Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна - проти бензину?

Понеділок, 24 грудня 2001, 11:13
Роздрібні ціни на нафтопродукти на Україні з 1 січня 2002 р. можуть зрости одразу на 30 - 40%. Це - передбачувані результати політики українських парламентаріїв, які відмінили пільги для російських нафтових компаній, що володіють українськими НПЗ.

В п’ятницю Верховна Рада України прийняла пакет законів, скасовуючих пільги з сплати ПДВ і акцизного збору для підприємств з іноземними інвестиціями. Це рішення напряму стосується російських нафтовиків. Саме через спільні підприємства "ЛУКОЙЛ", ТНК і "Татнафта" (володіють, відповідно, Одеським, Лісичанським і Кременчугським НПЗ) зараз продають свої нафтопродукти на Україні.

Наступ на нафтовики останнім часом відбувався декількокома фронтами. Позаминулого тижня Верховна Рада України схвалила поправки до декрету кабінету міністрів, який раніше давав можливість НПЗ не виплачувати акцизний збір - на основі різночитань в місцевому законі "Про акцизний збір".

Тоді у російських нафтовиків залишився єдиний легальний спосіб оптимізувати податки - проводити нафтопродукти, вироблені на своїх НПЗ, через спільні підприємства.

В п’ятницю парламент України позбавив їх цієї можливості. "Тепер за кожну тонну виробленого в Україні бензину НПЗ повинні будуть заплатити 40 євро до бюджету, а за тонну дизпалива - 10 євро. Крім того, буде виплачуватися ПДВ", - говорить Віталій Лукьяненко, прес-секретар Державної податкової адміністрації України. Радість місцевих податківців навряд чи розділять роздрібні покупці нафтопродуктів.

"Так значне підвищення податків для нафтовиків, по розрахунках Державної комісії з контролю за цінами, приведе до подорожчання пального на 39% і до зниження об'ємів внутрішнього продажу на цю ж величину", - заявив "Ведомостям" експерт консалтингової компанії FKG Ukraine.

Менш страшні, але також нерадісні прогнози роблять в компанії "ЛУКОЙЛ-Україна": там вважають, що нафтопродукти в середньому подорожчають на 30%, а їх збут на українському ринку знизиться на 15%. Директор представництва ЗАТ "Укртатнафта" Василь Григорьев додає, що російські компанії, що володіють українськими НПЗ, тепер будуть вимушені збільшити експорт нафтопродуктів в країни Східної і Центральної Європи.

При цьому і сира нафта, що поставляється в Україну, з 2002 р. може подорожчати на 20%.

"Підвищивши податки на НПЗ, Рада досі не продовжила закон, який дозволяв нафтовикам не сплачувати ПДВ на імпорт в країну нафти", - зазначає Микола Примак, генеральний директор галузевого об'єднання "Укрнафтахімперерабка". Як відомо, при ввезенні нафти в Україну з Росії ПДВ виплачується експортером до російського бюджету, а на українській території діє нульова ставка ПДВ. Цей порядок, що дозволяє уникнути подвійного оподаткування, щорічно продовжується українським парламентом. Але в нинішньому році парламент країни досі не ухвалив відповідний закон.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування