Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Фельдман і 12 банкірів". Регіональні гастролі

Четвер, 8 листопада 2001, 20:31
Якщо раніше у провінцію возили позавчорашні американські бойовики типу "Кінг-Конг" або "Данді-крокодил", то тепер увазі хуторян пропонуватимуться пристрасті дуже натуральні. Судовий вирок за однією з найрезонансніших справ року – проти керівництва банку "Слов'янський" – буде виголошено в Луганській області. У четвер Верховний суд передав до Луганського апеляційного суду справу 13 банкірів для визначення підсудності. А той, за законом, може назвати для розгляду справи тільки суд свого регіону.

"Чому матеріали окремих засобів масової інформації рясніють словами "незаконні, злочинні" щодо податкової адміністрації. Куди поспішаємо? У нас відкривається дорога для гласного судового процесу", - сказав півмісяця тому голова податкової адміністрації Азаров з приводу критичних статей щодо ролі ДПАУ у справі "Слов'янського".

Тепер доказовий матеріал у 100 томів, яким так пишаються у податковому відомстві, доведеться перевозити на далекий схід – у область, найвіддаленішу від європейських кордонів батьківщини. Через що адвокат віце-президента "Слов'янського" Андрій Федур став не згодний з Азаровим, який в середині жовтня обіцяв пресі "нормальний судовий процес".

За словами Федура, він не знає, чому справу передано до Луганська – ніхто адвоката про це не інформував. За його даними, "слідство у справі в цьому місті не велося, ніхто з свідків там не живе". І підозрює, що зроблено це не тому, що всі інші суди в Україні завантажені. "Податківці знають ситуацію навколо "Слов'янського" і Фельдмана, знають, що він не здасться. А справою так чи інакше цікавляться в суспільстві", - пояснив він УП таке рішення Верховного суду. Тепер же, на думку адвоката, судовий процес не зможуть повноцінно висвітити журналісти та проконтролювати міжнародні спостерігачі.

Крім того, на його думку, зроблено це, щоб ускладнити роботу й самих адвокатів Фельдмана. "Створено проблеми конкретно мені. Я веду в Києві не тільки справу Фельдмана, тут моя юридична фірма. До Луганська, віддаленого від столиці на 740 кілометрів, їздить лише один поїзд і літає один літак, і то не щодня. Через розгляд справи у Луганському суді відчути на власній шкурі аспекти нашої пенітенціарної системи доведеться Борису Фельдману. Є надзвичайна небезпека, є реальна загроза його життю", - вважає Федур.

Водночас він каже, що немає юридичних причин, щоб офіційно оскаржити рішення Верховного суду: "У нас таке законодавство". Єдиний позитивний крок, вважає адвокат, в тому, що "справа не передана до сумнозвісного Київського апеляційного суду – суду, відомого не тільки в Україні".

Взагалі ж, крім податківців, радіти в такій ситуації мають залізничники, авіатори та Луганська влада – в передчутті прибуття відряджених з Києва юристів та чиновників.

5 листопада кримінальна справа проти 13 осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності в зв'язку зі справою банку "Слов'янський", в тому числі проти колишнього віце-президента банку Бориса Фельдмана, була передана до Верховного суду України для визначення підсудності. Зроблено це через те, що злочини, в яких звинувачуються колишні співробітники банку, скоєні у кількох областях України.

2 листопада 2001 року заступник генпрокурора України Сергій Винокуров затвердив обвинувальні висновки щодо шести посадових осіб банку "Слов'янський". Вони звинувачуються в розкраданні майна в особливо великих розмірах на суму 11 млн. грн., зловживанні службовим становищем, внаслідок чого державі було нанесено матеріального збитку на 335 млн. грн. Крім того, пред'явлено обвинувачення в ухилянні від сплати податків на понад 5 млн. грн.

Клієнтами банку були Дніпровський і Макіївський металургійні комбінати, енергопостачальна компанія "Дніпробленерго", харківський завод ім. Малишева. Національний банк України 11 січня поточного року ухвалив рішення ліквідувати банк "Слов'янський", нагадує Інтерфакс-Україна.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування