Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

З чиїх автомобілів стягуватимуть утилізаційний збір?

Тетяна Ярмощук _ Середа, 28 листопада 2012, 13:28
Версія для друку Коментарі 0

У середу Україна та Росія мають підписати угоду про взаємне незастосування утилізаційного збору на автомобілі.

Про це напередодні заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Верховна Рада вже ухвалила у першому читанні законопроект про утилізаційний збір для імпортних машин.

Експерти наголошують: якщо цей документ ухвалять у цілому, податок платитимуть лише імпортери з третіх країн, а також українські, які не мають повного циклу виробництва.  

Росіяни згодні підписати угоду про взаємне незастосування утилізаційного збору щодо транспортних засобів. Це, зазначає Прем’єр-міністр Микола Азаров, відбудеться, якщо "Україна ухвалить адекватний закон, який є і в Росії, і поставить своїх автовиробників у рівні умови з російськими".

За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка, таке рішення буде вигідне обом сторонам, оскільки обсяг поставок автомобілів між Києвом та Москвою майже однаковий. При цьому Порошенко висловив впевненість, що Україні таки потрібен закон про утилізаційний збір. 

"За українських виробників там будуть сплачувати росіяни, за російських виробників тут будуть сплачувати українські виробники, – зазначає Порошенко. – Екологія на сьогоднішній день в Україні є достатньо складною. Я вважаю, що утилізаційний збір їй потрібен".

 Виграють росіяни, "Богдан" та ЗАЗ

Закон про 30-відсотковий утилізаційний збір на окремі види транспортних засобів у Росії набув чинності 1 вересня. Український уряд у свою чергу запровадив утилізаційний збір на російські автомобілі і автобуси. 19 листопада Кабмін розробив законопроект про введення утилізаційного збору з усіх імпортованих і вироблених у країні автомобілів. А 20 листопада Верховна Рада ухвалила його у першому читанні.

Якщо ж Україна та Росія підпишуть міжнародний договір про так званий "нульовий варіант", а законопроект про утилізаційний збір буде ухвалено у цілому, це означатиме, що податок введуть для автомобілів, ввезених з третіх країн, а також тих, хто не має повного циклу виробництва в Україні, пояснює Радіо Свобода аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Шевляков.

"Такий повний цикл мають лише два виробники в Україні – "Богдан", черкаський завод та ЗАЗ, – наголошує експерт. – З одного боку, воно (таке рішення) вигідно російським виробникам. З іншого – тим українським виробникам, які не повинні будуть платити цей утилізаційний збір – Порошенко і Васадзе".

Українські виробники не виправдовують очікування – Лук’янов

У Всеукраїнській асоціації автоімпортерів висловлювали занепокоєння, що Верховна Рада може ухвалити законопроект про утилізаційний збір на своєму останньому засіданні у грудні. Там прогнозують, що у такому випадку ввезення в Україну американських, японських та європейських автомобілів може припинитися.

У нинішній парламентській більшості наразі немає єдиної позиції щодо цього. Регіонал Владислав Лук’янов висловив Радіо Свобода сумнів щодо доцільності ухвалення такого документа.

"Україна не є лідером світового автомобілебудування, – констатує Лук’янов. – Треба визнати, що ті кошти, які ми виділяємо на розвиток автомобілебудівної промисловості, на жаль, не виправдовують ті очікування, які покладаються на наших автомобілебудівників. Я розумію, що ми дивимося на цей закон і сподіваємося на додаткові надходження до бюджету. Законопроект ухвалено у першому читанні, але я не впевнений у доцільності цього законопроекту". 

Між тим, за оцінками фахівців, введення утилізаційного збору загрожує Україні санкціями з боку СОТ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте