Побороти сміття в Україні неможливо, бо не дозволяє… закон

Понеділок, 25 липня 2016, 09:40

За оцінками фахівців, в Україні загальна площа сміттєзвалищ займає від 4 до 7%. Не дивно, що це тягне за собою небезпечні наслідки та такі трагедії як у Грибовичах.

Сміття ми маємо стільки, що ні закопати, ні втопити, ні спалити його вже неможливо. Єдиним виходом є переробка!

Тільки сміттєпереробні комплекси здатні зробити сегрегацію та утилізувати існуючі мегатони непотребу.

В результаті можемо отримати купу вторинного матеріалу, паливо та врятовані землі.

Рецепт зрозумілий, але виконати його в Україні неможливо. А знаєте чому? Бо наше рідне законодавство не дозволяє!

2 жовтня 2012 року до статті 5 закону України "Про природні монополії" були внесені зміни, які віднесли захоронення побутових відходів до сфери природних монополій.

Поряд з тим, для функціонування будь-якого сміттєпереробного заводу в Україні необхідно затвердити тариф на перероблення побутових відходів.

Відповідно до цього ж закону, тарифи суб’єктам господарювання на здійснення ними діяльності у сфері природних монополій (зокрема перероблення побутових відходів) затверджує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.

Але такий тариф затверджується тільки після отримання суб’єктом господарювання ліцензії. А згідно закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", господарська діяльність у сфері поводження з побутовими відходами ліцензуванню не підлягає.

Тобто, переробляти не можна бо нема тарифу, тарифу нема бо нема ліцензії, а ліцензії нема бо не дозволяє закон. Чудове бюрократично-законодавче коло замкнулося…

На околиці міста Рівного із залученням іноземних інвестицій у 2013 році побудовано сучасний сміттєпереробний комплекс. Ціна проекту склала біля 7 мільйонів євро.

Підприємство має потужність 120 тисяч тон на рік переробки твердих побутових відходів. В результаті технологічного процесу мало отримуватися сурогатне паливо – 56,33 тисяч тон на рік, а також пластик, метал, скло, текстиль, деревина, папір – 25 тисяч тон щорічно.

Таким чином за кілька років величезне сміттєзвалище, яке знаходиться на відстані 2-х кілометрів від міста повинно було б просто зникнути. Але ось уже три роки цей готовий новий комплекс фактично не працює.

Що робити, як вийти з цього абсурду? Є три варіанти.

Або уряд ухвалює відповідне розпорядження стосовно делегування облдержадміністраціям права на встановлення тарифу на послуги з переробки побутових відходів для сміттєпереробних заводів на території відповідних областей.

Або депутати вилучають вид діяльності "захоронення та перероблення побутових відходів" зі статті 5 закону про природні монополії.

Або до закону про ліцензування певних видів господарської діяльності додають ліцензування у сфері поводження з побутовими відходами.

Шановні депутати та міністри! Можна чекати ще багато трагедій, подібних до Лівівського сміттєзвалища, а можна взяти і просто змінити це недолуге законодавство.

Ось тут і зараз дерегулюйте вже нарешті і дайте можливість виправити те, чого ви не бачите десятиліттями.

Дмитро Якимець, ГО "Рівненський Громадський контроль", для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави