Каротерс знову спіймав Литвина на брехні
Юстас Алексу: люди вашої професії горять на дрібницях

Вівторок, 26 лютого 2002, 10:00
Якщо б замість Олімпіади Україна виставила б збірну на Всесвітній конкурс брехунів – результати були б набагато кращі, ніж п'яте місце у фрістайлі. Золоту медаль гарантовано отримав би голова президентської адміністрації - за винайдення супер трюку "ефект Литвина". Рецепт такий: береш трохи правди і розводиш великою кількістю брехні. Жодних правил, все у вільному стилі, одним словом - повний фрістайл.

23 лютого у Севастополі на зустрічі зі студентами Державного національного технічного університету Литвин заявив про те, що: по-перше, статтю американського професора Каротерса не списував, а просто "відреферував"; по-друге, американський професор до нього претензій не має, бо Литвин йому подзвонив і про це запитав; по-третє, жодних інтерв'ю українській пресі з претензіями до Литвина американський професор не давав.

Щоб самим розібратися, де маленька правда, а де велика брехня – ми знову звернулися до Томаса Каротерса, віце-президента Фонду Карнегі, автора статті "Громадянське суспільство. Подумаємо ще раз" з проханням прокоментувати останні заяви Володимира Литвина.

Пане професоре, чи Ви справді говорили по телефону з Володимиром Литвином, головою адміністрації президента України?

Що стосується розмови з паном Литвином, то ми таки розмовляли по телефону декілька тижнів тому. Він зателефонував до мого офісу у Вашингтоні.

Якою мовою Ви з ним розмовляли?

Ми розмовляли російською мовою. Я слухав і відповідав трохи російською.

Пан Литвин стверджує, що він подзвонив і запитав Вас чи Ви маєте претензії до нього. Він також стверджує, що Ваша відповідь була негативною. Чи це так?

Він конкретно не запитував чи я маю претензії до нього. Він запропонував пояснення того, що сталося зі статтею, - досить таки заплутана історія, у якій замішано одного з його помічників, газету й автомобільну аварію, в яку він потрапив за складних обставин, що зрештою призвело до того, що по-суті переклад моєї статті було надруковано так, наче то була його стаття. Я просто слухав його пояснення.

Пан Литвин також стверджує, що він запитав Вас про те, чи Ви даєте інтерв'ю, в яких містяться претензії до нього. Якщо вірити йому, Ваша відповідь на це запитання була негативною. Чи пан Литвин запитував Вас про інтерв'ю?

Він не запитував мене про інтерв'ю. Мені здається, хоча я і не абсолютно впевнений, що він застерігав мене проти розмов з журналістами, бо "на них не завжди можна покладатися". Моє попереднє інтерв'ю, тобто моє офіційне (on record) інтерв'ю з Вами (УП) – це єдине інтерв'ю, яке я давав українським газетам.

Він запросив мене приїхати в Україну. Це по суті й уся наша розмова. Я просто слухав його пояснення.

Ви не казали, що не маєте претензії до нього?

Ні, я цього не казав.

Пан Литвин заявив, що ніколи не поставив би свій підпис під вкраденою статтею. Що Ви думаєте з цього приводу?

Він стверджує, що статтю не вкрав, а радше відреферував. Мені здається, що факти говорять самі за себе – це був не реферат, а списування моєї статті - єдине питання, хто несе відповідальність за передрук моєї статті. Насправді, це було не просто списування, але до певної міри деяка модифікація, що чітко базується на копії моєї статті.

Я думаю, що факти говорять самі за себе. Копія моєї статті з'явилася у газеті під його іменем. Я лишаю на суд українців вирішувати, хто за це відповідальний.

Читайте також:

Томас Каротерс не проти, щоб Литвин списував його статті?

Читайте також хронологію викриття плагіата Литвина:

Справа про плагіат. Литвин, рік 1991. Далі буде? (УП)

Литвин офіційно зізнався у плагіаті (УП)

Литвин змінив версію - він не підписував вкрадену статтю (УП)

Третій сектор злякався Литвина (Володимир Семиноженко, для УП)

Кравчук підтримує ідеї Литвина, але радить вибачитися за плагіат (УП)

Від практики до ідеології авторитарно-бюрократичної революції (Вікторія Подгорна, для УП)

Томас Каротерс: "Литвин змінив мою статтю, щоб атакувати громадянське суспільство" (Люба Шара, УП)

Литвин зізнався у плагіаті (УП)

До питання про "деміфологізацію громадянського суспільства" і методів, якими це робиться (Інна Підлуська, для УП)

Нотатки на полях програмної статті (Анатолій Гриценко, для "Дзеркала тижня")

Литвин - краде по дрібницях. Поки що лише статті (Саша Волкова, Лілія Уліткіна, Влад Михненко, УП)

Литвин про громадянське суспільство. Дідусь Кант перевертається в труні (Люба Шара, УП)




NB. Про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, про "грошові мішки", які борються за Львів, про тещу Ющенка, про передвиборче шоу політичних двійників, про списки майбутніх депутатів, які приховуються за прізвищами Ющенко, Мороз і Тимошенко, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування