Три "газові" угоди України для Росії

Четвер, 15 листопада 2001, 17:00
Верховна Рада України ратифікувала три "газові" угоди з Російською Федерацією.

Зокрема, парламент ратифікував угоду між Кабінетом міністрів України і урядом РФ "Про умови резервного постачання й оплати російського природного газу в Україну у 2001 році".

Відповідно до документу, узгоджений між сторонами газовий баланс України на поточний рік становить 78 млрд. куб. м природного газу і забезпечується за рахунок власного видобутку природного газу, об'ємів природного газу, який постачається ВАТ "Газпром" як оплата за транзит російського природного газу по території України, а також об'єми, які отримуються Україною з інших угод у сфері постачання газу.

При виникненні дефіциту в узгодженому газовому балансі України російська сторона зобов'язується у 2001 році забезпечити по запиту української сторони пряме резервне постачання природного газу в Україну в об'ємі, що не перевищує 5 млрд. куб. м. газу.

Порядок, умови і графік постачання російського природного газу визначаються контрактом, який підписується між "Нафтогазом України" і "Газпромом". При цьому щомісячне постачання російського природного газу не може перевищувати 1,5 млрд. куб. м.

Ціна російського природного газу, яка буде поставлятися за цією угодою, на кордоні України і Росії встановлюється у розмірі $80 за 1 тис. куб. м. газу. Україна забезпечує оплату Росії постачання газу частково грошима у доларах США через "Нафтогаз України", а несплачена частина вартості природного газу, але не більше за 50% від загальної його вартості, буде складати державний борг України перед РФ.

Датою виникнення відповідної частини боргових зобов'язань України буде останнє число кожного десятиденного періоду, в якому здійснене постачання природного газу в об'ємах, які підтверджуються актами прийняття-здачі операторів сторін.

Починаючи з цих дат і до 24 січня 2002 року включно, на суми кредитної складової вартості природного газу будуть нараховуватися проценти по ставці LIBOR для шестимісячних депозитів у доларах США плюс маржа розміром 0,5% річних.

Нараховані таким чином на 24 січня майбутнього року проценти будуть капіталізовані і включені у загальну суму боргових зобов'язань України по оплаті кредитної складової вартості природного газу.

Загальна сума боргових зобов'язань України по оплаті кредитної складової вартості природного газу буде оформлена у державний борг України перед Росією у вигляді державних цінних паперів України, виражених у доларах США - стандартних єврооблігаціях України, номінальна вартість яких буде дорівнювати загальній сумі кредитної складової вартості природного газу з урахуванням капіталізованих процентів.

Всі суми, що підлягають сплаті українською стороною, не будуть обкладатися будь-якими податками, митом або зборами і будуть виплачуватися без будь-яких обмежень, відрахувань, вилучень і компенсаційних утримань.

За ратифікацію угоди проголосували 270 з 407 депутатів, зареєстрованих у залі.

Парламент також ратифікував угоду між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про гарантії транзиту російського природного газу по території України. За нього проголосували 282 з 407 депутатів.

Ратифікована також угода між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про додаткові заходи із забезпечення транзиту російського природного газу по території України. За нього проголосували 290 з 409 депутатів.

Ці угоди урегулюють відношення України і Росії в газовій сфері на найближчі 10 років.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування