Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Ходорковський: Хто хоче бути сильним, не може бути відсталим

П'ятниця, 03 жовтня 2014, 10:54
Версія для друку Коментарі 0
Михайло Ходорковський

Колишній глава компанії ЮКОС Михайло Ходорковський, якого в Америці називають "політичним в'язням", виступив у Вашингтоні на церемонії вручення нагород правозахисної організації "Дім Свободи" (Freedom House).

Це був перший публічний виступ Ходорковського в США після його звільнення з в'язниці, де він провів 10 років. Колишній глава ЮКОСа знаходиться в Америці, де представляє громадський проект "Відкрита Росія".

Ходорковський назвав путінську епоху "викресленим з життя часом" - не тільки для нього особисто, але для всієї країни.

"Я отримав у в'язниці незамінний життєвий досвід, який дозволив переосмислити, якщо не все, то дуже багато чого з того, чим я жив і у що вірив - зізнався екс-олігарх. - Коли я вийшов на свободу, то виявив, що ці десять років вкрали не тільки у мене - їх украли у всієї країни. За фасадом зовнішнього благополуччя ховається те, що країна перестала розвиватися. Більш того, по більшості позицій вона виявилася відкинута в далеке минуле: політично, економічно, психологічно".

Росія і світ підійшли до небезпечної межі, за якою "маячить Третя світова війна", - зазначив промовець.

"У Росії є тільки два шляхи, вперед - в постіндустріальну еру разом з Європою або назад в середньовіччя, а потім в небуття ... Розрив із західними цінностями і знаннями - це небезпечний крок, що веде до втрати Росією справжньої культурної ідентичності. "Євразійство", активно насаджуване суспільству в якості нової тоталітарної ідеології, є лише багатослівним виправданням войовничого невігластва", - зазначив Ходорковський.

Той, хто хоче бути сильним, не може дозволити собі бути відсталим, продовжив він. Антизахідна істерика, на думку російського бізнесмена, є проявом "закомплексованості і страху конкуренції з боку маргіналів, які стали сьогодні в Росії елітою".

Першочерговим завданням тих сил, що хочуть перетворити Росію в сучасну державу має стати відновлення "балансу справедливості", вважає Ходорковський. Йдеться про усунення наслідків несправедливої приватизації. Приватизація була "вистражданим історичним завданням. Але спосіб, яким вона була проведена, призвів до виникнення найважчих побічних соціальних ефектів. У ліквідації цих "перекосів" повинен полягати сенс наступного історичного етапу, переконаний екс-глава ЮКОСа.

Сьогодні російська влада забирає власність у одних, щоб передати її в інші, "більш свої" руки. Народ чекає не цього, вважає Ходорковський.

"Дохід від експлуатації надр Росії повинен належати народові Росії. Надра можуть бути у приватній власності тих, хто видобуває для суспільства і саме для суспільства цей дохід ... Але вони не можуть залишатися в розпорядженні номенклатурних елементів, які виплачують собі непропорційні "зарплати" і нездатні до ефективної роботи", - підкреслив колишній глава найбільшої нафтової компанії Росії.

Ходорковський виступає за відродження пропорційної шкали оподаткування. Росія повинна стати соціально орієнтованою національною державою. Питання в тому, зазначив промовець, чи буде така держава правовою чи фашистською.

Війна, яку веде Росія в Україні, є "вищою несправедливістю", заявив Ходорковський. "Ганьби заслуговують ті, хто посилає героїв вмирати не в ім'я національних інтересів, не заради захисту Вітчизни, а заради збереження при владі купки плутократів, що прагнуть так продовжити життя режиму, що вже пережив свій термін. Війна йде в Україні, але це війна не заради України чи Росії, а заради влади. Те, що викликало такий бурхливий обивательський захват, принесе вже в найближчому майбутньому незліченні біди російському народу", - попереджає Ходорковський.

Росія потрапила в небезпечну історичну колію і щоб вирватися з неї, потрібна мобілізація всіх сил російського народу, наголосив промовець. Щоб підняти народ, "проєвропейській меншині" необхідно довести свою моральну спроможність, готовність дотримуватися принципу рівності всіх перед законом. "Десять останніх років Росія втрачала час, настала пора надолужувати згаяне", - заявив на закінчення Ходорковський.

Його промову зібрані в Музеї ЗМІ у Вашингтоні неодноразово переривали бурхливими оплесками.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте