Велика країна малих людей

258 переглядів
121
П'ятниця, 21 червня 2013, 17:18
Любомир Гузар
Архиєпископ Любомир (Гузар)

Україна – це велика країна! Таке гасло в останні роки часто звучить у наших ЗМІ.

Україна багата своєю природою: безкраїми полями, горами, морями й озерами, дорогоцінним чорноземом, природними мінералами, - старовинною самобутньою історією, прекрасними архітектурними пам’ятками, визначними науковцями та творцями в різних ділянках культури, суспільними діячами, державними мужами і полководцями.

Україна – велика країна! Справді є чим пишатися!

Але останнім часом відбувається щось дивне, настало якесь велике замішання в політиці, економіці, освіті та інших ділянках суспільного життя. Не знаємо, куди йдемо - на схід чи на захід; одне говоримо, а інше робимо; ділимося на своїх і чужих, на наших і ваших, на приятелів і ворогів. Одне слово, повний безлад. 

Пересічні громадяни, намагаючись з’ясувати, що відбувається, і почуваючись безпорадними,  характеризують цю ситуацію з певною іронією. Наведу приклад нещодавно почутого прояву такої народної словесності: наші дороги - як наш уряд, а наш уряд - як наші дороги.

Чому це так? Причина, думаю, у тому, що сьогодні в Україні надто багато "малих людей", тобто тих, хто думає тільки про себе, хто не бачить дальше від свого носа, хто думає одне, говорить інше, а робить ще інше, хто не шанує ближнього.

А найгіршою рисою "малої людини" є нерозуміння власної гідності та небажання максимально використати на загальне благо всіх даних їй Божих дарів.

То хто ж тоді "велика людина"? Періодично в пресі з’являються списки громадян, які впливають на життя суспільства.

Запрошую Вас скласти власний список, але не впливових, а "великих людей". Не зважайте притому, яку посаду  вони обіймають, скільки грошей мають, чи обдаровані ораторськими здібностями, звідки походять тощо. Краще зверніть увагу на тих, хто працює над собою, кого Ви поважаєте, кому довіряєте, з ким хотіли б спілкуватись, ким захоплюєтеся.

Чи є з того замішання –  в якому ми опинилися і яке, може, навіть дехто зі своїх чи чужих свідомо розкручує –  якийсь вихід? Чи є якийсь рятунок? На мою думку, так.

Пропоную простенький вихід, випробуваний століттями: трудитися і молитися!

Працюймо над собою, стараймося якнайкраще розвинути свою людську природу з усіма притаманними їй Божими дарами та використовувати на справжню тривалу користь для самих себе та всіх тих, за добро яких маємо відповісти перед Господом Богом. А щоб правильно виконати таке високе завдання, просімо в Нього світла й сили.

Такий розв’язок стосується однаковою мірою всіх жителів Землі, без жодних винятків. Якщо ми всі старанно застосовуватимемо цей простенький "рецепт", число "малих людей" в Україні значно зменшиться і справді можна буде пишатися Україною перед своїми і чужими. 

+ Любомир

powered by lun.ua
Авторизуйтесь щоб писати коментарі
Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. Також дані про таких користувачів можуть бути передані до МВС, якщо від органів внутрішніх справ надійшов відповідний запит. У коментарі заборонено додавати лінки та рекламні повідомлення
IP: 37.53.141.---Олег Миронов..
як на мене, то логічним виглядає вчення про перевтілення душі. стартуєш у наступному житті від того, що заслужив у нинішньому. найбільш "просунуті" душі вже за власним бажанням мають від Бога можливість втілюватися, щоби допомогти людству. Бог є Вселенським Розумом, і саме Він втілив у людське тіло і прислав на Землю Сина Свого, Ісуса, аби допомогти людству обрати вірний шлях. Оскільки на Землі існує розмаїття мов та націй, Бог дав також Будду, Магомета, Кришну... я вільний у своїх роздумах :), тому що, за словами Блаженнішого Гузара, немає держави в світі, яка би так боронила мою свободу, як Господь те робить!
IP: 188.230.47.---Ігор Бурдяк..
teodor: Апостол Павло каже, що "діло Закону, написане в серцях" поган. Він не каже, що вони можуть виконати Закона і спастись. Закона ніхто виконати не може, тому ми спасаємося благодаттю через віру в Ісуса Христа (Рим 3:20). Ніякий собор не має право вносити в це зміни.
Собор не заперечує того, що ми спасаємося благодаттю через віру в Ісуса Христа. Але я не знаю кількох речей. Якщо ті погани, про яких каже ап. Павло, що вони "з природи чинять законне", але Євангелія не знають, бо народилися і померли до того, як Ісус його проповідував, або ж навіть наші сучасники, яким ніхто Євангеліє не проповідував, або знаходяться на шляху до віри в Ісуса Христа, та її ще не осягнули, то яка їхня доля.?
IP: 188.230.47.---Ігор Бурдяк..
teodor: Ігор Бурдяк: ...служитель Христа має бути і на пенсії Його служителем.
Він і служить, наскільки йому дозволяє вік і здоров"я. Виконує доручення Верховного архиєпископа.
Земний Ісус вознісся на небеса 2000 років тому назад. Нам залишив Церкву, і пообіцяв, що "ворота адові її не подолають". Церква - містичне тіло Христа. - Кому це вам залишив Церкву? - Ісус вознісся на небеса, але й далі залишається Головою Церкви. Служителі не повинні нічого вчиняти, що протирічить Його науці. Господь і апостоли залишили досконалу науку, нічого не треба добавляти або удосконалювати. А "ворота адові" не подолають нікого, хто з Христом.
Отож. Хто з Христом. Ісус - невидимий Голова Церкви. Містичним чином присутній в тілі Церкви - зборі християн.
IP: 99.240.22.---Nadiya Boryslavka..
Як на мене, то це найкраща публікація, яка вийшла під іменем Владики Гузара, бо вперше вказує, що наше суспільство слід перестати врешті-решт ділити, а просто закликає до праці і молитви. Після років тупої політики нашої так званої "демократичної" опозиції, яка тільки й робила, що всіх ділила і обрала собі за кредо - ми з ними не будемо, не сядемо, не підемо і тд, Владика Гузар врешті дає простий і дієвий рецепт побудови справді Великої України - молитва і праця! Браво Владико!
IP: 176.120.43.---teodor..
braterstvo: До Бога тисячі доріг, і це перш за все внутрішня робота людини над своїм вдосконаленням, і відповідно наближенням до Бога.
Бог створив людину визначив їй одну дорогу до Себе - Ісуса Христа. Тисячі доріг ведуть до загибелі.
Усі коментарі
Конституційний референдум в Італії: ні, це не новий Brexit
60% голосів "проти" аж ніяк не означають, що всі ці виборці підтримують популістів та праворадикалів чи налаштовані проти Європейського Союзу.
Ціна контролю, або Хто бойкотує верифікацію
Фундаментальною причиною зловживань із соціальними виплатами є відсутність загальнодержавного реєстру їх отримувачів. Втім, розуміння того, як це робити, в держави досі нема. Відсутнє навіть технічне завдання.
Занурюючись у темряву політики
24 листопада у київській галереї Vozdvizhenka Arts House відкрилася виставка "У темряву" – зібрання документації художньо-політичних перформансів від 1980-х років до сучасності.