Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук: Якщо ми не будемо в більшості, тоді опинимося в опозиції

Неділя, 31 березня 2002, 19:01
Вікторе Володимировичу, який результат для СДПУ(О) ви прогнозуєте на виборах?

На це питання представники нашої партії не відповідатимуть до 8 години ранку 1 квітня. Як пообіцяв Михайло Михайлович Рябець, в цей час ми будемо знати результати виборів.

Чим вам запам'ятаються ці вибори?

Брудом, який виливають на всі без винятку політичні сили. Такої брудної кампанії ще не було. І хотілося б, щоб не було в майбутньому.

А хто був головним ініціатором цього?

Не знаю, хто був ініціатором, але постраждали всі.

Яким буде місце соціал-демократів об'єднаних в наступному парламенті? Вони будуть у більшості чи в опозиції?

Ми хочемо бути в більшості, безумовно. Але хочемо, щоб вона була створена на принципах, які ми поділяємо. Тому під перемогою на виборах ми не тільки розглядаємо подолання 4-відсоткового бар'єру, але й можливість брати участь у коаліції, більшості, яка нам підходить за нашими ідеологічними поглядами.

Знаєте, існують прогнози, що більшість може бути створено без участі СДПУ(О)?

Так, може бути.

Яке тоді буде ваше місце у Верховній Раді?

Якщо ми будемо поза межами більшості, тоді, виходить, ми будемо в опозиції.

Ви готові до того, щоб стати парламентською опозицією?

Взагалі, будь-який політик, який бореться за владу, повинен розуміти, що він може бути як при владі, так і в опозиції. Це аксіома. Втрачається сенс політичної боротьби, якщо хтось іде в політику, щоб бути тільки при владі, і після поразки йти з політики.

Який ваш прогноз – хто буде наступним прем'єр-міністром України?

Ну, прем'єр-міністр Анатолій Кінах у нас. Але я чув останнім часом, що Анатолій Кирилович збирається в парламент. Він сам про це десь заявив. Для мене це, як мінімум, дивно.

Кого ви бачите наступним прем'єром, якщо він залишиться у парламенті?

Це дуже складно. Я скажу про це, коли буду знати, скільки нараховуватиме кожна з фракцій.

А ви готові до прем'єрства?

Мене не цікавить ця посада. Мене взагалі останнім часом ніякі посади не цікавлять.

А представника СДПУ(О) цікавить крісло прем'єра?

Партію цікавить влада і цікавлять посади. Але для того, щоб реально претендувати, а не просто говорити про посади, треба мати реальні сили. І це залежатиме від того, скільки нараховуватиме майбутня фракція -СДПУ(О).

Зараз у СДПУ(О) є претендент на посаду прем'єра?

Ми над цим не думали. На членів Кабінету міністрів претенденти у нас є. Ви знаєте, що представники партії у нас працюють в уряді. І думаю, що й далі працюватимуть.

Яка технологія вашої партії була найбільш ефективною на цих виборах?

А як визначити, яка була найбільш ефективна? Ми ж не знаємо, наприклад, що давали більше ефекту: поїздки, зустрічі чи телеефір або реклама в газетах. Мабуть, тільки фахівці після виборів зможуть визначити мотивацію тих, хто голосував за СДПУ(О).

Ми робили акцент на ідеологію. Це не питання виборчої кампанії, воно принципове для нашої партії.

Якщо спитати інакше: що особисто вам найбільше сподобалося у ваших роликах чи передвиборчих кроках?

Найбільше мені сподобалося поздоровлення жінок з 8 березня.

Пам'ятаєте, ви казали, що канал "Інтер" під час виборів стане більш демократичним…

Так, він став! Дуже демократичним. Він показує всі політичні сили.

Знаєте, я включив у минулу суботу "Подробиці", і там після другої хвилини до кінця ефіру була одна соціал-демократія…

Та ну, припиніть. Не може такого бути. Я приведу зустрічний приклад. "Інтер" - приватний канал? Приватний. В Італії коли обирався Берлусконі, три його канали працювали тільки на нього. Це нормально чи не нормально?

Вони давали право виступити й іншим силам.

І "Інтер" давав право абсолютно всім. Навіть у "Системі координат", яка була щонеділі у "Подробицях тижня", виступали представники всіх політичних сил, від комуністів до "Нашої України".

Проаналізуйте, ви не праві. Я розумію, що ви дивитеся "Інтер" очима майже об'єднаного соціал-демократа. Я ж упевнений, що ролики про соціал-демократію переконали вас, що це та ідеологія, яка потрібна і мені і вам. На наступних парламентських виборах ви будете голосувати за соціал-демократів.

Чи, можливо, на президентських?

Та ні, про це ще рано думати. У нас же зараз парламентська тематика. Ми ще встигнемо.

Ви проїхали по регіонам України. Яка проблема, на ваш погляд, зараз найбільше хвилює людей?

Найбільше – соціальні проблеми: пенсії, зарплати. Однією з найголовніших я б назвав медичне обслуговування і охорону здоров'я. Навіть соціологічні дослідження стверджують, що вартість ліків і медичне обслуговування стають на перше місце. Щодо заробітної плати, то велика проблема, коли за межею бідності є 77% сімей, де працює одна людина.

Останнім часом західна преса почала активно писати про продаж української зброї до Іраку і цим, за її словами, вже займається адміністрація Буша. Як повинен реагувати на такі звинувачення законодавчий орган і чи буде фракція СДПУ(О) голосувати за початок процедури імпічменту?

Почекайте. Процедура імпічменту пов'язана з підставами для цього. Якщо сьогодні дискутується тема незаконної торгівлі зброєю, то повинні бути наведені докази. Крім повідомлення Жира про те, що американці цим займаються, звідки про це відомо?

Якщо адміністрація Буша почне дослідження, і будуть якісь висновки, то тільки після цього можна говорити. Навіщо зараз говорити, що хтось якоюсь зброєю торгує?

Тобто можна ваші слова розуміти так, що в результаті позитивного дослідження цього питання американськими правоохоронними органами ви не виключаєте для себе голосування за початок процедури імпічменту?

Я абсолютно нічого для себе не виключаю. І ще раз можу підтвердити свою позицію, особливо тут, оскільки я знаю, як ви напишете. Тому, якщо в Конституції України передбачений імпічмент президенту, якщо для цього є правові підстави, то інститут імпічменту може бути застосований. Я абсолютно не виключаю для себе і для фракції, що якщо правові підстави для цього будуть, то фракція виражатиме свою думку. В тому числі і підтримуватиме таке питання. Але при наявності підстав, які викладені в Конституції.

І останнє питання. Підсумовуючи вибори, кому б ви з учасників виборів зробили комплімент. Можливо, вам хтось сподобався?

Дуже хороша виборча кампанія була у "Нашої України".

Чому?

Ну, так мені здається. Добре організована.


Читайте також:

Тимошенко: Комплімент можу сказати тільки собі
Ющенко: Я не бачив більш цинічних виборів
Тігіпко: У фракції "За єдУ" буде 140 депутатів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування