Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Влада звинувачує опозицію у провалі євроінтеграції

Понеділок, 25 лютого 2013, 11:31
Версія для друку Коментарі 0
Опозиція перешкоджає євроінтеграції.  Заблокували парламент, не дають прийняти закони, яких вимагає ЄС, – кажуть в Уряді. Це через них саміт, що пройде у Брюсселі 25 лютого, може виявитись неуспішним, а Угода про асоціацію, що обіцяє українцям безвізовий режим і вільну торгівлю, – непідписаною.
На опозицію кивають і у Міністерстві закордонних справ. 

"Президент і уряд подали до ВР цілу низку законів, які саме і вимагаються Європейським Союзом для того, щоб наш рух до Європейського Союзу міг відбуватися і далі. На жаль, з огляду на те, що Верховна Рада вже кілька тижнів не працює, нам не вдається прийняти ці закони. І звичайно, це певною мірою створює не дуже гарне тло перед самітом", - каже Євген Перебийніс, В.О. Директора Департаменту інформполітики МЗС.

"В цих заявах нема ніякого сенсу, це те, що називається демедж контрол, тобто намагання перекласти відповідальність за можливу репутаційну катастрофу на плечі опозиції", - відповідає Голова парламентського Комітету з питань євроінтеграції, Григорій Немиря.

Опоненти влади заперечують: прийняття законів – річ потрібна, але абсолютно недостатня. Головна вимога з висунутих Євросоюзом – припиніть вибіркове судочинство! Якраз те, чого влада вперто не чує. Хватка Феміди на горлі лідерів опозиції не ослабла навіть у переддень Брюсселя. 

На чергові заклики європейців звільнити Тимошенко і Луценка в Україні відповіли промовисто: новим звинуваченням на адресу екс-прем’єрки і відмовою звільнити за станом здоров’я екс-міністра.

Просто влада не хоче в Європу. Тому говорить одне, а робить якраз навпаки, – кажуть аналітики.

"Шукаються винні – то Захід нас не хоче, то погана опозиція, то погода погана, то те щось інше, якась геополітична ситуація, то Росія перешкоджає – але робиться все, щоб тільки, не дай Бог, не завершити оцей геополітичний вибір України в західному напрямку", - каже Володимир Горбач, Політаналітик Інституту євро-атлантичного співробітництва.

В МЗС із закидами не згодні.

"Мабуть, це враження все-таки помилкове, що Україна не зацікавлена в євроінтеграції", - говорить Євген Перебийніс, В.О. Директора Департаменту інформполітики МЗС.

 "Курс України на європейську інтеграцію залишається незмінним", - додає Перебийніс.

А експерти прогнозують – після саміту владі таки доведеться перестати шукати винних за пробуксовування євроінтеграції. І почати латати ями на дорозі
Опозиція має надію: саміт у Брюсселі примусить Януковича від обіцянок зрештою перейти до дій. 

"Ми не маємо жодних сумнівів, що під час саміту президенту Януковичу, безумовно, буде нагадано в найбільш прямий і відвертий спосіб про відсутність прогресу і зростаюче занепокоєння тим, що Україна ризикує знову змарнувати історичний шанс", - каже Григорія Немиря.

"Найголовніший, очевидно, месидж на саміті буде, що Україна має шанс, Україна має вікно можливостей долучитися до західного світу, західної економіки і до системи геополітичної. Але вона мусить дуже швидко діяти. Дуже мало часу, аби щось змінити всередині країни. Це буде головне повідомлення, після якого українська влада вже не зможе сказати, що Захід нас не хоче, Захід нас не любить, нас ніхто не чекає, ми такі, бо ми такі. Тут і буде найголовніший висновок: що м’яч знаходиться на полі українського президента, він має не просто говорити, а діяти, і для цього є чітко відведений час ну приблизно до кінця травня", - говорить Володимир Горбач, Політаналітик Інституту євро-атлантичного співробітництва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте