Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко знову заарештовано. Де-факто

П'ятниця, 30 березня 2001, 23:28
За даними УП, приблизно о 22.30 до палати Тимошенко з'явився старший слідчий прокуратури, який займається її справою, в супроводі трьох-чотирьох ОМОНівців і пред'явив Тимошенко протокол рішення президії міського суду. Рішення відміняє постанову про скасування запобіжного заходу, винесену суддею Печерського районного суду Замковенка.

Рішення міського суду відновлює в силі рішення заступника генерального прокурора Миколи Обихода на її арешт. Рішення суду було ухвалено о 22.15 (!). За чверть години представники генпрокуратури вже були в палаті у Тимошенко. За п'ять годин до цього екс-віце-прем'єрка зустрічалася з представником Парламентської асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен.

Показово, що згідно із законом президії міського суду дається два тижні на ухвалення рішення щодо протесту прокуратури. Проте, рішення було прийняте через добу, пізно ввечері напередодні вихідних.

Тимошенко протокол не підписала, оскільки вся процедура проходила без адвоката. Тому протокол їй зачитали в коридорі у присутності начальника медичної служби "Медікома" і лікаря. Там же знаходився її найближчий соратник Олександр Турчинов.

Сама екс-віце-прем'єрка пов'язує рішення суду зі своїм останнім інтерв'ю. У п'ятницю в лікарні після зустрічі з Северінсен вона в досить різких виразах дала зрозуміти, що "з Кучмою країни не буде".

Тимошенко вважає, що задоволення протесту прокуратури - миттєва реакція влади на її висловлювання. Вона збирається оскаржити це рішення у Верховному Суді.

Як вважають спостерігачі, після того як Тимошенко потрапила на волю, окремі члени опозиції висловили їй недовіру, логічно розсудивши, що раз її випустили, значить, вона домовилася з владою. У цій ситуації Тимошенко не могла не підтвердити свої радикальні наміри в інтерв'ю. Реакція з'явилась миттєво.

Зараз, як повідомляють очевидці, біля палати Тимошенко виставлені 2-а ОМОНіновця. У палаті з екс-віце-прем'єркою постійно знаходиться жінка-наглядач. Відключені всі її телефони, заборонені всі зустрічі, практично вона вже знаходиться під арештом і буде відправлена до в'язниці, як тільки буде виписана.

Міський суд ухвалив своє рішення про скасування рішення Печерського суду, вважаючи, що не можна брати до уваги клопотання 72 депутатів, які вирішили поручитися за Тимошенко. Щодо її здоров'я, прокуратура заявляє, що Тимошенко у в'язниці пропонували лікування, але вона відмовилася. На що Тимошенко відреагувала негайно: "Це брехня!".

Більш того, за даними прокуратури, Тимошенко мала намір сховатися за межами країни і шукала шляхи для цього. Прокуратура не стала пред'являти будь-які докази такого припущення, пославшись на те, що ці оперативні дані є державною таємницею.

Отже, поки Тимошенко знаходиться фактично під арештом, але в лікарні. Як тільки її випишуть, вона відразу потрапить до в'язниці.

Як стало відомо агентству Інтерфакс-Україна, Тимошенко буде знаходитися в клініці до кінця курсу відновлювального лікування, який триватиме 20 днів.

Серед перших рішення Київського міськсуду прокоментував глава адміністрації президента Володимир Литвин, який, за його словами, дізнався новину у суботу зранку. Шеф канцелярії Кучми заявив журналистам, "що правильна позиція була задекларована раніше у відповіді президента – є судове рішення і його необхідно виконувати"". (Реакцію щодо звільнення екс-віце-прем'єрки Кучма повідомив в Донецьку у середу, коли Тимошенко ще не зробила жодного публічного виступу. І дуже сумнівно, що президія міського суду в пориві трудоголії за власним бажанням зібрався за кілька годин до півночі напередодні вихідних.)

Литвин пояснив, що в основі всіх рішень суду щодо долі екс-віце-прем'єра мають бути "тільки правові основи".

Читайте всю історію в'язнично-судових митарств Тимошенко:

Тимошенко залишається на свободі. Поки що

Юлія Тимошенко залишається на свободі. Запобіжним заходом для неї поки що обрали підписку про невиїзд – тепер без дозволу слідчого вона не має права залишати Київ.

Тимошенко заарештовано. Соратники не здаються

Олександр Турчинов, керівник фракції "Батьківщина", обіцяє не змінювати плани опозиції. "Це сильний удар, але ми його витримаємо". У відповідь на "потебеньщину" партія Тимошенко збирається активізувати політичні протести - "в рамках закону", а також діяльність у Верховній Раді.

Бермудський трикутник на Печерську

Розгляд скарги адвокатів Юлії Тимошенко на зміну запобіжного заходу відкладається на невизначений час. Томи кримінальної справи Тимошенко загубились на шляху від генпрокуратури до Печерського райсуду. Перша її вже відправила, другий ще не отримав.

Замковенко відвідає Тимошенко в СІЗО

Печерський районний суд Києва має намір допитати екс-віце-прем'єра Юлію Тимошенко в зв'язку з розглядом скарги адвоката щодо її арешту. Допит буде проведено не в залі суду, так що журналісти не зможуть почути голосу Юлій Володимирівни, а теленовини не отримають сенсаційних кадрів. За словами Миколи Замковенка, допит екс-віце-прем'єра "відбудеться не в залі суду, а за місцем її утримання, що не суперечить чинному законодавству".

Поки Замковенко буде думати, Тимошенко буде сидіти

Найвідоміший суддя в Україні Микола Замковенко розуміє важливість своєї персони і своїх рішень. Тому він, ймовірно, побоюючись ухвалити невірне рішення, в черговий раз переносить розгляд скарги адвоката Юлії Тимошенко про незаконність її арешту.

Юлія Тимошенко свідчила в Печерському суді

У понеділок суд ухвалить остаточне рішення у справі за поданням адвоката Юлії Тимошенко про зміну санкції на її арешт. Сенсацією, яку обіцяв суддя печерського райсуду Микола Замковенко, виявилася появою у суді самої Тимошенко. Після невеликої перерви, яку оголосив Замковенко, до зали привезли Тимошенко. За словами Замковенко, екс-віце-прем'єр була викликана "за його ініціативою і абсолютно таємно".

Судовий цирк на Печерську
Геннадій павлов

Незалежно від рішення Печерського суду, враження від кількох засідань і атмосфера у залі навіки залишаться у моїй пам’яті. Хочу поділитись з вами спостереженнями за людьми, які чесно і серйозно брали участь у цьому шоу.

Тимошенко наказано звільнити
Після виголошення вироку Печерського суду головуючий Микола Замковенко звернувся до всіх, хто знаходився у залі: "Печерський районний суд проявив в черговий раз "Замковенщину". Це вислів не мій, я цитую, це вислів самої Тимошенко. В цьому і проявляється "Замковенщина".

Бандероль для Потебенька і послання народу. Привіт від Тимошенко
Тимошенко має намір "упакувати і подарувати генеральній прокуратурі України" свої закордонні паспорти, "щоб їм було спокійніше жити" в полоні здогадок про втечу екс-віце з країни. Ставати емігранткою Тимошенко не збирається, а планує долучитися до програми дій опозиції, вимагати відставки Кучми і допомагати Ющенку "будувати Україну".

Кучма не проти рішення Замковенка. Але сам не готовий до діалогу. Тому що не хоче плюватися
Кучма вважає, що суддя Замковенко поставив крапку в справі арешту Тимошенко. У Донецьку "гарант" заявив, що "рішення суду треба виконувати". Також Кучма назвав прізвища осіб, які вже ведуть переговори з опозицією. І знову відкинув її головні вимоги.

Замковенко, ти не правий
Так вважає заступник генерального прокурора Микола Обиход. Тому відомство внесло протест на рішення Замковенка. Обиход вважає, що голова Печерського райсуда поступив "необгрунтовано". І кожний день заступник Потебенька знаходить якісь нові докази провини Тимошенко.



"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування