Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Москва знову перекроює Європу (огляд преси)

Оксана Цісик _ Вівторок, 02 грудня 2014, 11:35
Версія для друку Коментарі 1
Володимир Путін

Захід іноді забуває, що Україна – це не єдина країна, на яку зазіхає Росія, пише Джефрі Ґедмін у виданні Politico. Проблема насправді полягає в тому, що Путін заганяє в кут весь регіон – і, здається, ніхто цього не помічає, застерігає він.

"Насправді набір хитрощів, які використовує Путін, щоб силоміць змушувати, маніпулювати та засмоктувати країни Східної Європи назад в орбіту Росії, дуже різноманітний", – пише автор. У країнах, залежних від російського газу, Росія застосовує не солдатів і танки: її зброєю є торгівля та енергоносії. І хоча нинішній конфлікт здається не таким загрозливим, як традиційна війна, поєднання енергоносіїв, торгівельних зв’язків та інших чинників небезпечні для Євросоюзу та НАТО.

Так, чеський президент Мілош Земан і словацький прем’єр Роберт Фріко виступають за скасування санкцій проти Росії. Угорський парламент у листопаді прийняв закон, який готує ґрунт для спорудження газопроводу "Південний потік", який просуває Росія, а прем’єр Віктор Орбан, відомий своєю підтримкою Путіна, недавно оголосив Росію моделлю успішної країни. Крім того, Будапешт під приводом економії коштів недавно закрив своє посольство в Естонії, чим вислужився перед Москвою і вразив естонців.

"Усе це – не окремі випадки, що стає зрозуміло, коли починаєш з’єднувати крапки. Ні, нинішня Росія більше не Радянський Союз, але Москва знову перекроює Європу. У Путіна є бачення, і він його втілює, наражаючись на дуже слабкий  опір", – пише Ґедмін.

Росія шантажує Молдову, яка стала на шлях євроінтеграції, позбавленням газу, а країни Балтії – дедалі частішим проникненням своїх військових літаків і підводних човнів на їхню територію. Так, НАТО має статтю 5, згідно з якою напад на одного з членів Альянсу передбачає колективний захист усіх його членів, але що як Росія й далі руйнуватиме цю єдність між членами НАТО за допомогою гібридної війни, запитує автор.

Надзвичайно важливо розуміти, що річ не тільки в Україні, пише Ґедмін. "Поки Захід – під проводом Америки – не почне об’єднуватися та давати відсіч, можна не сумніватися, що Путін буде просуватися вперед".

"Необхідно зупинити економічний колапс в Україні" – під таким заголовком вийшла редакційна стаття в Financial Times. Хоча загроза безпеці України здається першочерговим питанням для Заходу, але тактика Володимира Путіна вочевидь спрямована на загострення економічної кризи, яка дестабілізує Київ, пише видання.

"Західні експерти зараз кажуть, що для стабілізації української економіки необхідне зовнішнє фінансування на суму 15 млрд дол., але донори не поспішають розставатися з грішми. Таку неохоту легко зрозуміти", – пише газета.

У Заходу, на думку видання, обмежений вибір: додаткові санкції навряд чи зупинять Путіна, надання зброї Києву ще більше розпалить конфлікт, натомість надання 15 млрд доларів Україні може допомогти їй дати відсіч Кремлю.

Через постійну нестабільність в Україні та малойімовірність швидкого встановлення миру з Москвою МВФ і держави-донори не розуміють, навіщо їм вливати мільярди доларів у цю країну.  Однак такий скепсис потрібно відмести: хоча надавати Україні 15 млрд й ризиковано, але це лише невелика частка тих коштів, які ЄС та інші позичальники виділяють Греції. І хоча криза в Греції є величезною загрозою для єврозони, майбутнє України надзвичайно важливе для європейської безпеки, пише видання.

Однак МВФ і західні донори повинні поставити перед українським урядом здійснення реформ як умову для надання цих коштів, а саме – викорінення корупції та встановлення верховенства права. Новий уряд має скасувати паливні субсидії та уніфікувати ціни на енергоносії на рівні світових цін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
IP: 93.76.117.---
Tatiyna Bobrova _ 03.12.2014 20:01
Не треба Укріїні 15 млрд..! Дайте ї
й одного президента і одного прем"єра...А цих заберіть собі-вони так гарно говорять англійською...Дайте нам Клінтона хоч на пів-року, або Президента Литви хоч на місяць...Цього було б достатньо...

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте