Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Через Apple можуть переглянути податкову систему США

Четвер, 23 травня 2013, 17:42
Версія для друку Коментарі 0

Компанію Еппл звинувачують в уникненні сплати податків за допомогою розгалуженої системи дочірніх компаній за кордоном.

У вівторок на Капітолійському пагорбі керівники комп’ютерного гіганта відповідали на запитання, куди поділися мільярди доларів, які Еппл мали сплатити зі своїх прибутків, отриманих за кордоном.

Законодавці звинувачують компанію у скоєнні протиправних дій, натомість Еппл наполягає – вони лише слідували літері закону.

Продукція Еппл користується шаленим попитом по всьому світові, компанія заробляє сотні мільярдів доларів, і щорічно прибутки зростають. Американські законодавці хочуть щоб в державну казну потрапляла належна частка цих грошей у вигляді податків. Сенатор-демократ Карл Левін попереджає, що винахідливість Еппл зайшла далеко за межі інноваційних технологій. 

"Чого не знає громадськість, так це те, що Еппл розробила дуже складний механізм уникнення податків", - заявив сенатор.

Генеральний директор Еппл Тім Кук відкинув звинувачення у приховуванні десятків мільярдів доларів від американських податківців. Він стверджує, що Еппл діє строго у рамках чинного законодавства. А тому критикувати потрібно не  корпоративну поведінку його компанії, а архаїчний податковий закон.

Слідчі не погоджуються. Напередодні вони оприлюднили звіт, у якому детально описано, як за допомогою мережі дочірніх компаній Еппл уникає сплати податків з доходів отриманих за межами США. Три найбільші дочірні компанії знаходяться в Ірландії.
 
У звіті говориться, що за період від 2009 до 2012 років одна з них отримала майже тридцять мільярдів доларів  прибутків, з яких не заплатила ні центу податків в жодній країні.
 
Звинуватити Еппл у порушенні законів сенатори не можуть, натомість компанії закидають використання всіляких хитромудрих схем для мінімізації податків. 

"Ми сплатили майже шість мільярдів доларів  в американську казну. Це понад шістнадцять мільйонів на день. Цього року ми плануємо сплатити ще більше", - додає голова компанії.

Однак, і в Сенаті Еппл має принаймні одного захисника. Республіканець Ренд Пол попереджає – такі нападки на Еппл можуть мати дуже негативні наслідки.

"Якщо ми хочемо витіснити їх з ринку, тоді давайте будемо обливати їх брудом. Це неприйнятно, замість того ми повинні дати цій компанії дякувати", - заявляє республіканець.

Натомість сенатор пропонує зосередитись на перегляді застарілих законів.

"На мою думку, сьогодні саме Конгрес повинен відповідати на гострі запитання за створення нелогічного та архаїчного податкового кодексу, який нараховує десятки тисяч сторінок та не може конкурувати із законами у решті країн світу", - каже Ренд Пол.

На спрощенні податкового законодавства наполягає і сам Еппл. Компанія також закликає законодавців знизити ставку корпоративного податку, щоб у корпораціям було фінансово вигідно повертати готівку за кордону у Сполучені Штати.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте