Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Ексклюзив. Джен Сакі : Питання у тому, чи зробить Росія те, що зробила Україна

Тетяна Харченко _ Середа, 04 лютого 2015, 11:22
Версія для друку Коментарі 0
Ексклюзив. Сакі: Про допомогу Україні дискусії ідуть безперервно. Відео

В ексклюзивному інтерв’ю Українській службі "Голосу Амерки" прес-секретар Держдепу Джен Сакі заявила, що там врахують поради експертів негайно надати Україні летальну військову й значно збільшену грошову допомогу .

"Це дуже важливо – мати такі зустрічі. У нас запланований ряд зустрічей з представниками українського уряду та деякими новими депутатами із парламенту. Ми будемо говорити про стан речей, про те, як провести необхідні реформи й про те, як ми можемо допомогти, поки Україна перебуває у цьому перехідному періоді. Про те, як ми можемо знову надати нашу сильну підтримку українцям", - каже Джен Сакі про майбутній візит до України державного секретаря США Джона Керрі.

Втім Сакі стримано коментує сильну підтримку озброєнням та фінансуванням у розмірі по мільярду доларів на найближчі три роки, надати яку так наполегливо закликають колишні дипломати й провідні експерти.

"Як ви знаєте, це група дуже поважних колишніх чиновників, але зараз вони не представляють американського уряду, хоч і служили цьому уряду в минулому. Ми розглядаємо їх пропозиції. В адміністрації у нас тривають безперервні дискусії стосовно допомоги українському уряду, надання якої ми сподіваємося продовжити. Лише протягом останніх кількох місяців ми збільшили нашу підтримку до 118 мільйонів на нелетальну допомогу", - говорить Сакі.

Днями американськаа преса повідомила про можливу зміну курсу адміністрації Барака Обами. Експерти заявили, що президент США може піти на надання Україні смертоносної військової допомоги. Прес-секретар Держдепу таку можливість не відкидає, але й не підтверджує. Каже політика США в питанні України поки що залишається незмінною. А розв’язання військового конфлікту на сході України США бачать лише в мирних переговорах.

"Ми бачимо дипломатичне рішення цього питання. І ми підтримали б також політичне рішення цього питання. Як ви знаєте, є Мінські домовленості, які Росія і підтримувані нею сепаратисти просто повинні запровадити".

"Україна це зробила. Україна здійснила кроки, для того, щоб реалізувати певні компоненти Мінських домовленостей. Питання в тому – чи Росія готова зробити те саме. І якщо вони готові – ми б зняли частину санкцій, які були на них накладені", - говорить прес-секретар Дердждепу.

Те, що поки що дипломатія поки що не спрацювала, а ситуація на Сході від початку новго року лише загострюється – пані Сакі розуміє. Однак знову і знову наголошує, що основа основ для розв’язання кризи в Україні – дипломатичні переговори. Зі свого боку США, за словами речниці Держдепу будуть збільшувати фінансову допомогу. За останні місяці вона вже зросла до 118 мільйонів доларів.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте