнівів, що вона справді хвора – відмовляється вставати перед судом, посилаючись на важке самопочуття, називаючи суддів корупціонерами й зрадниками та жаліється журналістам на катування, тортури й не людські муки, які їй доводиться терпіти за ґратами.

Така картинка давала б шикарний публічний ефект на всі 100%.

По-перше, Тимошенко і її справа остаточно стала б інформаційною топ-темою місяця й займала б ефіри й шпальти, як мінімум, до новорічних свят.

По-друге, ув'язнена №1 мала б змогу висловлювати власну думку із приводу важливих подій на кшталт голодування чорнобильців, загибелі шахтаря-інваліда Геннадія Конопльова тощо. Безсумнівно, це викликало б цікавість і мало неабиякий резонанс.

Нарешті, по-третє, і найголовніше, картинка із хворою й втомленою Тимошенко викликала б жаль і співчуття не лише в прихильників, а й у широких кіл громадськості. Цілком імовірно, що після цього її особистий рейтинг і рейтинг "Батьківщини" таки почав би зростати. При чому ймовірно, досить швидко, як на дріжджах.

Не варто забувати, що українці, як і раніше, люблять ображених, утиснених і пригноблених. До того ж, на відміну від ситуації з розглядом справи Тимошенко в Печерському районному суді, тепер Юлія Володимирівна, імовірно, зробила б певні висновки й дещо змінила поведінку, наприклад, перестала б підвищувати голос на суддів і прокурорів. Це, напевно, лише посилило б ефект жалю й співчуття.

Проте влада, вочевидь, також зробила висновки з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко Родіоном Кірєєвим часів, коли ще відбувалася пряма трансляція судового засідання.

І тепер навряд чи закулісні режисери спектаклю "посади Тимошенко" згодяться надавати Юлії Володимирівні такий публічний майданчик, як можливість бути присутньою й виступати на суді.

Тож, цілком імовірно, влада намагатиметься розглянути апеляцію якомога швидше, аби позбавити Тимошенко шансу на публічність, уміло використавши те, що вона захворіла й, як повідомляють ЗМІ, не може самостійно пересуватися.

Можна навіть припустити, що сама Тимошенко буде присутньою на судових засіданнях тільки на власних допитах. Тай і вони, напевно, відбуватимуться тихо, максимально закрито від засобів масової інформації.

Адже український суд любить тишу.

Олексій Краснопьоров, політолог, консалтингова агенція Concept GRoup, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції