Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Заході шоковані реакцією Кучми

Четвер, 11 жовтня 2001, 17:18
"Є трагедії і більшого масштабу". Ці слова українського президента про підбитий українськими військовими російський літак шокували багатьох.

Міжнародна преса, зокрема, газета "International Herald Tribune" подає з посиланням на Reuters гнівну реакцію офіційного Ізраїля на легковажну заяву Кучми.

Прес-секретар прем'єра Ізраїлю Арона Шарона Раанан Гіссін заявляє, що його країна розцінює катастрофу літака, як найстрашнішу трагедію. "Коли вбиті не є представниками твого народу, тоді, напевно, можна робити такі академічні спостереження. Але той факт, що загинули 78 чоловік, більшість з яких - ізраїльтяни, для нас це величезна трагедія", говорить він.

Прес-секретар Кучми спробував пом'якшити слова президента. Він заявив, що Кучма мав на увазі, що цей нещасний випадок не повинен затьмарити ім'я України за рубежем. "Смерть навіть однієї людини - трагедія", говорить прес-секретар.

Усі німецькі газети цитують президента України Леоніда Кучму щодо невиключення ним можливості помилкового влучення української ракети у російський пасажирський літак "Ту-154", однак й досі практично усі утримуються від коментарів ситуації, що склалася. На думку газети Зюдвест Прессе, "Кучма змінив тон". А Міттельдойче Цайтунг, зокрема, пише:

"Правда для політиків у Києві – річ неприємна. Очевидно, що причиною падіння російського пасажирського літака у Чорне море таки було попадання однієї з ракет військово-повітряних сил України. Звичайно, спочатку щодо усіх можливих версій повинно бути проведене слідство. Проте, зважаючи на усі наявні результати, виникає підозра, що офіційний Київ минулого тижня знав таки більше, ніж говорив, цитує газету "Німецька хвиля".

Тим більше, що один з дещо так би мовити "зухвалих" експертів, який не сумнівався у причині катастрофи літака, зразу ж був затюканий. Можливо, Україна свідомо повернула підозру у напрямку терористичного акту? Після терористичних актів у США світова громадськість сьогодні вельми чутлива. Й до цього – такий варіант не відкидався. Однак, саме зараз, коли є незаперечні докази, Київ знову таки спростовує заяви. Рефлекси радянських часів досі функціонують. Й колишня республіка Радянського Союзу має приклад своїй поведінці. Минулого року, коли затонув підводний човен "Курск", Кремль довгий час наголошував, що він був протаранений американським підводним човном. Власна причетність заперечується доти, доки немає неспростовних свідчень. Тепер Москва вимагає від Києва визнати результати розслідування та взяти відповідальність. Так-так, завжди простіше вказувати пальцем на іншого", - пише Міттельдойче Цайтунг.

Про те, що сказав Кучма про літак, читай

Україна готова визнати провину за Ту-154

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування