Рейтинги переможців. Без табу

Середа, 27 березня 2002, 18:16
Незважаючи на похмурі брови Рябця, преса може публікувати результати соцопитувань хоч в день голосування. Все залежить від подачі матеріалу. Ось розсердився наш керівник ЦВК на оприлюднені прогнози і виніс попередження двом газетам. А даремно, тому що прогалини в законодавстві є. І не скористатися ними пресі було б нерозумно – так роблять і в Україні, і в усьому світі.

У цивілізованій Європі перед виборами також заборонені соцопитування – аби вони не впливали на свідоме голосування громадян. І це табу так само намагаються обійти. Наприклад, вибори відбуваються у Франції, а рейтинги оприлюднюються швейцарськими телеканалами, які транслюються на території сусідньої країни. Точно так в українських умовах можуть діяти ОРТ або PolSat.

Можливість публікації рейтингів в самій Україні для УП прокоментував юрист Андрій Козлов: "Комплексний аналіз закону про вибори, зокрема положень пункту 8 статті 53 і частини 14 статті 56, свідчить про те, що публікація прогнозних даних політологів не забороняється. Але на основі вище вказаних положень можна зробити висновок, що ці прогнозні дані в жодному разі не повинні бути пов'язані з результатами опитування громадської думки, спиратися і містити посилання на них".

У вівторок-середу відразу три авторитетних соціологічних служби оприлюднили свіжу статистику. Право вирішувати, в якій формі подавати результати, соціологи залишили пресі.

Отже, Український інститут соціальних досліджень і центр "Соціальний моніторинг" за станом на 27 березня робить такий прогноз на день голосування.

Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" - 23-25%
Комуністична партія України - 17-19%
Блок "За єдину Україну" - 11-13%
СДПУ(О) - 10-12%
"Блок Юлії Тимошенко" - 5,5-7%
Жінки за майбутнє - 4-5,5%
Партія Зелених України - 4-5,5%
Соціалістична партія України - 3,5-4,5%
"Блок Наталії Вітренко" - 3-4%
Команда Озимого Покоління - 2,5-4%
"Яблуко" - 2,5-3,5%

Далі. Згідно з рекомендаціями юриста і не посилаючись на конкретне опитування, все-таки складно утриматися, щоб не повідомити, що ці ж соціологи провели 20-25 березня дослідження громадської думки. Його результати оприлюднювати не можна. Скажемо лише, що цифри соцопитування на декілька процентів менші за наведені прогнози. Різницю пояснити можна тим, що 19% ще не знають, за кого будуть голосувати.

Також в середу оприлюднив свої дані і Київський міжнародний інститут соціології. Щоб не порушувати закон, давайте скажемо так: КМІС вже провів парламентські вибори серед респондентів опитування минулої неділі.

Переміг Ющенко, якому КМІС дає на 4-6% більше, ніж вказано у прогнозі Українського інституту соцдосліджень і "Соціального моніторингу". На другому місці – комуністи. Цифри практично не відрізняються. Далі СДПУ(О) і "За єду". У них, згідно з даними КМІС, навпаки, менше, ніж в прогнозі Інституту соцдосліджень.

Головний сюрприз чекає на 5-6 місці, де опинилися Блок Тимошенко і Соцпартія. При цьому у БЮТи запас долання бар'єра – 1,9% (при похибці 1,1%). У соціалістів – 0,7% (при похибці 1,0%). Щоправда, якщо на вибори прийде менше 75% електорату, тоді і шанси у них на потрапляння до парламенту зменшуються.

Не зрозуміло, чи подолали бар'єр ПЗУ-ЖЗМ: без урахування похибки в 0,9% - ні, з похибкою – так.

Мабуть, Рябець не буде проти, якщо ми наведемо прогноз КМІС на розподіл пропорційної частини в наступному парламенті (за умови явки 75,6% +/- 2,1%):

Блок Віктора Ющенка "Наша Україна" – 87 депутатів (статистична похибка +/- 5 депутатів);
Комуністична партія України - 55 (4);
СДПУ(О) - 26 (3);
Блок "За єдину Україну" - 24 (3);
"Блок Юлії Тимошенко" - 18 (3);
Соціалістична партія України - 14 (2).

Проте, з такою розтасовкою не згодна ще одна структура. Центр СОЦІС проаналізував шість своїх опитувань, останнє з яких було проведено в середині березня. Як пояснив УП один з керівників СОЦІС Олександр Стегній, свої розрахунки вони робили, враховуючи динаміку зміни рейтингів за час передвиборчої кампанії. Прогноз такий:

Блок Віктора Ющенка - 31-33%;
Комуністична партія України - 17-19%;
СДПУ(О) - 7-8%;
Партія зелених України - 5-6%;
Блок "За єдину Україну" - 5-6%;
"Жінки за майбутнє" - 4-5%;
Блок Юлії Тимошенко - 3-4%;
Соціалістична партія України - 2-3%;
Блок Наталії Вітренко - 2-3%.

І, нарешті, Центр політичного аналізу і консультування при журналі "Політична думка". Результати опитування, проведеного ними у другій декаді березня, подавати не можна. Тому скажемо так:

"Наша Україна" і Комуністи - лідери. Відрив блоку Ющенка становить 5%.

Друга група - "За єду" і СДПУ(О), кучмістів відділяє один від одного 1%.

Третя – Партія зелених, "Жінки" і Блок Тимошенко. Розташувалися вони щільно, розрив між ними – 0,1%-0,3%.

І ще один учасник виборів, який проходить з мінімальним відривом –Соціалістична партія.

Правда, шанси збільшити свої показники є у всіх – кожний п'ятий, зі слів Володимира Полохала, визначається в останні дні.

За його словами, в Польщі, незважаючи на песимістичні прогнози, які давалися за 5 днів до виборів, до парламенту пройшли Ліга польських родин і "Самооборона". У неспокійній Україні несподівані результати голосування значно вірогідніші.


NB. Стаття 56 закону про вибори. Засобам масової інформації усіх форм власності, що діють на території України, забороняється протягом останніх 15 днів перед днем виборів поширювати інформацію про результати опитувань громадської думки щодо партій (блоків) та кандидатів у депутати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування