Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ХРОНІКА МІТИНГУ НА ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ПЛОЩІ

Понеділок, 16 вересня 2002, 19:00
У понеділок на Європейській площі в Києві відбувся мітинг чотирьох опозиційних сил - "Нашої України", КПУ, СПУ та БЮТ, до яких також приєдналася партія "Яблуко". У акції, за словами заступника глави міськадміністрації Михайла Поживанова, взяли участь 50 000 громадян.

Читайте про перебіг мітингу очима кореспондентів "Української правди".


 
 
16:50
ОПОЗИЦІЯ ЗАКЛИКАЛА СВІТОВИХ ПОЛІТИКІВ НЕ СПІЛКУВАТИСЯ З КУЧМОЮ


Юлія Тимошенко, Петро Симоненко, Олександр Мороз і Віктор Ющенко підписали звернення учасників акції "Повстань, Україно!" до глав держав і урядів, а також послів іноземних держав, акредитованих в Україні, із закликом надати підтримку праву українського народу на боротьбу за демократію.

Текст звертання зачитав на мітингу у понеділок у Києві народний депутат України Олег Білорус. У зверненні говориться про те, що "режим Кучми є викликом всій світовій спільноті".

Підписанти також закликали відмовитися від подвійних стандартів у політиці стосовно України. Вони закликали глав держав не запрошувати Леоніда Кучму на самміти й офіційні зустрічі, а також відстежувати внутрішньополітичну ситуацію у країні, направляючи до України спостерігачів.

Учасники всеукраїнських народних зборів "Повстань, Україно!" прийняли звернення до представників правоохоронних структур і закликали їх "бути разом з ними".

Текст звертання зачитав Матвієнко, лідер партії "Собор". "Вам доручена брудна справа - будь-якою ціною захистити президента від народу. Сьогодні вас зробили ударною силою проти чесних людей. Ви не маєте права боятися цієї кримінальної влади. Силові структури - не безсловесна сокира, а відповідальні вартові країни, народу і Конституції. Будьте з нами, захистіть себе і нас зараз хоч би раз", - зачитав звертання Матвієнко.

"Сьогодні нас стало не троє, а четверо, адже сьогодні народився могутній звитяжний блок, і у цьому наша перспектива", - підкреслив він.

 
 
16:44
УЧАСНИКИ МІТИНГУ ВРУЧАТЬ КУЧМІ ПРИЙНЯТУ РЕЗОЛЮЦІЮ


Учасники мітингу опозиції на Європейській площі у Києві після його закінчення збираються піти до адміністрації президента, щоб вручити йому своє звернення, повідомив на мітингу народний депутат від Компартії України Адам Мартинюк. І як повідомив УП один із лідерів СПУ Іван Бокій, після закінчення мітингу протесту опозиційні сили мають намір розбити наметові містечка біля будинків адміністрації президента, Кабінету міністрів, Верховної Ради, міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.

Мартинюк повідомив, що учасники акції підуть на вул. Банкову двома колонами: представники КПУ - по вул. Грушевського, інший - по вул. Інститутській.

Міліція й автоінспекція не перешкоджають руху транспорту по Хрещатику в бік Європейської площі. У той же час транспорт не може проїхати й повертає назад, оскільки площа перекрита учасниками мітингу опозиції.

Тут же міліція пропонує водіям написати заяви про те, що їм заважали проїхати учасники акції. Декілька десятків водіїв, передає кореспондент, написали заяви.

Аналогічна ситуація з боку вулиці Грушевського, що виходить на площу.

16:20
ЮЩЕНКО, ТИМОШЕНКО, МОРОЗ ТА СИМОНЕНКО ПІДПИСАЛИ РЕЗОЛЮЦІЮ: КУЧМА МАЄ ПІТИ


Учасники Всеукраїнської акції "Повстань, Україно!", делеговані від усіх регіонів країни, прийняли за підсумками акції резолюцію, в якій ухвалили відсторонити Леоніда Кучму від виконання обов'язків президента і проголосити дострокові вибори президента, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Констатуємо, що за роки правління Кучми в країні склалася нестерпна соціально-політична й економічна ситуація, що уособлює політику геноциду щодо українського народу", - говориться в резолюції акції, яку виголосив на Європейській площі в Києві один із лідерів партії "Батьківщина", народний депутат Олександр Турчинов.

Відповідно до документа, Верховній Раді ставиться за обов'язок визначити, відповідно до Конституції, дату проведення позачергових президентських виборів; створити більшість на базі політичних сил, що одержали довіру народу на парламентських виборах 2002 року і сформувати уряд, здатний вирішити актуальні соціально-економічні проблеми країни.

До актуальних соціально-економічних проблем автори документа відносять, насамперед, установлення відповідності між рівнем зарплати і тарифами на комунальні послуги, житло, проїзд у транспорті; збільшення мінімальної зарплати й пенсії до рівня прожиткового мінімуму; повернення громадянам їхніх трудових заощаджень; забезпечення прав людей на утворення та медичне обслуговування; ліквідацію безробіття.

У резолюції пропонується голові Верховної Ради "терміново зібрати спеціальне сесійне засідання для обговорення політичної ситуації в Україні та пошуку шляхів для вирішення політичної кризи". Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки, Генеральній прокуратурі пропонується "негайно припинити провокації проти власного народу та забезпечити неухильне дотримання Конституції, законів, прав і свобод людини".

Державним телерадіокомпаніям слід, відповідно до резолюції, негайно надати лідерам політичних сил, що підтримали акцію "Повстань, Україно!", можливість у прямому ефірі розповісти про мету акції протесту та зробити надбанням гласності зміст резолюції.

"У країні панують корупція, бандитизм олігархічних кланів і вищого чиновництва, економічна криза. Український народ страждає від безробіття, відсутності зарплат і пенсій. Немає ніякої можливості дати дітям освіту або одержати кваліфіковане лікування. В Україні жорстко обмежена свобода слова, народу постійно брешуть і маніпулюють його інтересами. За роки правління Кучми ми одержали недієздатну армію, розвалену науку і культуру, глобальні трагедії з масовими людськими жертвами", - говориться в тексті постанови акції "Повстань, Україно!", прийнятого 16 вересня на Європейській площі в Києві.

Учасники акції прийняли також звернення до президента Кучми з вимогою про дострокове складення повноважень.

Резолюцію підписали на сходинках "Українського дому" лідери політичного блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко, Компартії Петро Симоненко, Соцпартії Олександр Мороз і лідер блоку Юлія Тимошенко.

16:15
Міліція готує ґрунт для порушення кримінальних справ проти опозиції


У той час як Європейська площа цілком перекрита мітингуючими, даїшник-регулювальник поряд із майданом Незалежності продовжує направляти транспорт у бік Європейської площі. Там машини змушені розвертатися і їхати назад. Дорогою їх зупиняє ДАІ та пропонує підписати заяву, що маніфестація перешкодила їхньому пересуванню містом. Частина водіїв відмовляються, але більшість підписують.

Як передає кореспондент УП, у міліціонерів уже є кілька десятків заяв.

16:11
СИМОНЕНКО ЗАКЛИКАВ ПАРЛАМЕНТ ПРИЗНАЧИТИ ДАТУ НОВИХ ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ


Лідер комуністів Петро Симоненко звернувся до мітингуючих із закликом вимагати від президента з'явитися на площі та привселюдно скласти повноваження і таким чином "розчистити дорогу для реалізації волі народу".

Він також звернувся до протестуючих підняти руки на знак підтримки ухвали мітингу, який він назвав "Всеукраїнськими народними зборами з вимоги відставки Кучми". Симоненко також "закликав Всеукраїнські збори терміново звернутися до керівництва парламенту з тим, щоб 18 вересня він скликав позачергове засідання Верховної ради для обговорення ситуації у державі".

Також, на думку Симоненка, парламент має "ухвалити дату позачергових виборів президента.

На мітингу присутні практично у повному складі фракції "Наша Україна", КПУ, СПУ та БЮТ, у кожного депутата на піджаку депутатський значок для того, щоб, як зазначив Микола Томенко, "бути більш переконливими у переговорах із міліцією".

15:50
ТИМОШЕНКО ЗАКЛИКАЄ ДО ПІКЕТУВАННЯ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА


Юлія Тимошенко закликала тих, хто зібралися на мітингу по його закінченню пікетувати будівлю адміністрації президента доти, поки Кучма не напише заяву про відставку.

"І повірте, він нас боїться", сказала Тимошенко. За її словами, мета проведення маніфестацій по всій Україні - "позбутися від неінтелігентного, невихованого, нездатного керувати Україною" президента і "привести до влади чесну людину".

За її словами, якщо не зробити цього сьогодні, те через 2,5 роки у всіх регіонах будуть створені "адміністративні загони", і "через 2,5 роки ми констатуємо, що президентом буде Кучма".

"Сьогодні в нас є конституційний, мирний, цивілізований шлях - всією Україною прийти до Кучми і сказати йому "Ні", так, щоб він почув", зазначила вона.

За її словами, на мітингу зібралося 127 тисяч чоловік.

15:40
ЮЩЕНКО ЗАКЛИКАВ НЕ ПІДДАВАТИСЯ НА ПРОВОКАЦІЇ


Близько 50 тисяч протестуючих присутні на мітингу опозиційних сил, повідомив заступник голови Київської міської адміністрації Михайло Поживанов, член партії Реформи й Порядок. Люди зайняли всю Європейську площу, також протестуючих можна помітити на схилах парку Дружби Народів та Володимирського спуску. У натовпі майорять червоні прапори комуністів, рожеві соціалістів, жовто-блакитно-червоні партії "Батьківщина", білі "Нашої України" та партії "Яблуко", а також жовто-блакитні прапори УНР, НРУ та ПРП. Люди стоять дуже щільно.

Біля мікрофонів стоять лідери політичних партій, які беруть участь в акціях протесту - Петро Симоненко, Олександр Мороз, Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко, Юрій Костенко, Олександр Турчинов, Йосип Вінський, Слава Стецько. Також серед демонстрантів лідер "Яблука" Михайло Бродський. Відкрив мітинг Адам Мартинюк, який повідомив, що сьогодні "Україна піднялася і постала з тим, щоб Кучма пішов геть".

Наступним виступив лідер соціалістів Олександр Мороз, який висловив співчуття матері Георгія Гонгадзе та закликав мітинг вшанувати хвилиною мовчання пам'ять журналіста та "всіх жертв нинішнього режиму". Він також вимагав зміни системи влади та відсторонення президента від керівної посади.

Віктор Ющенко, виступаючи на мітингу повідомив, що влада відмовляється підтримувати діалог зі своїми громадянами. За його словами у понеділок у Києві немає не тільки президента, але й міністра внутрішніх справ. Він застеріг учасників акцій протесту від провокацій та повідомив про перешкоди, які чинила влада. Ющенко продемонстрував спеціальні шипи, якими пробивали колеса автобуса на виїзді опозиціонерів із Кіровограда.

"Україна сьогодні у біді, у безвладді і беззаконні, але ми знаємо, як вивести її з цієї ситуації", - сказав він.

Ющенко підкреслив, що нинішня влада протягом всіх років незалежності країни використовує "один і той же парадокс" про те, що Україна ніби не єдина, а розділена на західну і східну, україномовних і російськомовних, на віруючих різних конфесій. При цьому він зазначив, що влада "розуміє тільки одну політику, яка ведеться під килимом або за шторою".

Лідер "Нашої України" звернувся до журналістів, передусім до тележурналістів телеканалів "Інтер", "1+1", УТ-1 і ICTV із закликом "встати з колін". Без їх зваженої оцінки Україна не дізнається того, що відбувається на Європейській площі, підкреслив він, додавши, що хорошим прикладом для них повинні стати журналісти "Нового каналу", які відмовилися провести випуски новин "за темником з адміністрації президента".

15:20
Телеканали отримали інструкції, як висвітлювати акції протесту


На канали прийшла вказівка (темник) із висвітлення акції протесту. Журналістам рекомендується знімати відеоряд: порушення суспільного порядку, витоптані клумби, гори сміття, асоціальну поведінку і зовнішній вигляд учасників, хуліганські витівки та непристойні жести, роботу іноземних журналістів.

Операторам дана вказівка знімати учасників акції дрібними групками, "дробити" юрбу на дрібні складові.

Одночасно будуть підготовлені репортажі, яким чином вплинули акції на життєдіяльність, насамперед, підприємств громадського харчування в центрі міста, на труднощі у зв'язку з пересуванням людей.

15:13
НА ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ПЛОЩІ ПОЧАВСЯ МІТИНГ ОПОЗИЦІЇ


Приблизно 10 тис. чоловік зібралися в понеділок на Європейській площі у Києві. Там почався мітинг опозиційних сил.

Лідери Компартії Петро Симоненко, Соцпартії Олександр Мороз, БЮТ Юлія Тимошенко зібралися на імпровізованій трибуні перед Українським домом. Мітинг відкрив член Компартії Адам Мартинюк. Лідери опозиції заявляють, що на площі більше 30 тис. чоловік.

Міліція оцінює реальну кількість людей на площі - 15-20 тисяч, без урахування тих, хто стоїть на Хрещатику, і колони СПУ. На думку журналістів, на Європейській площі більше 20 тисяч чоловік.

15.00
На площі з'явилися колони Тимошенко і СПУ


БЮТ пригнав цілий мікроавтобус із колонками, відкіля лунають гасла "Кучму геть". Практично вся площа заполонена людьми. Видно прапори Руху, "Батьківщини", СПУ, УНА (небагато, можна сказати, одиничні), ПРП, "Яблука". Люди несуть транспаранти з антипрезидентськими гаслами.

Деякі тримають у руках пакунки, в яких, за твердженнями демонстрантів, знаходяться намети.

14.50
ЮЩЕНКО ПЕРШИМ ПРИЙШОВ НА ЄВРОПЕЙСЬКУ ПЛОЩУ


На Європейську площу прийшла колона на чолі з Віктором Ющенком.

Оцінити кількість учасників неможливо, оскільки на цьому п'ятачку, зливаються колони Руху, "Нашої України", а також численна колона. Демонстранти КПУ несуть безліч червоних транспарантів. Кореспондент УП передає, що вулиця Грушевського схожа на величезну "червону ріку".

Рух на Хрещатику перекритий після виходу на вулицю колони з Софіївської площі.

14:45
КОЛОНА ТИМОШЕНКО РУХАЄТЬСЯ ДО МАЙДАНУ НЕЗАЛЕЖНОСТІ


У рамках проведення акції "Повстань, Україно!" у Києві колона, сформована блоком Юлії Тимошенко, почала рух від Михайлівської площі до площі Незалежності.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у колоні зібралося більше п'яти тисяч чоловік. Вона розтяглася по пішохідному тротуару вулиці Володимирської - від Софіївської до Михайлівської площі. Далі колона, розбита на сектори по регіонах України, йде проїжджою частиною, рух транспорту по вул. Михайлівській перекрито.

Учасники акції скандують "Кучму - геть (геть)". Демонстранти несуть національні прапори й прапори партії "Батьківщина", а також велику кількість лозунгів із закликом відставки діючого президента. Вони також несуть намети, які мають намір встановити біля будівель уряду, парламенту й адміністрації президента.

Крім того, з вул. Володимирської по вул. Трисвятительській у напрямі Європейської площі рухається колона Українського Народного Руху, що складається з декількох сотень чоловік.

Як передає кореспондент агентства, акція проходить мирно, без ексцесів. Колону практично не супроводжують працівники міліції у формі.

14:35
На Банковій 18 автобусів міліції


Для охорони будинку адміністрації президента задіяно значну кількість міліції та спецпідрозділів.

У дворі будинків по вулиці Лютеранській та Банковій перебуває 18 автобусів ЛАЗ з особовим міліцейським складом в камуфльованій формі, а також 5 вантажних автомобілів ГАЗ з надписом "ЛЮДИ". Серед іншого зустрічаються представники спецпідрозділу БАРС. У вікнах автобусів видно каски та бронежилети.

Також біля театру імені Івана Франка стоїть 5 автобусів міліції.

Як повідомляє кореспондент УП, вхід до всіх дворів по вулиці Лютеранській охороняє наряд міліції. На в'їзді до вулиці Лютеранської з Заньковецької починаючи від суботи стоїть пост ДАІ.

Водночас на самому розі вулиць Банкової та Лютеранської спостерігається невелике скупчення представників МВС - близько 10 осіб та стільки ж у штатському. Як повідомив УП офіцер у званні полковника, який відмовився назвати своє прізвище, для охорони Банкової "кордони не стоять". Він також відмовився назвати число міліції, залучене на Банкову 16 вересня.

14:30
Перші жертви акцій протесту


Двоє представників СПУ, які очолюють колону учасників акції протесту у Києві, постраждали у невеликій дорожньо-транспортній пригоді.

Їх вдарила машина, яка рухалася по проїжджій частині, внаслідок чого вони отримали невеликі удари з синцями. Потерпілим надана перша медична допомога - рани заклеїли пластиром, після чого вони продовжили рух.

Разом із тим, міліція зазначає, що водій машини не порушував правил дорожнього руху, оскільки рух по вулиці не було перекритий.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник начальника Подільського райуправління міліції зазначив, що працівники правоохоронних органів фіксують всі порушення, допущені учасниками акції. Насамперед порушення Шевченківського суду, яким було заборонено проведення масових акцій у центрі Києва.

За даними міліції, у цей час у колоні нараховується приблизно 900 чоловік. За словами одного з лідерів СПУ Валентин Семенюк, у колоні вже йдуть з 1,5 тис. чоловік.

Колона вступила на Поштову площу, де рух також перекривається маніфестантами.

14:25
КОМУНІСТИ РУХАЮТЬСЯ НА ЄВРОПЕЙСЬКУ ПЛОЩУ


Більше п'яти тисяч чоловік, що беруть участь в акції "Повстань, Україно!" від Комуністичної партії, у понеділок йдуть колоною від Арсенальної площі до Європейської площі Києва, повністю перекривши рух по вул. Грушевського.

Як заявив в інтерв'ю журналістам лідер КПУ Петро Симоненко, головна мета акції - "за участю народу розчистити дорогу для елементарних демократичних перетворень". Головним досягненням акції, за його словами, буде можливість проведення виборів "без фальсифікацій і знущання над людьми".

Симоненко також заявив, що акція буде багатоденною, а тривалість буде залежати від підтримки її людьми.

На чолі колони йдуть народні депутати - члени фракції Компартії. Як заявив в інтерв'ю кореспонденту агентства депутат Олег Грачов, у колоні нараховується від 15 до 18 тис. представників з усіх регіонів України.

Разом із тим, за даними правоохоронних органів, у колоні комуністів нараховується до 6 тисяч чоловік.

Учасники акції несуть яскраво-червоні стяги з лозунгами - "Кучму - у відставку", "Геть диктатуру кримінальних кланів", "Народу України - народну владу", "Україні - влада трудящих", "Україні - уряд народної довіри". Серед учасників колони також поширюються листівки з тими ж вимогами.

Відповідаючи на питання кореспондента агентства, чи будуть комуністи брати участь у пікетуванні державних установ після мітингу на Європейській площі, Грачов заявив: "Швидше за все, так. Це буде вирішено під час мітингу, виходячи з того, які контрзаходи будуть зроблені".

Депутат також не виключив продовження акції "і у подальші дні, поки не буде зрушень у виконанні вимог, які сьогодні будуть вручені Леоніду Кучмі".

14:10
КОЛОНА СОЦІАЛІСТІВ ВИЙШЛА НА ЄВРОПЕЙСЬКУ ПЛОЩУ


Представники Соцпартії України, які беруть участь в акції протесту, повністю блокували рух на Контрактовій площі на початку вулиці Сагайдачного у Києві.

Приблизно 30 молодих людей у червоних пов'язках вишикувалися шеренгою по всій ширині дороги.

За даними міліції, у колоні близько 600 чоловік. Однак, як повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" один із лідерів СПУ Валентина Семенюк, у ході руху колони до неї повинні приєднатися як мінімум 6 тис. чоловік.

Координує дії колонний народний депутат Йосип Вінський. Учасники акції несуть червоні прапори Соцпартії і державні прапори України, транспаранти з написами "Кучму - геть", "Ні росту цін на воду та енергоносії", "Георгій Гонгадзе, Сергій Нечитайло - жертви кучмівського режиму".

Колону супроводжують співробітники правоохоронних органів, причому один із них закріплений для координації руху колони вулицями. Раніше передбачалося, що учасники акції будуть йти по тротуару і крайній смузі проїжджої частини. Однак дорога перекрита повністю.

13:49
Ющенко розгадав задуми влади


Лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко заявив, що провокації у ході запланованих на понеділок акцій протесту опозиції "вигідні тільки владі".

В інтерв'ю журналістам на Софіївській площі у Києві, куди Ющенко вийшов поспілкуватися з учасниками акції, він заявив, що якщо на цих акціях відбудуться провокації, то тоді на найближчі декілька років буде скомпрометована така форма спілкування народу з владою.

"Чому не працює телебачення? Що за надзвичайна подія сталася? Чому зупинений рух залізничного транспорту, рух автобусів? Чому по телебаченню постійно кажуть, що у лікарнях досить крові й ліків?", - запитав він.

Ющенко сказав, що влада у цей день повинна "не розбігтися з України", а виходити спілкуватися з народом.

Лідер "Нашої України" підкреслив, що його політична сила вийде на маніфестації з лозунгами за демократичний розвиток України.

Учасники мітингу від Блоку Юлії Тимошенко почали збиратися на Софіївської площі приблизно о 10 ранку, в основному це ті, хто приїхав, вони розташувалися на площі разом з речами. Багато учасників мітингу йдуть зі згорненими наметами для того, щоб потім встановлювати їх у місцях, де опозиція планує провести пікетування. Люди розділяються на міні-колони по регіонах.

На Софіївській площі були виставлені щити, на яких роздруковане рішення Шевченківського місцевого суду Києва, що забороняє проведення мітингу опозиції у центрі Києва 16 вересня, а також звернення МВС до громадян із закликом виконувати рішення цього суду і не порушувати закони. Також роздруковано ряд статей із Карного кодексу, які можуть бути порушені учасниками мітингу у ході акції опозиції.

Мітингуючі з плакатами партії "Батьківщина", національними прапорами України, а також лозунгами із закликом про відставку президента України Леоніда Кучми. Міліції у формі в місцях, де збирається народ, дуже мало.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...