Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці будуть вести війну у Сомалі

Вівторок, 11 грудня 2001, 12:46
Відразу декілька британських газет - The Times, The Guardian і Daily Telegraph - повідомили про відправку у Сомалі п'ятьох американських військових. При деякій невизначеності їхнього статусу (за одним повідомленнями, це офіційні військові представники, за іншими розвідники, що таємно проникли на територію Сомалі) британські журналісти однозначно визначили їх місію.

Перед американськими військовими була поставлена задача ввійти у контакт з опозиційними уряду Сомалі силами, що базуються у місті Баїдоа (250 км далі на захід за столицю країни Могадішо).

Як основна опозиційна сила уряду у Сомалі виступає так звана Визвольна армія Рахавейн. По інформації Daily Telegraph, найближчим часом американські військові повинні будуть також провести розвідку на місцевості з метою з'ясувати місцезнаходження таборів по підготовці терористів. Зібрану інформацію мається намір уточнити дані, отриманими від представників повстанців з Визвольної армії Рахавейн.

Відомо, що американцям вже вдалося отримати інформацію щонайменше про одне терористичне угрупування, яке діє на території Сомалі. Вашингтон охарактеризував діяльність сомалійської "Аль-Ітіхад" як терористичну. Ця організація, як вважають у США, має прямі зв'язки з "Аль-Каїдою" бен Ладена.

Після збору й уточнення інформації Пентагон, як вважають аналітики, з великою імовірністю перейде до фази наземної операції на території Сомалі. Підтвердженням цих планів експерти вважають передислокацію американських військ, що почалася у районі Персидської затоки. Згідно з останніми повідомленнями, декілька сотень військових із складу 3-ї армії США просунулася у район міста Ель-Кувейт.

При повній комплектації склад 3-ї армії США може перевищувати 70 тис. чоловік. У неї, за повідомленнями, входять елітні 82-а і 101-а десантні дивізії. Крім того, військова потужність США у регіоні може бути у багато разів посилена днями. В Аравійському морі у даний момент базується ескадра п'ятого флоту США, а також кораблі Великобританії і ще 26 країн. Щоб досягнути побережжя Сомалі морем, флоту антитерористичної коаліції знадобиться менш чотирьох днів.

Ще однією ознакою наближення наступної фази антитерористичної операції можна вважати останні заяви замголові Пентагону Пола Уолфовіца.

Друга людина в американському військовому відомстві заявила, що Пентагон має намір "розставити сіті у Сомалі й інших країнах, які можуть надати притулок Усамі бен Ладену".

Американські військові, зі слів Уолфовіца, стежать за можливими шляхами відступу терористів, і Сомалі в зв'язку з цим згадується не випадково. Це країна, де фактично немає уряду, країна, де пустила своє коріння "Аль-Каїда". Серед можливих шляхів відходу бен Ладена Вашингтон також розглядає втечу в Йемен й Індонезію. Примітно, що Ірак у цьому вашингтонському списку не значиться.

Зміщення акценту з режиму Хусейна аналітики пояснюють насамперед позицією Британії і Росії. Обидві країни виступають проти перенесення антитерористичної операції на територію Іраку. При цьому британські спецслужби вже неодноразово заявляли про те, що у них немає інформації, яка б підтверджувала причетність режиму Саддама до діяльності "Аль-Каїди".

Газета.Ру

Читайте також:

* США бомблять Афганістан "невеликими ядерними бомбами"
* Якби бен Ладена схопили рік тому, теракти 11 вересня все одно б відбулися
* Самогубство бен Ладена може стати сигналом для наступних терактів
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування