Кандидат із Монте-Карло

Середа, 01 жовтня 2014, 11:58

Казус Валерія Хорошковського став тестом готовності судової системи "жити по-новому". Тест не пройдено. Попри однозначність закону та повноту доказів на руках щодо відсутності підстав для реєстрації Валерія Хорошковського кандидатом у депутати, суд виніс рішення - залишити його другим номером виборчого списку "Сильної України".

Ми спробували піти проти системи у вівторок у стінах Київського адміністративного апеляційного суду. Нами було оскаржено реєстрацію Валерія Хорошковського кандидатом у депутати, оскільки знаємо - він був відсутній в Україні протягом більше ніж року, виїхавши за межі держави 28 грудня 2012-го та не повертаючись, щонайменше допоки Янукович був президентом.

Перебуваючи в еміграції, Хорошковський зізнавався, що відбув у "тривалу сімейну відпустку" до Монако, де в нього є житло, та Лондона, де навчаються його діти.

Повернувшись до України, він сказав, що був вимушений ховатися там від переслідування. Але в жодному - жодному! - своєму виступі Хорошковський не казав, що перебуває за кордоном у "відрядженні". Хоча саме так звучала офіційна версія, яку принесли до суду адвокати Хорошковського.

Надані документи вражали цинізмом не менше, ніж рішення суду, ухвалене на їх підставі. Завдяки поданому позову та відкритому судовому розгляду було викрито всю піднаготну махінацій, якими супроводжувалася реєстрація Хорошковського кандидатом у народні депутати.

До наших рук потрапили офіційні дані Державної прикордонної служби України про подорожі Хорошковського, дві версії автобіографії екс-глави СБУ, історія його хвороби та протоколи рішень юридичної фірми, на яку він начебто працював.

Отже, уважно слідкуйте за датами та термінами.

Згідно з Конституцією України, "народним депутатом України може бути обрано громадянина України, який проживає в Україні протягом останніх п'яти років".

Закон про вибори у статті 9 розкриває цю норму - і передбачає, що особа, яка фізично була відсутня в Україні, вважається такою, що проживала в державі, якщо вона "перебувала у відрядженні за межами України в закордонних дипломатичних установах України, міжнародних організаціях та їх органах".

За офіційною інформацією прикордонників, 28 грудня 2012 року Валерій Хорошковський вилетів з України - можливо, тоді він навіть думав, що назавжди. Його чартерний літак взяв курс на французький аеропорт Шамбері, що поблизу гірськолижного курорту Куршевель.

Повернувся до України Хорошковський лише 21 вересня 2014 року - також чартерним рейсом з міста Тель-Авів, Ізраїль. Тобто він був відсутній в країні майже два роки - двадцять один місяць.

КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ 

Де фізично мешкав у ці дні Хорошковський - невідомо. Однак у своєму розлогому інтерв’ю журналу "Форбс" він зізнався, що живе у Лондоні та Монако, а також подорожує Європою на яхті.

При чому повернутися на Батьківщину Хорошковського не змусила ні втеча Януковича, ні прихід нової влади, ні втрата Криму, ні початок війни на сході. Він вирішує спакувати валізи назад, щойно замаярів шанс знову стати владою - коли президент Порошенко оголосив дострокові вибори.

Так, 15 вересня 2014 року його висувають кандидатом у депутати за списком партії "Сильна Україна". Цим числом датований протокол з'їзду партії Тігіпка, де Хорошковський вказаний як особа, що "тимчасово не працює".

16 вересня 2014 року Хорошковський подає до ЦВК автобіографію, де повторно вказує, що, починаючи з 2012 року "тимчасово не працює".

 КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ

17 вересня 2014 року Хорошковському під анестезією в Ізраїлі роблять операцію в зв'язку із травмою плеча.

Після цього він 21 вересня 2014 подає до ЦВК "уточнену" автобіографію. У цьому документі Хорошковський "пригадує", що з грудня 2012 по 2014 рік він не був безробітним – а, виявляється, працював головою ради юристів у фірмі "Київська правнича компанія".

КЛІКНІТЬ ДЛЯ ЗБІЛЬШЕННЯ 

У нас є всі підстави стверджувати, що сам Хорошковський і є власником цієї фірми - тобто він сам себе і "найняв" на роботу та "відправив у відрядження".

Засновниками ТОВ "Київська правнича компанія" є два кіпрських офшори - і контрольний пакет належить компанії Trevano Pictures Limited. Вона базуєтся в Нікосії у тому самому офісі, що і фірма, яка зруйнувала садибу Казанського у Києві, а зараз на її місці зводить 10-поверховий бізнес-центр. Директором кіпрського засновника є Ярослав Порохняк - юрист Хорошковського, який захищав його інтереси в суді.

При чому метою відрядження Хорошковського, як сказано в наказі його ж директора, є "представлення інтересів ТОВ "Київська правнича компанія" у країнах Євросоюзу, Швейцарії та Ізраїлю, а також встановлення взаємодії та подальшого співробітництва між ТОВ "Київська правнича компанія" та закордонними компаніями, міжнародними організаціями та їх органами, закордонними дипломатичними установами України".

Власне, це речення, яке начебто було зафіксовано в наказі у далекому грудні 2012 року, переписано слово в слово зі статті 9 закону про вибори - що дає підстави стверджувати, що сам наказ сформований заднім числом уже після проголошення дострокових виборів до Ради в 2014 році.

Це те, що мовою спецслужб називається "легендування".

При чому, коли Хорошковський переподавав свою автобіографію до ЦВК, де згадав про роботу у власній фірмі, він проявив недбалість - забув викреслити фразу "Тимчасово не працюю" зі старої редакції автобіографії.

Тобто легітимна на сьогоднішній момент автобіографія Хорошковського суперечить сама собі - він стверджує, що одночасно і працює на власну фірму, і не працює.

Але навіть якщо повірити у версію Хорошковського, що він останні два роки не жив у своє задоволення в Монте-Карло, Лондоні та на власній яхті, а працював, не покладаючи рук, все одно це жодним чином не дає йому права балотуватися до парламенту.

Бо відрядження Хорошковського закордон від імені приватної фірми не є "відрядженням за межі України до міжнародних організацій та їх органів". Адже міжнародні організації - це ООН, Рада Європи, ОБСЄ, але аж ніяк не закордонний офіс ТОВ "Київська правнича компанія". Це прямо випливає з закону "Про міжнародні договори", який визначає, що "міжнародна організація - міжнародна міжурядова організація".

Але абсурдність доводів Хорошковського, очевидні маніпуляції з документами та невідповідність вигаданої легенди не зупинили суддів на чолі з головуючим Бабенком, який дав зелене світло Хорошковському. Тому не дивуйтеся, що на наступних виборах Віктор Янукович також подасть свою кандидатуру, заявивши, що останні роки перебував у Росії також у відрядженні - за направленням фірми "Танталіт".

Нами не виграно позов, але, принаймні, вдалося відкрити для суспільства, на які фальсифікації готові іти заможні люди, аби ще раз потрапити до парламенту. І яку ціну готові платити за продовження перебування при владі, куди вони вперше потрапили у далекому 1997 році.

Окрім відмови в задоволенні позову, "трійка" призначила нам до сплати 73 гривні 8 копійок "судового збору". На завершення слухань наша юрист Тетяна Козаченко пожартувала - ще ніколи в житті ви так дешево не отримували документи, які за жодних умов не побачили би як журналісти.

Наш тест на незалежність судів завершився невтішно. Боротьба тільки починається.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Координувати периметр Сил оборони

Закупівлі ЗСУ: коли якість важливіша за ціну

Запрацював Реєстр збитків, завданих Росією. Бізнес має трохи зачекати

Як не перетворити реформу системи управління відходами упаковки на імітацію

Офіс Президента починає публічні розмови про повторний прихід демократії в Україну 

Як нам пам'ятати трагедії: нетравматична імерсивність в пам'ятниках