Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Папа Римський: конфлікт в Україні – це скандал

Анна Шаманська _ Четвер, 05 лютого 2015, 11:18
Версія для друку Коментарі 0
Папа Римський Франциск

Папа Римський Франциск назвав війну на сході України між людьми однієї віри "скандалом". На тлі останньої інформації ООН про кількість жертв на Донбасі, понтифік вчергове закликав сторони конфлікту до діалогу, назвавши українців своїми "братами та сестрами".

Наприкінці традиційної загальної аудієнції у Ватикані Папа Римський Франциск висловив своє занепокоєння через ескалацію кризи на сході України, а також все більшу кількість жертв серед мирного населення, сказавши, що коли він чує слова "перемога" чи "поразка", то відчуває у серці "глибокий біль і смуток".

​"Мої думки знову линуть до улюбленого українського народу. На жаль, ситуація погіршується. Молімося за жертв, багато з яких є цивільними, та за їхні родини, і благаймо Бога, щоб він якнайшвидше припинив це жахливе братовбивче насильство", – сказав він.

На думку понтифіка, відповідальність за припинення кровопролиття лежить, зокрема, і на плечах міжнародної спільноти, яка має змусити учасників конфлікту шукати його вирішення за столом переговорів. 

"Знову звертаюся зі закликом докласти всіх зусиль, навіть на міжнародному рівні, для відновлення діалогу – єдиного можливого шляху до миру та злагоди на цій багатостраждальній землі", – сказав Франциск.

Назвавши українців "братами" та "сестрами", понтифік нагадав про приналежність людей, що воюють на сході України, до однієї – християнської – віри. На думку Франциска, цей конфлікт є "скандалом".

"Я думаю про вас, мої українські брати та сестри. Замисліться, – це війна між християнами, ви всі отримали те саме хрещення. Християни воюють один проти одного, задумайтесь над цим. Ми всі будемо молитися, тому що молитва є нашим протестом перед Богом під час війни", – завершив свій виступ Папа.

Згідно з даними ООН, лише за останні три тижні боїв на Донбасі було вбито щонайменше 224 людини і 545 були поранені. Загальна кількість убитих сягнула понад 5 358 від початку конфлікту.

Звертаючись до світової спільноти, верховний комісар ООН з прав людини Зеїд Раад аль-Хусейн закликав уряди і "всіх, хто має вплив у регіоні", забезпечити виконання Мінського плану перемир’я, підписаного у вересні минулого року.

Раніше, 12 січня 2015 року, Франциск побажав Україні миру та єдності. Він також молився за мир в Україні під час свого різдвяного послання у грудні 2014 року.

Радіо Свободи

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте