Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Хасиди святкують в Умані Рош-га-Шана. ФОТО. ВІДЕО

Дар’я Бунякіна _ Середа, 04 вересня 2013, 15:35
Версія для друку Коментарі 1

Умань, Черкаська область – 4 вересня в Умані розпочинається святкування єврейського нового року Рош-га-Шана, який цього року триватиме 4-5 вересня. До могили Цадика Нахмана вже прибуло більше 20 тисяч хасидів із 14 країн. Однак у середу очікується приїзд ще тисяч прочан.

До пропускного пункту неподалік від могили Цадика Нахмана щогодини приїздять по кілька автобусів із паломниками-хасидами. Обабіч дороги до місця паломництва на них зранку до вечора чекають уманчани. З одного боку – перевізники речей, які за одне перевезення беруть від семи до дванадцяти доларів. З іншого – ті, хто здає житло, здатні за добу заробити від 30 до 600 доларів. Адже що ближче помешкання до могили Цадика Нахмана, то дорожча вартість.

Утім, здавачі житла ціни не афішують, та й спілкуватися із журналістами відмовляються: "Будь ласка, не хочу я з вами спілкуватися, дівчата. Тут і так вже на нервах, а ще й ви!"

А один із господарів оселі за двадцять метрів від могили Цадика Нахмана запевняв Радіо Свобода, що він кімнати не здає. Хоча якраз у цей час із його будинку виходив паломник-хасид.

– Ні, ми житло не здаємо. Нам не треба. Мама хворіє.
– А шум хворій мамі не заважає?
– Ні, нічого.
– А он у вас же живуть люди?
– Ні, то він виходить з магазину.

Натомість уманчанка, яка відмовилася називати своє ім’я, розповідає, що такий заробіток – один із основних засобів виживання мешканців міста.

"А що ми отримуємо? Як ми зараз живемо? Я стою на біржі, від 17 квітня отримала аж 500 гривень. Не платять нічого, бо казна пуста. І не тільки біля могили здають, і в інших районах. Усі здають. А як же людям виживати?", – розповідає жінка.

Очікується паломництво до Умані близько 30 тисяч хасидів

Упродовж іудейського нового року чергують дванадцять ізраїльських поліцейських та майже півтисячі черкаських правоохоронців. Останні кажуть, що цей рік – один із найспокійніших. Проте й не виключають, що у період святкування можливі різні непередбачувані ситуації.

"Бувають пожежі, бо в це свято їм забороняється вмикати і вимикати світло, газ. Буває, каструльку поставили, кролика смажать чи курочку, і воно здіймається. Потім приїздять пожежники", – розповідає черкаський правоохоронець, який уже вдесяте чергує під час Рош-га-Шани.

Окремий наряд міліції вже кілька днів цілодобово чергує біля православного хреста в районі паломництва. Представники Ради громадських організацій Умані кілька місяців тому встановили цей хрест над ставком, біля якого паломники здійснювали релігійні обряди. Місяць тому невідомі розмалювали його і це набуло розголосу в пресі. Нині усі написи на хресті стерли, а прочани молитимуться в іншому місці.

Нинішнього року очікується проща до Умані близько 30 тисяч хасидів –  найбільша кількість. За офіційною інформацією правоохоронців, раніше найчисельніше паломництво становило  понад 26 тисяч хасидів – стільки приїхало позаторік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 95.135.1.---
Андрій Вознюк _ 09.09.2015 18:26
МВС, очолюване А.Аваковим, хасидів світу любить більше ніж українців, що проживають в Умані і тому воно на боці незваних хасидів !!! ВІДПРАВИМО А.АВАКОВА НА ПРОЖИВАННЯ ДО ХАСИДІВ !!!

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте