Майор чи отаман, капітан чи сотник, лейтенант чи поручник, генерал-майор, чи генерал-хорунжий?..

Субота, 09 травня 2015, 09:26

"Спинний хребет кожної державної,

а отже, й державно-демократичної організації – армія".

В’ячеслав Липинський

4 травня Юрій Бірюков, радник президента України, у своєму Facebook повідомив, що готується нова концепція уніформи українського війська.

Він поінформував, що через тиждень концепції будуть готові, відтак їх представлять міністру оборони та Верховному Головнокомандувачу.

Дуже добре. В усі часи військовий однострій традиційно вважався і вважається своєрідним обличчям армії. Від того, наскільки добре продумана, добре скроєна і пошита уніформа, значною мірою створюється враження про націю, котрій слугує військо, про державу, яку це військо захищає.

Однострій, знаки розрізнення, система нагород, військові звання – це конкретні приклади застосування на практиці законів семіотики – науки про загальні властивості знаків і знакових систем.

У нашому конкретному випадку йдеться про правильне й ефективне використання/застосування військової символіки – своєрідних міток політичного, національного, державного та інформаційного простору.

Майже чверть століття тому я запропонував запровадити нову військову форму та знаки розрізнення для ЗС України. Ескізи, виконані спільно з Романом Дуб’яком, були оприлюднені в газеті "Високий Замок" 1 листопада 1991 року, в "Голосі України" 21 січня 1992 року, в газеті "Діло", "Молода Галичина". Ще тоді були запропоновані стилізовані чотирикутні зірки на погони…

До речі, ескізи, передані до газетного відділу, який тоді очолював Валентин Лабунський, забрав якийсь полковник з Міністерства оборони – донині фрагменти тих розробок добре помітні в окремих елементах нинішніх українських військових одностроїв.

Але не про це. Ще тоді було акцентовано, що військові звання мають бути виразно національні: стрілець, старший стрілець, ройовий, четовий, бунчужний, підхорунжий, хорунжий, підпоручник, поручник, сотник, отаман, підполковник, полковник, генерал-хорунжий…

Бо це, на наш погляд, нині, в умовах неоголошеної Україні війни, найважливіше.

Тим часом, запропоновані нові зразки знаків розрізнення на погонах й далі призначені для рядових і сержантів, лейтенантів, капітанів і майорів… І це в Українській державі?

Продовжувати використовувати совєтську систему військових звань нині неприпустимо.

"Процес творення української армії, зокрема національної армії, є справою не тільки матеріального порядку, а ще й морального, ідеологічного", – писав Сальський, генерал-хорунжий Армії УНР.

P.S. Цікаво, чи ще функціонує "Кадетское движение в Украине" і "Фонд Возрождения кадетских корпусов в Украине"?

Чи використовуються знаки-нагороди "Кадетська слава II і I ступеня", на яких зображений генералісімус Алєксандр Суворов?

Чи продовжує видаватись в Україні "Кадетскій журналъ" з далеко не безневинним "і" та "ять" у назві й котрий прищеплював українським юнакам цінності "єдіной і нєдєлімой", вболіваючи "за вєру… і атєчєство!"?..

Олег Романчук, публіцист, шеф-редактор журналу "Універсум", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції