Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Україна в небезпеці – Джемілєв (європейська преса)

Василь Зілгалов _ Четвер, 05 червня 2014, 11:12
Версія для друку Коментарі 0

Провідні західні газети попереджають, що певне затишшя серед країн Заходу щодо їхніх реакцій на події в Україні не повинно нікого вводити в оману, бо необхідно уникнути "будь-якого самовдоволення щодо уявного ослаблення української кризи".

Видання також закликають західних лідерів скористатися днем "Д", урочистостями у Франції до 70-річчя висадки союзників у Нормандії і напоумити тут російського главу Володимира Путіна відмовитися від політики "ампутації" частин України на свою користь.

Захід – у разі відмови Кремля сприяти стабілізації в Україні – має попередити Путіна про його головну відповідальність за цю кризу в Україні та можливі руйнівні санкції для Росії. Оглядачі також вважають, що 25 років нової влади в Польщі є чи не найкращим прикладом для наслідування з боку кризової України.

Деякі європейські газети гостро критикують Захід і лідера США Обаму за недостатність їхніх реакцій на агресію Росії проти України.
 
Лондонська Financial Times радить очільникам Заходу в своїй редакційній статті обов’язково скористатися урочистостями в Нормандії до дня "Д", щоб чітко пояснити президенту Росії Володимиру Путіну його чи не головну відповідальність за ескалацію кризи в Україні і домогтися від нього і його влади реальних кроків до її деескалації. Захід має продемонструвати тут невідворотність нових, більш руйнівних для Росії, санкцій у разі посилення Кремлем дестабілізації в Україні. Британська газета також вважає, що цього тижня лідери Заходу мають також реально посприяти реформам в Україні, генеральній чистці Авгієвих стаєнь корупції, оновлення влади української держави та сприянню тут чесній політиці і прозорому бізнесу. У редакційній статті британського видання також наголошено на необхідності потужних заходів ЄС і США для зміцнення обороноздатності НАТО.
 
Німецька Tageszeitung, котра близька до партії "зелених" Німеччини, оприлюднила критичний матеріал на адресу нової мільярдної ініціативи президента США Барака Обами щодо зміцнення обороноздатності країн Східної Європи. Газета вважає цю ініціативу Обами "символічною, помилковою та марною". Видання пише: "Це смішно! Бо той, хто хоче ефективно захистити Польщу і країни Балтії від небезпечного російського ведмедя, повинен давати цим країнам для самостійного використання ядерну зброю, без надокучливого роздумування Німеччини та інших нерішучих партнерів з НАТО".

Газета вважає, що Путін правильно відчув беззахисність і пасивність Європи та вдався до безпрецедентних кроків з анексії українського Криму і дестабілізації на сході України. Видання з Німеччини також резюмує, що нинішня марна ініціатива Обами щодо оборони Європи може лише підштовхнути Путіна та використати її як привід, щоб відмовитись від деескалації в Україні.
 
Австрійська Der Standard інформує про зустрічі у Польщі президента США Барака Обами та низки європейських політиків, включно з українським новообраним президентом Петром Порошенком, який заявив тут про сподівання України на реальну підтримку з боку Заходу у її протистоянні з агресією Росії. Газета з Відня також наголошує, що лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, якого удостоїли у вівторок у Варшаві престижної премії "Солідарність" та мільйона доларів, сказав, що це важлива моральна підтримка України і його народу, але закликав також Захід до більш реальної допомоги Києву, наголосивши: "Наша українська держава перебуває нині у небезпеці".
 
Вже згадана Financial Times вважає, що 25-річчя нової Польщі, яке відзначили нині у Варшаві, засвідчило, як ця держава за чверть століття надолужила минулих 500 років свого відставання від Західної Європи. Лондонський щоденник також вважає, що приклад Польщі дуже важливий для України, бо "обидві країни приблизно однакові за населенням, попереднім досвідом життя в системі тоталітаризму".

І коли сьогодні валовий національний продукт Польщі на душу населення складає понад 13 тисяч доларів США, а в Україні – лише близько 4 тисяч доларів, то це наштовхує на роздуми про можливі корективи у розвиткові української спільноти за прикладом поляків та інших країн ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте