Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чи можна Україні покладатися на поставки китайських дронів

Вівторок, 12 грудня 2023, 09:00

Якщо вас цікавить тільки відповідь на запитання із заголовка, то вона дуже коротка: ні, не можна. Але цей варіант не розкриває всієї глибини проблеми з закупівлями БпЛА, про яку багато хто в Україні навіть не здогадується. 

Щобільше: спрощення ситуації не показує бодай якогось оптимістичного сценарію. Хоча він є. Але нам для цього потрібно пройти дійсно довгий та важкий шлях. Розповідаємо, який саме.

Три місяці тому в Китаї ввели досить суворі обмеження на експорт товарів подвійного призначення, зокрема безпілотників та їх компонентів. Тепер для продажу такого обладнання потрібно мати End-user-сертифікат, в якому зазначено кінцевого покупця. 

Реклама:

Як показала осінь, це не стало такою великою проблемою для українців. Купити той же дрон DJI Mavic 3 або тепловізор для нього цілком реально. Звичайно, ціна через певне ускладнення схеми поставок стала вищою, але 20% здорожчання в цілому можна пережити. Але мені здається, що на це рішення влади КНР треба дивитися більш уважно, ніж може здатися спочатку.

Загалом вимога мати End-user-сертифікати для товарів, які можна використовувати на війні, є досить поширеною у світі. 

Ми усі не раз чули, як деякі країни не давали дозволу на перепродаж виготовленої ними зброї третій країні – тобто нам, Україні. Про моральність таких рішень можна сперечатися. Але факт є факт: так буває, з цим треба змиритися. 

Але у випадку з Китаєм та його дронами все трохи цікавіше. Маленький приклад. Зараз неможливо замовити дійсно великі партії тих самих третіх Мавіків – хоч би скільки грошей ви пропонували. Хоча, як мені відомо з декількох джерел, ще декілька місяців назад були випадки, коли китайці готові були продати тисячі цих БпЛА.

Я не буду гадати, хто їх викупив. Але мова не тільки про росію чи арабські країни, які передбачають ризики великої війни з Ізраїлем. Передусім варто пам’ятати… про сам Китай. Внутрішній ринок дуже великий – і за багатьма ознаками він швидко зростає. 

За моїми даними, зараз і в перспективі кількох місяців буде вкрай важко замовити, наприклад, сотню якихось хороших дронів. Справа навіть не в грошах. Просто заводи завантажені державними замовленнями КНР. Можливо, це звичайне, планове оновлення військового оснащення. А можливо, й ні – і тоді Китай переозброюється та готується до чогось більшого.

Я пишу це не для того, аби налякати. У світі вистачає "експертів", які накручують нас прогнозами повноцінної Третьої світової та усього такого. З моєї точки зору, важливо це проговорити, щоб зрозуміти: ми не можемо покладатися на китайські дрони, якими б вони не були якісними чи доступними. 

Читайте також: Війна має знову стати справою всього суспільства 

Не сьогодні, так завтра в КНР можуть замовити ще більше БпЛА для своєї армії чи ввести нові, ще більш суворі обмеження. А значить, нам стане складніше та дорожче купувати безпілотники чи їх запчастини. Відповідно, нашим захисникам буде важче боротися з росіянськими загарбниками. Тобто, перемога стане ще більш далекою.

Звичайно, світ не обмежується китайськими безпілотниками. Наприклад, є непогані виробники в тих же США. Але їхні рішення саме непогані: вони відстають від лідерів у вигляді китайських DJI та Autel на кілька років. 

Тож найкраще рішення очевидне: нам треба розвивати власне виробництво. Звісно, ми не наздоженемо Китай за день чи за рік. Але у нас вже є дуже багато вмотивованих та кваліфікованих команд, які створюють круті безпілотники різного типу: від FPV-камікадзе до крилатих розвідників, здатних долати сотні кілометрів. Нехай вони поки поступаються найкращим зразкам в індустрії, але своє – це завжди своє.

Але є одна умова стабільного розвитку цієї частини MilTech. Це комплексний підхід з боку держави. 

По-перше, треба зменшувати бюрократичні перепони й пришвидшувати постачання в ЗСУ дронів. Цілком нормально вимагати довгих випробувань і перевірок нового озброєння, але не зараз, коли час не на нашому боці. Багато держпосадовців розуміють це, тож є певні спрощення. Але варто йти далі в цих питаннях. 

По-друге, Україна має діяти системно. Виробники дронів повинні бачити не просто інтерес до них, але відчувати стабільну підтримку. За наявності великих та довготривалих держзамовлень розробники будуть активніше вкладатися в розвиток технологій та масштабування виробництва. А значить, безпілотники будуть ставати краще й краще, і їх буде більше й більше. 

І третє, найголовніше: не можна зупинятися. Безглуздо обрати 2-3-4 виробників, створити план замовлень на пару років і забути. Необхідно створити прозоре конкурентне середовище, де багато виробників дронів! Тільки так у нас з’являтимуться унікальні рішення. Це не так і просто, звичайно. Але іншого виходу не існує – не на Китай же покладатися, правильно?

Андрій Штепа, співзасновник компанії AirUnit

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як використовувати дані для розвитку продукту

Країни різні, агітація однакова. Як політики відкривають відремонтовані дороги та роздають корів

Що таке динамічні закупівельні системи, або Як буде купувати Україна майбутнього

Різний акциз на сигарети та тютюн для нагрівання. Навіщо це державі?

Від "спринту" до "марафону" для вступу в ЄС: що показав Євросаміт громадських організацій

Мобілізація головного редактора "Економічної правди": позиція УП