Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

За економічною свободою Україна посіла 22 місце у світі. З кінця

Четвер, 2 листопада 2000, 15:59
Україна змістилася на сімнадцять позицій вниз і зайняла "почесне" 133 місце серед 155 країн світу за індексом економічної свободи. Рейтинг підготували американська організація Heritage Foundation разом із газетою The Wall Street Journal, що характеризують положення справ у рідній економіці епітетом "переважно невільна".

Падіння України на 17 пунктів Heritage Foundation пояснює торговою політикою уряду, податковим тиском і втручанням держави в економіку. Хоча у звіті говориться про досягнення нового уряду на ниві адміністративних реформ і приватизації, рівень іноземних інвестицій залишається низьким, а енергетичний сектор перебуває у кризі.

Heritage Foundation відзначає й інші "досягнення" України: високий рівень тіньового сектору, зарегульованість економіки, низький рівень захисту прав власності і "дуже високу інфляцію в період із 1993 по 1999 рік".

Сам рейтинг опубліковано вже всьоме. Рівень свободи оцінюють за 50 економічними показниками. Пересічний житель економічно невільних країн має $2800 прибутку на рік (в Україні - $ 837).

Найвищий рівень свободи відзначають у Гонконзі. За ним іде Сінгапур, Ірландія, Нова Зеландія, Люксембург і США. З пострадянських країн лідер - Естонія, яка посідає 14 місце. Серед колишніх сестер по СРСР зовсім погано у стратегічних партнерів України. Бєларусь, Туркменістан і Узбекистан посіли 146, 148 і 149 місце відповідно. Гірше усіх з економічною свободою у Північній Кореї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування