Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Без контролю над Інтернетом Янукович не виграє вибори 2015 - Лещенко

П'ятниця, 04 жовтня 2013, 15:36
Версія для друку Коментарі 0

Перед виборами президента влада зробить спробу встановити контроль над Інтернетом. Про це в інтерв'ю "Голосу Америки" розповів Сергій Лещенко заступник головного редактора Інтернет-видання "Українська правда".

"Можливі будь-які сценарії, починаючи від того, що Facebook в Україні відключать на наступний день після виборів, щоб унеможливити мобілізацію громадян, і закінчуючи дискредитацією Інтернет-видань, які зараз непідконтрольні владі. Останнє зараз відбувається з "Українською правдою", - сказав Сергій Лещенко.

Відносну свободу українських Інтернет-ЗМІ Лещенко пояснює тим, що уряду складно регулювати мережу Інтернет.

"Навіть Інтернет-домени не контролюються урядами у багатьох країнах. Це найбільш болісний момент для влади - контролювати Інтернет найважче, але без цього фактично неможливо побудувати авторитарний режим", - зазначив заступник головного редактора УП.

Президентство Віктора Ющенка було для України передишкою між авторитарними керівниками, і саме у цей час сформувався український Інтернет - зазначив Лещенко.

"За цей час відбулась якісна зміна в суспільстві, люди стали використовувати Інтернет", - вважає Лещенко.

На думку Лещенка, українська влада не намагатиметься встановити технічний контроль над Інтернетом, а спробує дискредитувати існуючі видання та запустити впливові провладні - для того, щоб контролювати Інтернет-ЗМІ з середини.

"Влада прогавила той момент, коли можна було Інтернет взяти у лещата і фактично заморозити ситуацію, як це відбулось в Китаї, чи у Росії. Проте влада все одно намагатиметься посилити свою присутність в Інтернеті, бо без цього неможливо для нинішнього президента виграти вибори у 2015-му році", - переконаний Сергій Лещенко.

"У нас не буде як в Китаї, але буде дискредитація журналістів, злам поштових скриньок, залякування непрямими способами", - відзначив Лещенко.

На думку Сергія Лещенко, журналістам під силу протидіяти наступу на Інтернет-ЗМІ.

Журналістам треба робити все можливе, щоб не допустити сценарію, який дехто у владі та силових структурах для себе намалював

"Закон про наклеп, який влада намагалась проштовхнути вдалось зупинити за рахунок журналістської солідарності. У даному випадку журналістам також треба зібратись разом і робити все можливе, щоб не допустити сценарію, який дехто у владі та силових структурах для себе намалював на 2015-й рік", - каже Сергій Лещенко.

Журналіст зазначив, що для значної частини українців Інтернет вже став головним джерелом інформації паралельно з телебаченням.

"Контролювати Інтернет, як це було у 2004-му році перед Помаранчевою революцією, вже замало, тому і виклики перед владою тепер на порядок вищі. Якщо ти хочеш затриматись при владі за допомогою фальсифікацій - треба контролювати Інтернет", - вважає Лещенко.

Заступник головного редактора "Української правди" вважає, що міжнародні організації незабаром звернуть увагу на погіршення ситуації зі свободою українських ЗМІ - появу сайтів-клонів "Української правди", злами поштових скриньок журналістів та викиди отриманої таким чином інформації в Інтернет.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте