Вибори-2002: остаточний прогноз

П'ятниця, 29 березня 2002, 10:20
Дані Центру Разумкова

У Центрі Разумкова переконані, що нинішні вибори будуть першими у незалежній Україні, в яких перемогу отримають не комуністи.

За прогнозом Центру Разумкова, у Верховну Раду точно проходять 8 партій та блоків - "Наша Україна", комуністи, Соціал-демократична партія України (об'єднана), Виборчий блок "За Єдину Україну!", Блок Юлії Тимошенко, Партія Зелених, "Жінки за майбутнє", Блок Наталії Вітренко.

Високі шанси є у Соцпартії, не виключено, що КОПи і навіть "Яблуко" зможуть подолати 4% бар'єр.

 
 
Порівнюючи останні прогнози центру, помітно незначне збільшення рейтингу "Нашої України" і комуністів, виросли рейтинги блоку Тимошенко, яка міцно займає "прохідну позицію", а також блоку Вітренко. Останній зараз навіть, можливо, має всі шанси потрапити у парламент.

Стабільним за весь час опитувань і складання прогнозів залишається рейтинг "За єду" - 7-8%.

Як повідомив "Українській правді" керівник центру Анатолій Гриценко, коментуючи останні дані, прогноз не відображає можливе застосування адмінресурсу напередодні і в день голосування, наприклад, "стимулювання" голосування у закритих установах, або маніпуляцію з виборчими бюлетенями, протоколами і т.п.

Можна чітко стверджувати, що перша "п'ятірка" переможців залишиться незмінною. "Зміни у п'ятірці стали б ознакою застосування адмінресурсу на заключному етапі кампанії. Якщо замість СДПУ(О), яка вже давно і міцно втримує третє місце, "бронзовим призером" раптом виявиться інша партія або блок, це буде тривожним сигналом. Іншою причиною для підозр про маніпуляції у день виборів стало б "опускання" БЮТи з твердо зайнятого п'ятого місця у рейтингу. Якщо Тимошенко не потрапить у п'ятірку, це стане свідченням того, що хтось міг скористатися її голосами", говорить експерт.

Після "п'ятірки", що вже твердо визначилася, порядок у списку переможців не такий жорсткий, він може бути змінений. Порядок, за яким будуть розставлені сили, залежить від багатьох чинників, наприклад, від доступу до прямого ефіру лідера ПСПУ Вітренко, реакції глядачів на фільм на "1+1", профінансований Зеленими і под.

Що стосується КОПів, то експерти Центру Разумкова не наважуються однозначно стверджувати, що вони проходять у парламент. "До 4% бар'єра вони поки не дотягують, а динаміка зростання рейтингу за останній тиждень погіршилася, порівняно з попереднім періодом. Є сумніви, що їм вдасться розкрутити себе в останні два дні дозволеної реклами; у будь-якому випадку, почавши з нуля, КОПи і так досягли багато чого", - говорить Гриценко.

Експерти центру "теоретично" допускають, що показник блоку "За єдУ!" може бути приблизно на 1% вище - за рахунок голосування у закритих для ефективного контролю організаціях. Однак Гриценко переконаний, що за відсутності тиску з боку адміністрації виправних установ, ув'язнені навряд чи одноголосно проголосують за партію влади.

У прогнозі також враховувалися так звані "психологічні чинники" - багато хто з українців раніше побоювалися признатися, що будуть підтримувати Мороза і Тимошенко.

Дані Інституту політики

Інститут політики, очолюваний членом блоку "Наша Україна" Миколою Томенком, також оприлюднив свій прогноз результатів парламентських виборів. За його даними "прохідними" є також 8 партій - "Наша Україна", Комуністична партія, Соціал-демократична партія України (об'єднана), "За єдину Україну!", Партія зелених України, Блок Юлії Тимошенко, "Жінки за майбутнє", Соціалістична партія України.

 
 
Томенко, щоправда, на відміну від Центру Разумкова, більше шансів дає Соцпартії. Блок Вітренко за його даними у число щасливчиків не потрапляє.

Зростання рейтингів експерти Інституту політики зафіксували у "Нашої України", Блоку Тимошенко і Соціалістичної партії. "До того ж БЮТі і СПУ мають прихованих прихильників, кількість яких з'ясується тільки у день голосування", - йдеться у повідомленні Миколи Томенко на сайті "Нашої України".

Не змінилася підтримка КПУ і СДПУ(О). "За блок "За єдину Україну!" буде голосувати приблизно кожен чотирнадцятий виборець, тобто партія влади збере голосів не набагато більше, ніж на виборах 98-го", - відзначив Томенко.

І саме необхідністю поставити "єдУ" на третє місце з 10-12% Томенко пояснює одночасне проведення декількох екзіт-полів.

NB. Стаття 56 закону про вибори. Засобам масової інформації усіх форм власності, що діють на території України, забороняється протягом останніх 15 днів перед днем виборів поширювати інформацію про результати опитувань громадської думки щодо партій (блоків) та кандидатів у депутати.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування