Новий проект Кучми – "Президент України – дітям вбитих журналістів"

Середа, 26 вересня 2001, 18:43
Кучма призначить стипендію дітям Гонгадзе?

Після того, як формально Кучму почали вважати "непричетним до вбивства Гонгадзе", він чудово зрозумів, чого від нього чекає Захід. Хочете захист журналістів - є у нас!! Хочете пам'ятну дошку на будинку Національного Союзу журналістів? Будь ласка! Хочете пам'ятник загиблим журналістам в центрі Києва? Ми майже не проти, ось тільки надайте міліції довідку, що всі перераховані на пам'ятнику наші колеги загинули під час виконання своїх службових обов'язків. А то ось за довідкою Кучми в Україні загинуло всього 2 (!!) журналісти, а не 18 і більше…

В журналістів взагалі існує добра прикмета - як тільки когось з нас вбивають, Кучма видає указ про подальше забезпечення безпеки працівників пера, затвердження свободи слова. Цікаво, скільки нас ще треба перебити, щоб все було як в нормальній державі? Скільки ще ми можемо говорити про те, що пресі просто необхідні рівні умови і нормальне ринкове навколишнє середовище, де не олігархи правлять, а будь-яка людина може займатися бізнесом, в тому числі і видавничим?

Уряд не став чекати фатальних випадків і вирішив допомогти Кучмі в нашому захисті. У середу Кабмін затвердив цілих 4 (!) документи з тематики, що непокоїть президента - постанову, розпорядження, проект указу президента і законопроект про посилення соціального захисту журналістів і подальше затвердження свободи слова в Україні.

Документ було доручено представляти чоловіку 1999 року - зовнішній копії Білоножка, в душі художнику і депутату, віце-прем'єру Володимиру Семиноженку.

Уряд вирішив, що всі "заслужені" працівники ЗМІ отримають 15% надбавку за почесне звання (радійте, Піховшек і Івшина!!). Така ж надбавка тепер буде враховуватися під час нарахування пенсій журналістам.

Кабмін доручив ряду міністерств і відомств "взяти участь в удосконаленні закону "Про державну підтримку ЗМІ і соціальний захист журналістів" в частині реалізації протекціоністської політики, щоб економічно стимулювати розвиток і фінансування вітчизняних ЗМІ", цитує розпорядження уряду Інтерфакс-Україна.

До листопада 2001 року ці організації повинні надати Кабінету міністрів свої пропозиції з удосконалення законодавства з питань оренди приміщень телерадіоорганізаціями і редакціями ЗМІ.

Уряд потурбувався і про ціну на папір - одне з основних складників собівартості видань. Для зниження цін на папір "ряду відомств доручено внести уряду відповідні пропозиції до 10 листопада". До 10 листопада якимось органам виконавчої влади доручено запропонувати Кабінету міністрів заходи щодо створення фонду соціальної допомоги журналістам вітчизняних ЗМІ.

Схвалений проект указу президента передбачає створення 150 державних стипендій для видатних діячів інформаційної галузі, 50 з них будуть довічними - для тих, хто дожив до 70 років. Ці люди до самої смерті будуть отримувати по 250 гривень.

Останній документ законопроект прирівняв працівників державного пера до керівників тих органів влади, які є засновниками цих ЗМІ. Тепер зарплата головного редактора газети місцевої обладміністрації буде не меншою, ніж зарплата заступника керівника секретаріату (апарату) цієї ж адміністрації. Після того, як цей закон пройде через парламент, звичайно.

До грудня цього року ряду міністерств і відомств разом з Національним союзом журналістів України доручено підготувати проект указу президента "Про порядок призначення стипендій президента України дітям журналістів, які постраждали внаслідок виконання ними службових обов'язків". Іронія долі - чесно кажучи, насилу уявляю собі стипендії президента Кучми дітям Гонгадзе…

Проте, ніхто не довів, що він загинув через те, що був журналістом…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News