Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Кремлю сподобався фарс із "референдумами" в Україні (європейська преса)

Василь Зілгалов _ Вівторок, 13 травня 2014, 10:20
Версія для друку Коментарі 0

Західні газети повідомляють на перших шпальтах про наслідки так званих "референдумів" у Донецьку і Луганську, які пройшли в неділю – у Києві їх назвали "фарсом без законних наслідків", а в Кремлі закликали до "цивілізованого впровадження" їхніх результатів через переговори проросійських сепаратистів з Києвом.

Тому оглядачі вважають, що Москва знову кидає цими заявами виклик Заходу і Києву, які вважають ці "референдуми" про так звану "незалежність" Донецької і Луганської "республік" незаконними і закликають їх просто ігнорувати.

Якщо США заявили ще напередодні про те, що ніколи не визнають результатів цих референдумів, то в ЄС, наприклад, канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд під час зустрічі в німецькому Штральзунді в суботу взагалі обійшли цю тему.
 
Європейський варіант The Wall Street Journal інформує про заклики Кремля в понеділок до "цивілізованого впровадження" результатів цього так званого референдуму в Донецьку і Луганську, на якому, згідно з "інформацією" його "озброєних до зубів" організаторів, нібито до 90 відсотків його учасників підтримують незалежність так званої "Донецької республіки".

Проросійські сепаратисти оголосили про свою "перемогу" у неділю ввечері й закликали, як пише газета, до формування нових державних органів влади та збройних сил цього самопроголошеного новоутворення. Тут також висловлюють думку про те, що Москва знову кидає цими заявами виклик Заходу і Києву, які вважають ці "референдуми" про так звану незалежність "Донецької республіки" незаконними і закликають їх просто ігнорувати.

Впливове видання також попереджає, що у разі визнання результатів цього так званого референдуму це може призвести до розколу України. Тут також наводять результати соціологічних досліджень відомих наукових установ у Києві, які свідчать про дуже незначну підтримку ідеї федералізації України в державі, не кажучи вже про якесь відокремлення її частин.
 
Австрійська Die Presse цитує заяву виконувача обов’язків президента України Олександра Турчинова, який наголосив, що Київ не лише не визнає наслідків цих спірних опитувань в Донецьку і Луганську, а вважає "влаштований терористами плебісцит фарсом, який не матиме законних наслідків". Газета з Відня також наголошує, що "референдуми" в Донецьку і Луганську проводилися на дуже обмеженій кількості дільниць, при занадто сумнівній організації і явці, коли людей закликали голосувати в умовах збройного протистояння в регіоні, при наявності жертв проросійських сепаратистів і в день цього так званого "референдуму".
 
Брюссельське видання EUObserver інформує про те, що ЄС оприлюднює офіційну оцінку згаданим так званим референдумам на сході України у понеділок на саміті міністрів закордонних справ, напередодні якого низка міністрів ЄС уже закликали до ігнорування цих "референдумів" .

Дипломати також повідомили тут, що на саміті йтиметься про можливе розширення санкцій проти Росії, хоча, як сказало джерело виданню в ЄС, "деякі з колег (міністрів) все ще вважають, що є ще можливість вирішити ситуацію в Україні через політичний діалог". Видання також зауважує: якщо США заявили ще напередодні про те, що "ніколи не визнають результатів цих референдумів", то в ЄС, наприклад, канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд під час зустрічі в німецькому Штральзунді в суботу взагалі обійшли цю тему.

Щоправда, як додається тут, президент Франції пізніше, пояснюючи мету свого візиту в неділю до Баку, зауважив щодо подій на сході України: "Я не бажаю називати це референдумами… вони не мають ніякої правової сили й законності". Тут також поінформували про те, що президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей відбув у понеділок до Києва, щоб, як він сам сказав, "продовжити там переговори з метою стабілізувати ситуацію в Україні напередодні президентських виборів 25 травня".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте