Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Сценарій зміни влади в Росії буде стихійним – Каспаров

П'ятниця, 05 грудня 2014, 15:16
Версія для друку Коментарі 1
Гаррі Каспаров

Зміни в Росії можуть відбутися спонтанно, і їх наслідків ніхто не може передбачити, заявив російський опозиціонер, 13-й чемпіон світу із шахів Гаррі Каспаров, який вперше після Революції гідності приїхав до України.

"З історичного досвіду можна спрогнозувати, що це може початися із масових заворушень, перевороту", – сказав Каспаров.

"Зазвичай диктатури гинуть раптово. Ясно, що Путіну з Кремля дороги немає. Із впевненістю можна зробити один прогноз – Путін "помре" в Кремлі. Іншої дороги йому немає. Загальне погіршення ситуації, тотальна ізоляція Росії може обірвати правління Путіна у найнесподіваніший спосіб", – додав опозиціонер.

За його словами, сьогодні повномасштабне вторгнення Росії в Україну навряд чи можливе. "Мені здається, що Путін заради власного виживання змушений буде рухатися шляхом колишнього радянського периметру. Я думаю, що станом на сьогодні повномасштабне вторгнення в Україну навряд чи можливе, адже це занадто висока ціна. Афганський синдром із домовинами, які йшли звідти, ще зберігається в пам’яті", – сказав Каспаров.

На його думку, набагато вірогіднішими будуть дії Росії у інших напрямках, наприклад, на Закавказзі.

"Є маса причин для Путіна почати агресивні дій в районі Азербайджану і Грузії. Це сухопутний коридор у Вірменію, до російської військової бази. Очевидно, що там ніяких реальних втрат не буде, а це означатиме лише розширення периметру впливу", – каже Каспаров.

Окрім того, за його словами, є небезпека нагнітання ситуації в Естонії й Латвії. Пряме воєнне вторгнення хоча і неможливе, адже це країни НАТО, проте там є великі російські етнічні анклави, додав Каспаров.

"Путіну необхідний конфлікт і руйнування системи міжнародних зв’язків і безпеки. Для нього це єдиний спосіб виживання. Певного прориву все-таки слід чекати, але я не думаю, що Україна буде пріоритетним напрямом", – зазначив Каспаров.

За його словами, сьогоднішня Росія – це "персоналістська диктатура однієї особи з яскраво вираженими рисами фашистської ідеології". Ніяка опозиція в країні існувати не може, наголосив Каспаров. Говорити тут мають право лише ті, кому влада дозволяє це робити. 

У 2005 році Каспаров створив "Об’єднаний громадянський фронт", брав участь у спробах об’єднати опозицію Росії. У червні 2013 року він виїхав за кордон, заявивши, що найближчим часом не планує повертатися до Росії у зв’язку з тим, що його викликали до Слідчого комітету. Як написав опозиціонер у Facebook, слідство мало намір висунути йому якесь звинувачення з метою обмежити свободу пересування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 144.76.166.---
imo _ 07.12.2014 20:15
Бунт в Московії можливий лише за двох умов: 1) не буде що їсти, 2) не буде що бухати. Решта фантазії.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте