Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Війна в Україні – більша загроза, аніж "Ісламська держава" (світова преса)

Оксана Цісик _ П'ятниця, 26 вересня 2014, 15:02
Версія для друку Коментарі 0

Попри овації, якими зустріли промову Петра Порошенка в Конгресі, американські ЗМІ практично оминули її своєю увагою, а США в підсумку не надали зброю Україні. Однак насправді російсько-українська війна – це більша загроза, аніж "Ісламська держава", оскільки вона може знищити НАТО, пише Пол Родерік Ґреґорі у Forbes.

Відмовившись підтримати Україну зброєю, США та ЄС залишили її сам на сам із сепаратистами та російськими регулярними військами. Здається, Меркель та Обама не розуміють, що мир можна здобути лише перемігши, а не програвши, наголошує аналітик, застерігаючи, що хоча вбивство понад 3 000 українських цивільних і військових "навряд чи може конкурувати зі зйомками обезголовлень відео в Ютубі, які здійснювали ісламістські бойовики, але загроза, яку становить російська війна в південно-східній Україні, більша за ту, що пов’язана з "Ісламською державою".

Путін уже практично отримав те, що хотів, в Україні, тож невдовзі перейде до наступного етапу, тож, можливо, пише автор, лише тижні чи місяці відділяють нас від нової "Карибської кризи" з Росією. Проте цього разу протистояння відбуватиметься навколо маленької балтійської держави, вважає аналітик і наводить докладний сценарій захоплення Латвії, дуже схожий на перебіг гібридної війни у Східній Україні.

"Росія та США знову подивляться одне одному просто у вічі. Ми не знаємо […], хто з них кліпне. Що зроблять НАТО та США в ту мить?". Автор передбачає, що вони не вживатимуть заходів, Латвію охопить заморожений конфлікт, кінця якому не буде видно, НАТО перетвориться на порожню оболонку, а Путін стане "королем курника".

"ІДІЛ і Путін дають нам один і той самий урок. Якщо Захід хоче перемогти, то має чинити опір, поки ще не надто пізно", наголошує автор.

Провідні західні банки, можливо, будуть змушені згорнути свою діяльність у Росії, пише Ендрю Росс Соркін в New York Times. Волл Стріт втрачає надії на російський ринок, який з привабливого та прибуткового стрімко перетворюється на потенційне фінансове жахіття. Загострення відносин між США та Росією через війну в Україні та санкції послаблюють російську економіку, тож американські банки зараз гадають, залишатися їм у Росії чи йти. "Лише цього року з країни може бути виведено капітал на суму 100 млрд дол. США, внаслідок чого інвестиції, злиття та поглинання стануть майже неможливими", пише автор.

Роль західних банків у російській економіці давно була контроверсійною, і деякі критики стверджують, що західні банки допомагали збагачуватися режиму Путіна, поки той порушував верховенство закону, часто конфіскуючи власність своїх політичних опонентів. Так, Deutsche Bank займав 8,3% російського ринку, Morgan Stanley – 6,22%, Citigroup – 6,16%, а JPMorgan – 5,9%.

"Хоча економіка Росії буде надзвичайно перспективною в разі послаблення політичного протистояння та скасування санкцій, можуть минути роки, поки банки почнуть отримувати від цього прибутки, і їм, найімовірніше, доведеться витратити десятки мільйонів доларів, якщо не більше, щоб продовжувати роботу [на російському ринку]", зазначає автор.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте