ХРОНІКА АКЦІЇ

Вівторок, 6 лютого 2001, 16:45
Мітинг завершився урочистим спаленням опудала гаранта. Хоч це паперове опудало в смугастих штанах ані трошечки не нагадувало Кучму, хіба що за змістом, люди стверджували, що це - на 99,6% Кучма. Пахан згорів до тла. Про що організатори мітингу і просили передати всім-всім-всім.

 Фото samvydav.net
Це - Кучма
 
17.00
До центру подій прийшла нечисленна колона комуністів під червоними прапорами, немолоді люди намагалися прорвати кордон УНА-УНСО, виникла невелика сутичка. В цілому мітинг проходив мирно, люди перестали боятися і озиратися, коли скандують "Геть Кучму!".

До спалення готується опудало арбітра нації. Навряд чи Кучма в цьому півтораметровому чудовиську, одягнутому в арештантську форму, упізнає себе. Перед початком і під час акції учасники мітингу демонстративно спалили портрети "пахана".

 Фото samvydav.net
Мороз, мати Георгія Гонгадзе та Луценко на мітінгу. Фото samvydav.net
 
Веде мітинг Юрій Луценко. На вулицях, крім міліціонерів і людей в штатському багато журналістів. Вони, наприклад, позалазили на один із застиглих тролейбусів і звідти знімають сутички і мітингуючих. Тут же поруч з ними оперативну зйомку ведуть працівники МВС. Над тролейбусом маяріть величезний карикатурний портрет всміхненого гаранта.

Як передає Інтерфакс-Україна, один з організаторів акції Юрій Луценко заявив, що відставкою силовиків проблему не вирішити, оскільки "корінь зла - на Банківській, в адміністрації президента".

"Кучма - не тільки поганий президент, але символ беззаконня, безвідповідальності і корупцій, які поширені від центра до регіонів. Його час минув, він має піти. Не можна жити в країні, де розправляються із всіма, хто не згодний з Леонідом Кучмою", - під загальні крики схвалення заявив Луценко.

Коли виступала мама Георгія - Леся Гонгадзе - присутні зняли шапки. "Те, що сталося з моїм сином, може статися з вашими дітьми. Я буду жити і битися до кінця, поки не знайду того, хто знищив сина".

У антикучмівському мітингу взяли участь лідери партій, які брали участь в акції "Україна без Кучми". У своїх виступах вони закликали до рішучих дій та єднання патріотів. Керівник фракції "Батьківщина" Олександр Турчинов звернувся до учасників мітингу із запитанням: "Що ми залишимо, крiм страху, своїм дiтям?". Як передає з мітингу УНІАН, лідер "Собору" Анатолій Матвієнко закликав усіх "єднатися для змiни режиму". Голова Української консервативної республiканської партiї Степан Хмара підбив підсумки правління Кучми - керуючи державою, він "показав свою повну аморальнiсть, порушення Конституцiї, законiв, прав i свобод громадян". І це продовжуватиметься, поки цей "негiдник не перестане нищити Україну". Керiвник українського комсомолу, народний депутат Олександр Старинець у своєму виступi наголосив, що "ми не хочемо жити в Українi, де править злочинний режим".

Голова проводу УНА-УНСО Андрiй Шкіль проголосив початок "другого етапу боротьби". Він твердо переконаний, що "революція" закінчиться перемогою. "Ми не хочемо мати слабку нiкчемну Україну. Ми хочемо, щоб правоохоронцi охороняли право". Депутат-соціаліст Валентина Семенюк, керівник київської організації СПУ упевнена, "якщо ми об'єднаємося, то будемо силою i перемагатимемо". Об'єднавшися, "ми переможемо, шановнi друзi! За єднання!" Лiдер Житомирської пiшої колони Олександр Баранівський у своєму виступi наголосив, що "ми досягнемо свого, коли Кучма пiде геть". Вiн наголосив, що найстарiшому учаснику пішого походу, які прийшли до Києва, - 70 рокiв, наймолодшому - 6.

Як передає кореспондент агентства, перекритий рух автомашин і громадського транспорту по Хрещатику до 17.30 призвів до великих пробок на ряді прилеглих вулиць. Вздовж вулиці Прорізна, що перетинає Хрещатик, стоїть кілька машин з співробітниками спецпідрозділів міліції "Беркут", в тому числі з написом "Розмінування".

 Фото Святослава Павлюка
Горить опудало гаранта. Фото Святослава Павлюка
 
16.00
У сутичці за наметове містечко є потерпілі. Колону вздовж периметру охороняють члени організації УНА-УНСО, але окремі особи намагаються спровокувати учасників акції на конфлікти. У колону летять обривки знамен. Керівники колони час від часу умовляють демонстрантів не піддаватися на провокації.

Міліції багато, до місця події прибувають в різні райони автобуси з міліціонерами, міліціонери ланцюжком вишикувалися вздовж тротуару. Як повідомляють журналісти, ситуація досить напружена.

Після нападу на табір в перший раз руйнувань вдалося запобігти завдяки членам УНА-УНСО, що охороняли табір. У другий раз нападникам вдалося зруйнувати 4 намети. Стало відомо, що в ході нападу на наметове містечко постраждав працівник правоохоронних органів - заступник начальника з громадської безпеки Старокиївського райуправління міліції.

Заступник міністра внутрішніх справ Олександр Харламов підтверджує, що близько десяти молодиків з чорними пов'язками на головах із надписами "Анархісти" напали на наметове містечко. Міліція спробувала протистояти нападу. Як стверджує Харламов, потерпілому міліціонеру в очі направили струм сльозоточивого газу, з рук вибили радіостанцію. Одного з нападників затримано. Міліціонеру надана перша медична допомога. Заступник міністра зазначив, що загалом на площі обстановка напружена, однак, міліція вживе всі заходів, щоб не допустити інцидентів.

15.00
Зараз, за різними оцінками, на площі зібралися від 4 до 6 тисяч осіб. Працівники правоохоронних органів називають 2 тисячі учасників акції. Міліція повідомляє про два зіткнення між демонстрантами, в які довелося втрутитися міліції. Потерпілих немає.

Очевидці стверджують, що одна з колотнеч сталася, коли невідомі напали на групу лівих, відібрали у них червоні прапори і спробували їх спалити. Втрутилася міліція. У іншому випадку представники організації "Щит Батькивщини" спробували знести дощатий паркан, яким огорожено частину площі з боку вулиці Городецького. Помітивши, що їх знімає знімальна група телеканалу "Інтер", учасники акції спробували вибити камеру з рук оператора, цього вдалося запобігти завдяки втручанню Дмитра Корчинського.


 Фото Святослава Павлюка
Наслідки нападу на наметове містечко. Фото Святослава Павлюка
 
13.20
Невідомі в штатському близько 100 осіб, з чорними прапорами, коротко стрижені, намагалися штурмувати наметове містечко, але їм це не вдалося. Міліція спочатку просто спостерігала і втрутилася тільки тоді, коли почалися колотнечі між демонстрантами.

Натовп "стрижених" сконцентрувався навпроти театру Франка, де вони проходять "інструктаж". За даними активістів партії "Собор", молодики, вдягнені у напіввійськову форму зі свіжо виготовленими чорними прапорами, належать до так званого незареєстрованого "Синдикату Анархістів".

А в цей час колона учасників акції "Україна без Кучми", від 5 до 10 тисяч чоловік, безуспішно намагалися прорватися через кордони міліції біля будівлі адміністрації президента. Колотнечі як такої не було, просто, як пояснив один з ініціаторів акції Володимир Чемерис, попереду колони стояли "гарячі" представники УНА-УНСО та "Щита Батьківщини", які спробували "натиснути" на кордони міліції.

Дізнавшись про те, що готується штурм наметового містечка, демонстранти вулицею Круглоуніверситетською повернулися назад на майдан. Ситуація, як передають кореспонденти УП, складна.

Демонстранти йшли з жовто-блакитними, червоними і червоно-чорними прапорами і скандували: "Кучма, геть", "Ганьба". Як передає Інтерфакс-Україна, до цього пройшло малочислене пікетування будівлі Верховної Ради. Але там зібралося небагато учасників акції, оскільки до Верховної Ради у демонстрантів "великих претензій немає".

12.30
На Хрещатику були декілька груп учасників акції. Окремо зібралися радикали-бандерівці з так званого товариства "Тризуб". Ці здорові молоді люди, усього їх близько 60, одягнуті в камуфльовані теплі куртки з однаковими нашивками "Тризуба" на рукавах. Молодики налаштовані дуже серйозно, їх інструктують через кожні 15-20 хвилин. Мета і завдання цих агресивних людей не зрозумілі. Із задоволенням позують перед камерами. Як вдалося дізатися, "Трізуб" чекає на прибуття якоїсь колони.



P.S. 6 лютого в Одесі також відбулась антикучмівська акція. Спочатку близько трьохсот активістів КПУ, СПУ, Союзу радянських офіцерів, Зеленої партії України та інших організацій провели одногодинне пікетування будинку облдержадміністрації, вимагаючи відставки Кучми та "силовиків" та передачі влади "радам депутатів усіх рівнів". Удень на Дерибасівський провели акцію "Україна без Кучми" активісти Конфедерації політпартій, до складу якої входять облорганізації Руху Костенка, "Собору", "Батьківщини", УРП, Соціал-демократичного союзу (партія Пересунька, який підтримує Кучму) тощо.

P.P.S. Тим часом, за даними агентства, 10 лютого відбудеться екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони України з питання "Про заходи щодо зміцнення основ конституційного ладу в Україні". Судячи по всьому, пропозиції і наслідки засідання будуть прямо залежати від результатів сьогоднішньої акції "Україна без Кучми". Основний мітинг акції намічений, нагадаємо, на 16 годин на майдані.

Ще одне досягнення - депутати знову повернулися до звіту генпрокурора. Поки, заздалегідь, звіт Потебенька запланований на п'ятницю, 9 лютого. Але оскільки сам прокурор знаходиться у відпусці, питання залишається відкритим.

Крім того, частина депутатів, зокрема, від Українського Народного Руху продовжують наполягати на негайній відставці міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, голови СБУ Леоніда Деркача і керівника Держмитниці Юрія Соловкова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування